Εθνική Τράπεζα: 11 φορές υπερκαλύφθηκε το placement – Στο 20% η ελληνική συμμετοχή

Εθνική Τράπεζα: 11 φορές υπερκαλύφθηκε το placement – Στο 20% η ελληνική συμμετοχή
ATHENS, GREECE - JULY 6TH 2024: Exterior view of a National bank of Greece branch on Karagiorgi Servias Street. NBG is a banking and financial services company with its headquarters in Athens, Greece. Photo: Shutterstock
Το 10% των μετοχών της Εθνικής που θα διατεθούν ενδέχεται να αποφέρουν στο ΤΧΣ περίπου 724 εκατ. ευρώ.

Η ισχυρή ζήτηση για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας οδήγησε σε ταχεία κάλυψη του βιβλίου προσφορών μόλις στα πρώτα λεπτά της διαδικασίας. Μέσα σε λίγες ώρες, η υπερκάλυψη ξεπέρασε τις έξι φορές, και ήδη σήμερα έχει φτάσει το x11, με τις προσφορές να αγγίζουν το ανώτερο όριο του εύρους τιμής. Συγκεκριμένα, προσφορές ύψους 1,5 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν κοντά στο ανώτατο όριο της τιμής διάθεσης, που είχε αρχικά οριστεί μεταξύ 7,3 και 7,95 ευρώ ανά μετοχή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η υψηλή ζήτηση πιθανόν να οδηγήσει σε τιμή διάθεσης κοντά στο ανώτατο όριο του εύρους, με το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα για τον ορισμό της τελικής τιμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία ημέρα του placement είναι προγραμματισμένη για αύριο, ενώ το 10% των μετοχών της Εθνικής που θα διατεθούν ενδέχεται να αποφέρουν στο ΤΧΣ περίπου 724 εκατ. ευρώ, εάν διατεθούν στο ανώτατο όριο των 7,95 ευρώ.

Το ποσοστό της διάθεσης στην ελληνική αγορά αναμένεται να φτάσει στο 20% του συνολικού placement, αντί του αρχικού στόχου για 15%-20%. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το ποσοστό της Εθνικής που θα παραμείνει στην κατοχή του δημοσίου θα περιοριστεί στο 8,3%. Αυτό το ποσοστό θα περάσει στη διαχείριση του Υπερταμείου όταν το ΤΧΣ συγχωνευτεί με αυτό.

Για τους ξένους επενδυτές και τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η μη άσκηση βέτο από το δημόσιο αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με τους επενδυτές, προάγοντας τη στρατηγική εξωστρέφειας της τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: