Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο: «Το Υπερταμείο καταλύτης πράσινης μετάβασης»

Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο: «Το Υπερταμείο καταλύτης πράσινης μετάβασης»
Φιλοδοξούμε να επιτύχουμε το σύνολο των ιδρυτικών μας στόχων, που ταυτίζονται με τους στρατηγικούς στόχους της χώρας. Τα κριτήρια ESG υποστηρίζουν τη στρατηγική για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη διεθνή προβολή του brand name «Ελλάδα».   

Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης – CEO

Η τελευταία δεκαπενταετία έχει αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε και δρούμε τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Αρκετές αναποτελεσματικές και αδιέξοδες λογικές και πρακτικές ανήκουν πλέον στο παρελθόν, ενώ νέες έρχονται να υπηρετήσουν την ανάγκη για ευρείες μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύσουν την αξιοκρατία, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και, εντέλει, την οικονομική αποτελεσματικότητα.

Σε σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί η συμβολή του Υπερταμείου έχει υπάρξει κομβική. Το Υπερταμείο, άλλωστε, υπάρχει και λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, όπως ορίζεται από τον ιδρυτικό νόμο. Μέσω της στρατηγικής μας, έχουμε βάλει το δικό μας λιθαράκι στην αλλαγή νοοτροπίας και στον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων, χάρη στην υιοθέτηση των κριτηρίων ESG ως βασικού πλαισίου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στην επίτευξη συγκεκριμένων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Σημαντικότερο όλων αποτελεί η κερδοφορία της πλειονότητας των δημοσίων επιχειρήσεων και η παροχή οικονομικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πολίτες.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτήθηκαν:

  • ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της λειτουργίας τους με τη βοήθεια και του πρόσφατου νόμου 4972
  • η επιλογή διοικήσεων με τεχνοκρατικές και αξιοκρατικές διαδικασίες και κριτήρια
  • η καθιέρωση δεσμευτικών δεικτών απόδοσης για όλες τις θυγατρικές μας σχετικά με την επίτευξη κρίσιμων στόχων
  • η υποχρεωτική δημοσιοποίηση ετήσιων εκθέσεων βιώσιμης ανάπτυξης
  • η ευθυγράμμιση των αναπτυξιακών τους προγραμμάτων με τους στόχους για την πράσινη μετάβαση
  • και μια πολιτική προμηθειών η οποία μειώνει ορθολογικά και δραστικά τις δαπάνες χωρίς να επιδρά αρνητικά –τουναντίον!– στην ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή, για την επίτευξη των παραπάνω στόχων απαιτείται, επιπλέον, ταχεία προσαρμογή στις αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς και τις απαιτήσεις των πελατών των δημόσιων επιχειρήσεων, με την ταχεία εισαγωγή καινοτόμων εργαλείων και υπηρεσιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη – μάλιστα ήδη τρέχουν διάφορα σχετικά προγράμματα.

Φιλοδοξούμε, λοιπόν, να επιτύχουμε το σύνολο των ιδρυτικών μας στόχων, οι οποίοι άλλωστε ταυτίζονται με τους στρατηγικούς στόχους της χώρας. Ο εκσυγχρονισμός των θυγατρικών μας αποσκοπεί στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, στην αύξηση της αξίας της, στην ενίσχυση των επενδύσεων, στη μείωση του δημόσιου χρέους και στην κεφαλαιώδους σημασίας πράσινη μετάβαση.

Τα κριτήρια ESG σε όλο το εύρος της λειτουργίας μας αποτελούν προτεραιότητα που υπηρετεί μια ακόμη διάσταση της στρατηγικής μας: την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη διεθνή προβολή του brand name «Ελλάδα». Σε αυτά στοχεύουν τόσο η μετατροπή μας σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο όσο και οι διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες μας, στις οποίες το κυρίαρχο στοιχείο είναι η προβολή μιας εικόνας –και μιας πραγματικότητας– με βασικό συστατικό την αξιοπιστία. Αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο ταύτισης με τους εθνικούς στόχους.

Μιλώντας για διεθνείς συνεργασίες, επισημαίνω τις δύο σημαντικότερες: το One Planet Sovereign Wealth Funds (OPSWF), τη διεθνή σύμπραξη μεγάλων ιδιωτικών κεφαλαίων και κρατικών επενδυτικών ταμείων για το κλίμα, και το EMENA Network, τη συνεργασία των ταμείων της Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Θεωρούμε ότι αυτή η διεθνής δράση και παρουσία του Υπερταμείου θα έχει θετική αντανάκλαση όχι μόνο στις θυγατρικές μας, αλλά και στην ιδιωτική οικονομία, η οποία μπορεί να ωφεληθεί τα μέγιστα από τη βελτίωση της εικόνας της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023