Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας: Οι νέες αγορές-στόχοι και τα στοιχήματα για το 2025
- 03/02/2025, 10:45
- SHARE
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Σε λιγότερο από ένα μήνα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει το υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2025 σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης, με στόχο να τεθούν και επισήμως οι νέες προτεραιότητες και οι παρεμβάσεις στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας. Πρωταγωνιστής στο νέο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ) είναι η ενίσχυση των εξαγωγών με το αρμόδιο υπουργείο να βάζει σε απόλυτη προτεραιότητα την υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους έτσι ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές και να μπορούν -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αξιόπιστες πηγές- «να σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό». Δεύτερο στη λίστα των προτεραιοτήτων του ΕΣΣΕ είναι η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών να εξηγούν στο Fortune Greece πώς το 2025 εντός ενός περιβάλλοντος με διεθνείς γεωπολιτικές αλλά και οικονομικές προκλήσεις το νέο Σχέδιο θα πρέπει να συνδυάζει την υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και γενικότερα την προώθηση της διεθνούς θέσης της χώρας αλλά με όχημα την άσκηση της οικονομικής διπλωματίας.
Τι περιλαμβάνει το νέο Σχέδιο
Ο «χάρτης» της εξωστρέφειας προβλέπει 649 δράσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, δίνοντας έμφαση στους εξής στρατηγικούς στόχους: στην ενδυνάμωση του ρόλου της χώρας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, στην ανάδειξη της οικονομικής και εμπορικής θέσης σε διμερές επίπεδο καθώς και την ενίσχυση των δομών εξωστρέφειας της ελληνικής πολιτείας (Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, Enterprise Greece, Export Credit Greece). Μέσω του Σχεδίου, το οποίο καταρτίστηκε από την γενική γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας με επικεφαλής τον γ.γ. Δημήτρη Σκάλκο, προσδιορίζονται 50 αγορές-στόχοι ανά τον κόσμο και αποτυπώνεται η στοχοθεσία ανά γεωγραφική περιοχή και χώρα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο επιδιώκει αφενός την περαιτέρω εδραίωση της Ελλάδας σε παραδοσιακούς εμπορικούς εταίρους στην Ευρώπη, τα Δυτικά Βαλκάνια, την Βόρεια Αμερική, την Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, αλλά και αφετέρου την προσέγγιση νέων αναδυόμενων αγορών, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, η Κεντρική και Λατινική Αμερική και η Υποσαχάρια Αφρική. Εστιάζοντας στις χώρες-στόχους των δράσεων, στο ΕΣΣΕ αποτυπώνονται ανά χώρα 524 δράσεις που σχετίζονται με την προώθηση της διμερούς συνεργασίας, την διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, την προβολή και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών σε διεθνείς εκθέσεις και σε αγορές-στόχους με σκοπό την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων. «Στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον των ανοικτών αγορών, της δικτύωσης και της αλληλεξάρτησης, η εξωστρέφεια μίας εθνικής οικονομίας αποτελεί αναγκαίο όρο ανάπτυξης και ευημερίας. Οι ανοιχτές οικονομίες με παρουσία στις διεθνείς αγορές είναι αυτές που ιστορικά καταγράφουν υψηλές επιδόσεις και προσφέρουν προοπτικές ευημερίας στους πολίτες. Η Ελλάδα διαθέτει μία ανοιχτή οικονομία που προχωρά με σταθερά βήματα στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς της. Συνολικά ο δείκτης εξωστρέφειας της οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, πλησιάζοντας τον κοινοτικό μέσο όρο. Οι θετικές επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών, προϊόντων και υπηρεσιών, πρέπει να διατηρηθούν και να ενισχυθούν περαιτέρω ώστε να συμβάλλουν στη δυναμική αλλά και την ανθεκτικότητα της οικονομίας με την ισχυροποίηση της παρουσίας τους σε υφιστάμενες αγορές αλλά και την προώθησή τους σε νέες αγορές. Ειδικά στις νέες αγορές κινούμαστε στοχευμένα στην ενδυνάμωση της παρουσίας μας σε αγορές των Βαλκανίων, της υποσαχάριας Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας, της ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, με τομείς που συγκεντρώνουν υψηλό ενδιαφέρον όπως είναι η αγροδιατροφή (τρόφιμα-ποτά), η ενέργεια, τα υλικά κατασκευών, η υγεία και τα φάρμακα και ο τουρισμός» δηλώνει στο «F», ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Δ. Σκάλκος.
Στα «σκαριά» επιχειρηματικές αποστολές
Στο πεδίο της προώθησης της διμερούς συνεργασίας, μέσα στον μήνα θα πραγματοποιηθεί φόρουμ με αντικείμενο την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας και τις επενδυτικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με συνδιοργάνωση του υπουργείου Εξωτερικών, του Ινστιτούτου Tony Blair και της οικονομικής σχολής του Κιέβου. Επίσης, προγραμματίζεται η σύγκληση του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας στην Ρώμη, ενώ θα προηγηθεί επιχειρηματική αποστολή στο Μιλάνο. Παράλληλα, μέσα στο έτος το υπουργείο θα συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια, ενώ θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες επιχειρηματικές αποστολές σε χώρες όπως οι: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Καναδά και χώρες του Κόλπου προκειμένου να προβληθεί η χώρα και να προσελκύσει επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον τουρισμό, την αγορά ακινήτων έως και τις νέες τεχνολογίες, τα τρόφιμα και ποτά, την εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και τις επιστήμες υγείας.
Σε πολυμερές επίπεδο, στο Σχέδιο καταγράφονται 64 δράσεις οικονομικής διπλωματίας που έχουν στόχο την εκπροσώπηση των ελληνικών συμφερόντων και την ενίσχυση του γεωπολιτικού και γεωοικονομικού ρόλου της χώρας, στο πλαίσιο των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διμερών σχέσεων της Ε.Ε. με τρίτες χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμμετοχή του υπουργείου Εξωτερικών σε εξειδικευμένες επιτροπές της Ε.Ε. με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρήσεων καλύπτοντας μια ευρεία θεματολογία, όπως εμπόριο, εμπορική πολιτική, μέτρα εμπορικής άμυνας, επενδυτικές συμφωνίες κ.α.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, οι προγραμματιζόμενες εντός Ελλάδας 61 δράσεις σε πλήθος τομέων ενώ στο νέο σχέδιο περιλαμβάνονται και δράσεις του υπουργείου Εξωτερικών και της Enterprise Greece που στοχεύουν στην επιχειρηματική ανάπτυξη, την προβολή και τη δικτύωση. Μεταξύ αυτών είναι η διοργάνωση ημερίδων πληροφόρησης για την επιχειρηματική κοινότητα για επιλεγμένες διεθνείς αγορές, με την συμμετοχή των αντίστοιχων επικεφαλής Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων καθώς και η διεξαγωγή ενημερωτικών εκδηλώσεων για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες σε νέες αγορές. Ιδιαίτερη βαρύτητα, στο νέο Σχέδιο έχει δοθεί και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των Περιφερειών και η προβολή τους ως σύγχρονων και δυναμικών επιχειρηματικών κόμβων και επενδυτικών προορισμών. Προς αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου, αναμένεται να συμβάλλει και η πιλοτική λειτουργία των Γραφείων Εξωστρέφειας στις Περιφέρειες Κ. Μακεδονία, Δ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.