Εθνική: «Tο ελληνικό δυνατό χαρτί με τουρκικές πλάτες»
- 02/09/2014, 12:13
- SHARE
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας και στην τουρκική της θυγατρική.
Στα 6 δισ. ευρώ ανέρχεται το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών για το δυσμενές σενάριο των πανευρωπαϊκών stress tests, σύμφωνα με όσα αναφέρει η JPMorgan σε έκθεση της με ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου 2014.
Στην έκθεση αυτή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Εθνική, που είναι ήδη κερδοφόρα «χάρη στην τουρκική θυγατρική της Finansbank».
«Ενώ αναμένουμε οι Alpha, Πειραιώς, Eurobank να αρχίσουν να εμφανίζουν κέρδη από το 2015 και μετά, η Εθνική είναι ήδη πιο μπροστά από τις ανταγωνιστικές της. Αυτό το χάσμα κερδοφορίας οφείλεται στην καλύτερη εγχώρια επίδοση έναντι των άλλων εταιρειών του κλάδου (εν μέρει αντανακλώντας τις περιορισμένες εξαγορές στις οποίες προχώρησε η ΕΚΤ), στις τουρκικές δραστηριότητες (Finansbank, η οποία είναι στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας) που εμφάνισαν κέρδη 437 εκατ. ευρώ το 2013, 667 εκατ. ευρώ το 2012, εξισορροπώντας και με το παραπάνω τις ζημιές από τις ελληνικές δραστηριότητες» αναφέρει η JP Morgan.
Η Εθνική διαθέτει ακόμη ποιοτικότερα assets: το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Εθνικής διαμορφώνεται στο 23% έναντι του 34% που είναι ο μέσος όρος των άλλων τραπεζών.
«Η Εθνική ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα πριν από τη διαδικασία συγχωνεύσεων, και έχει ένα σχετικά καλύτερης ποιότητας βιβλίο δανείων έναντι των ανταγωνιστικών» αναφέρει η τράπεζα.
Πιο αναλυτικά για τις ελληνικές τράπεζες η JPMorgan αναφέρει ότι ξεπερνούν το «εμπόδιο» του 5,5% που είναι το κατώτατο όριο του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 στο δυσμενές σενάριο, όταν λαμβάνεται υπόψη η σταδιακή ενσωμάτωση της Βασιλείας III. Προβλέπει δε, ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 θα υποχωρήσει στο 8,6% το 2016, από το επίπεδο του 16,6% που ήταν το 2013.
Όταν, όμως, λαμβάνεται υπόψη η πλήρης ενσωμάτωση της Βασιλείας III, ο δείκτης για τις ελληνικές τράπεζες – κατά μέσο όρο -υποχωρεί στο 5,1% (κάτω δηλαδή από το όριο του 5,5%), έναντι 11,2% το 2013. Για τις Eurobank και Πειραιώς η JPMorgan εκτιμά ότι ο δείκτης CET1 υποχωρεί στο δυσμενές σενάριο και με πλήρη ενσωμάτωση της Βασιλείας III σε 3,1% και 4,6% αντίστοιχα που αντιστοιχεί σε κεφαλαιακό κενό 890 εκατ. ευρώ και 544 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη: