Η Etihad «ανοίγει τα φτερά» της
- 05/10/2013, 19:24
- SHARE
Μέσα σε λίγα χρόνια η αεροπορική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατάφερε να «εισβάλει» στις μεγάλες αγορές.
Όπως οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της από τον Κόλπο -η Emirates και η Qatar Airways– η Etihad βρήκε στην αρχή τις πόρτες κλειστές από τις μεγάλες αερογραμμές της Δύσης.
Εταιρείες όπως η Lufthansa, η British Airways and η Air France-KLM πιέζαν τις κυβερνήσεις τους να απαγορεύσουν την πρόσβαση των γρήγορα αναπτυσσόμενων ανταγωνιστών τους από τις αραβικές χώρες, στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, με τον φόβο ότι θα χάσουν μερίδιο από την επικερδή αγορά των πτήσεων προς την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Το βασικό επιχείρημα τους ήταν ότι η Etihad και οι άλλες εταιρείες του Κόλπου, με την γενναιόδωρη οικονομική υποστήριξη των κυβερνήσεων τους και χωρίς το βάρος των απαρχαιωμένων terminals ή των φόρων αεροδρομίων και του άκαμπτου κόστους εργασίας, έχουν ένα πλεονέκτημα που οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα μπορέσουν ποτέ να απολαύσουν.
Η στάση αυτή, όμως, άλλαξε καθώς η κρίση συρρίκνωνε την αγορά της Ευρώπης, μειώνοντας δραστικά τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών και καταγράφοντας απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας. Τώρα, γράφουν οι New York Times, μερικοί από τους πλέον αδύναμους αερομεταφορείς της περιοχής στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν, ψάχνουν για συνεργασίες, κατεβάζοντας τις ασπίδες προστατευτισμού.
Έτσι, αντί να αντιμετωπίζουν την Etihad και τον διευθύνοντα σύμβουλο της, Τζέιμς Χόγκαν πλέον ως «αρπακτικά», τους θεωρούν πιθανούς εταίρους και σωτήρες. Κεντρικό λόγο στην αλλαγή αντίληψης, λένε αναλυτές, είναι η εκτίμηση στη στρατηγική του Χόγκαν για την επέκταση παγκοσμίως της εταιρείας, που ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι.
Διαβάστε ακόμη: Οι πρωταθλήτριες των αιθέρων
Έχοντας τις πλάτες του πάμπλουτου Εμιράτου, τα τελευταία δυο χρόνια η Etihad έχει ξοδέψει πάνω από 1 δισ. δολάρια αγοράζοντας μετοχικά πακέτα και δανείζοντας μετρητά σε τουλάχιστον έξι οικονομικά προβληματικές αεροπορικές εταιρείες σε τρεις ηπείρους, κτίζοντας αυτό που ο Χόγκαν αποκαλεί «συμμαχία μερισμάτων», προκειμένου να ολοκληρώσει το δίκτυο συμφωνιών που έχει πλέον με τουλάχιστον 40 εταιρείες.
Όσον αφορά στον αριθμό επιβατών, η Etihad ακόμα υπολείπεται πολύ των γειτόνων της στον Κόλπο, αλλά και των μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία. Σίγουρα, όμως, έχει ενισχύσει το παγκόσμιο προφίλ της.
Ο αερομεταφορέας από το Άμπου Ντάμπι άρχισε να εφαρμόζει αυτήν τη στρατηγική στην αποκορύφωση της κρίσης στην Ευρώπη, στα τέλη του 2011, αγοράζοντας το 39% της Γερμανικής Air Berlin που είχε χρέη 600 εκατομμύρια δολάρια. Ένα μήνα αργότερα απέκτησε το 40% της Air Seychelles, της κρατικής εταιρείας που εξυπηρετεί το απομονωμένο νησί στον Ινδικό. Ακολούθησε πέρσι η εξαγορά του 3% της ιρλανδικής Air Lingus και μια συμβολική επένδυση στην Virgin Australia που έχει αυξηθεί έκτοτε στο 17,4%.
Την άνοιξη η Etihad ανακοίνωσε συμφωνία 600 εκατομμυρίων με την Jet Airways India για το 24% των μετοχών της και δικαιώματα στα slots της εταιρείας στο αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου.Ενώ τον Αύγουστο αγόρασε το 49% των Σερβικών κρατικών αερογραμμών Jat, που σε συμφωνία με το Βελιγράδι σκοπεύει να εκσυγχρονίσει και να μετονομάσει σε Air Serbia τον Νοέμβριο.
Ο Χόγκαν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι τα «ψώνια» δεν έχουν τελειώσει. «Δεν έχουμε λίστα αγορών», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Παρίσι. «Αλλά επενδύουμε εκεί που πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μια καλή εμπορική συμφωνία».
Διαβάστε ακόμη: Τα δέκα καλύτερα αεροπορικά Business Lounges
Στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ευρώπη, ο 56χρονος Χόγκαν -Αυστραλός πρώην παίκτης ποδοσφαίρου με μεγάλη εμπειρία στην ταξιδιωτική βιομηχανία- πολιορκήθηκε από τους δημοσιογράφους με ερωτήσεις για τις επόμενες κινήσεις του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Etihad εξέταζε το ενδεχόμενο επένδυσης στην προβληματική Alitalia ή στην κρατική πολωνική LOT, η οποία πέρσι χρειάστηκε πακέτο βοήθειας 136 εκατ. δολαρίων για να αποφύγει την χρεοκοπία. «Δεν επενδύουμε επειδή είναι ωραίο να κάνουμε μια καλή πράξη», απάντησε ο Χόγκαν. «Εάν δεν πειστούμε ότι μπορεί να αποδώσει μακροπρόθεσμα, δεν εμπλεκόμαστε σε διαπραγματεύσεις».
Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η στρατηγική του έχει πετύχει, αφού η Etihad μέσα σε δυο χρόνια καταγράφει αύξηση 42% δηλαδή 12 εκατομμύρια επιβάτες. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το ένα πέμπτο των εσόδων της, που έφθασαν πέρσι τα 4,8 δισ. δολάρια, προέρχονται από τους εταίρους της.
Το δίκτυο της πλέον περιλαμβάνει 94 προορισμούς σε 45 χώρες και η πρώτη θέση, καθώς και η business, κατατάσσονται ανάμεσα στις καλύτερες στον κόσμο μεταξύ των πελατών της, αφού προσφέρουν ανέσεις όπως ιδιωτικές σουίτες εξοπλισμένες με κρεβάτια, Wi-Fi και γεύματα που ετοιμάζουν εν πτήσει, διάσημοι σεφ.
Ο Χόγκαν παραδέχεται ότι το επόμενο βήμα που θα ήθελε να κάνει είναι να επεκταθεί στις ΗΠΑ, την μεγαλύτερα αγορά στις αερομεταφορές, όπου η Etihad προσφέρει πολύ περιορισμένες υπηρεσίες. Αλλά ακόμα και για τα πετροδόλαρα της Μέσης Ανατολής έχουν όρια. Οι προοπτικές είναι μικρές -είπε ο Χόγκαν- λόγω του υψηλού κόστους εργασιών και των οικονομικών προβλημάτων, που έχουν οι πιθανοί Αμερικανοί εταίροι.