Σήμα αναβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης μετά τις ελληνικές εκλογές
- 23/05/2023, 09:30
- SHARE
Πιστωτικά θετικές χαρακτήριζουν οι οίκοι αξιολόγησης τις εκλογές στην Ελλάδα, με τους Έλληνες πολίτες, όπως επισημαίνεται, να δίνουν το πράσινο φως, διά της ψήφου τους, στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Και αν στις πρώτες κάλπες δεν υπήρξε κυβέρνηση, στις δεύτερες, τον Ιούνιο, η Νέα Δημοκρατία, εφόσον επαναλάβει τον θρίαμβό της θα σχηματίσει αξιοποιώντας το μπόνους των εδρών που χαρίζει ο νέος εκλογικός νόμος αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, η επενδυτική βαθμίδα απέχει, μάλλον, μια εκλογική διαδικασία μακριά.
Standard & Poor’s: Η αναβάθμιση έρχεται αν…
Σύμφωνα με τη Standard & Poor’s, τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Ελλάδα στις 21 Μαΐου 2023, δείχνουν ότι υπάρχει λαϊκή εντολή για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Όπως αναφέρει ο οίκος, η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) κέρδισε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά η S&P Global Ratings δεν αναμένει ότι η επιτυχία αυτή θα μεταφραστεί σε απόλυτη πλειοψηφία.
Ως εκ τούτου, θα προκηρυχθούν δεύτερες εκλογές μέχρι τις αρχές Ιουλίου και θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ένα μπόνους εδρών για τον νικητή, το οποίο χαμηλώνει τον πήχη για την επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας. Αν και η ΝΔ δεν παραμείνει πρωτοπόρος στις επόμενες εκλογές και αποτύχει να επαναλάβει την εκλογική επιτυχία της, τα κόμματα θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε συνομιλίες συνασπισμού.
«Στις 23 Απριλίου 2023, αναθεωρήσαμε την προοπτική μας για την Ελλάδα σε θετική από σταθερή και επιβεβαιώσαμε τις αξιολογήσεις στο BB+/B. Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε επί τα βελτίω τις αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα μέσα στους επόμενους 12 μήνες, εάν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία κατά την περίοδο πρόβλεψής μας έως το 2026. Οι ανοδικές αξιολογήσεις είναι επίσης πιθανό να εξαρτηθούν από το εάν η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας έτσι την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας».
DBRS: Oι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν
Το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κέρδισε 146 από τις 300 έδρες στις εκλογές, αναφέρει η DBRS και συνεχίζει: «Αυτό απέχει πέντε έδρες από την αυτοδυναμία. Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 40,8% (146 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ 20,1% (71 έδρες), το ΠΑΣΟΚ 11,5% (41 έδρες), το ΚΚΕ (ΚΚΕ) 7,2% (26 έδρες) και η ελληνική Λύση (ΕΛ) 4,5% (16 έδρες).
Η ΝΔ επιδιώκει επόμενο εκλογικό γύρο που αυτήν τη φορά θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο προβλέποντας μπόνους εδρών πιθανόν να επιτρέψει στη ΝΔ να κερδίσει την αυτοδυναμία και την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι ηγέτες του δεύτερου και του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος. Αυτήν τη στιγμή, η 25η Ιουνίου 2023 φαίνεται η πιο πιθανή ημερομηνία για τις δεύτερες κάλπες.
Πιθανά πολιτικά και οικονομικά αποτελέσματα
Αν η Νέα Δημοκρατία διατηρήσει το ποσοστό των ψήφων της, ενώ υψηλό ποσοστό κομμάτων δεν καταφέρει να αγγίξει το όριο του 3%, το αποτέλεσμα μιας δεύτερης εκλογής θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία (Στοιχείο 1).
Αυτό θα φέρει άλλη μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Η πιθανή νίκη της ΝΔ θα καλλιεργούσε το έδαφος για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, αυξάνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα. Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης χάρη στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) 30,5 δισ. ευρώ είναι ένας παράγοντας που θα συμβάλλει σε πιθανές πιστωτικές βελτιώσεις σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της DBRS Morningstar για την Ελληνική Δημοκρατία (BB, high, σταθερό το trend).
Όπως σημειώνεται, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα γνώρισε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης. Οι μεταρρυθμίσεις και η υποστήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας στήριξαν μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021 και το 2022. Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 2,4% φέτος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυρίως λόγω της έντονης επενδυτικής δραστηριότητας.
Το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχίσει να παρέχει κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και, σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας 2023, η δημοσιονομική θέση θα βελτιωθεί φέτος, ενώ το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί στο 163% του ΑΕΠ. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει τη δημοσιονομική της πειθαρχία, ωστόσο οι καθοδικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να σχετίζονται με κληρονομημένα προβλήματα όπως ο πολύ υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους και το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα.
Moody’s: Credit positive για Ελλάδα
Πιστωτικά θετική (credit positive) θεωρεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου στην Ελλάδα ο οίκος Moody’s, καθώς αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες μια ισχυρής κυβέρνησης υπό τη Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με το πρώτο σχόλιο του οίκου μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ενδεχομένως στις δεύτερες εκλογές, θα σημάνει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές πολιτικές που βελτιώνουν την πιστωτική θέση της Ελλάδος.
Και αυτή η προοπτική είναι credit positive καθώς ανοίγει το δρόμο προς μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το Ba2 από το Ba3. Όπως αναφέρει η Moody’s, η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη συγκέντρωσε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να της λείπουν μόνο λίγες έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία.
Ωστόσο, δεδομένου ότι όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει τον συνασπισμό, ένας δεύτερος γύρος εκλογών θα διεξαχθεί πιθανότατα στα τέλη Ιουνίου. Αυτός ο δεύτερος γύρος θα γίνει βάσει ενός εκλογικού νόμου που επαναφέρει το πριμ πλειοψηφίας, ξεκινώντας από 20 έδρες για το πρώτο κόμμα, εάν έχει ποσοστό 25%, και αυξάνοντας κατά μία έδρα για κάθε επιπλέον 0,5 ποσοστιαία μονάδα, με ανώτατο όριο τις 50 έδρες.
Με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας άλλης κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία θα υποδηλώνει συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, κάτι που αποτελεί πιστωτικό θετικό γεγονός.
Ειδικότερα, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας, θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.
Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αυτό βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας”.