Έτοιμοι να «αποχαιρετήσουν» το ΔΝΤ οι Ευρωπαίοι;

Έτοιμοι να «αποχαιρετήσουν» το ΔΝΤ οι Ευρωπαίοι;
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde arrives at Brazil's Finance Ministry before a meeting with Brazilian Finance Minister Joaquim Levy in Brasilia, May 21, 2015. REUTERS/Ueslei Marcelino - RTX1E0RW

Μπορεί να υπάρξει «διαζύγιο» με το ΔΝΤ- Ανατροπή με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωζώνης.

Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Επένδυση» αναφέρει ότι το ρήγμα ανάμεσα στους θεσμούς παραμένει και πώς για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα αξιωματούχοι της Ευρωζώνης μιλούν ακόμα και για «διαζύγιο» με το Ταμείο λόγω χρέους και αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των θεσμών υποστηρίζουν πως «εάν το Ταμείο συνεχίσει να επιμένει σε μεγάλη διαγραφή χρέους και να βάζει προσκόμματα στη διαπραγμάτευση, είναι πολύ πιθανό το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας να μείνει στα χέρια μόνο των Ευρωπαίων».

Οι ίδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί μεν να προχωρήσει σε σκληρές μεταρρυθμίσεις κυρίως στο Ασφαλιστικό και τα φορολογικά, ωστόσο, δείχνουν ιδιαίτερα ενοχλημένοι με την κωλυσιεργία, που προκαλούν οι συνεχείς ενστάσεις και η «τυπολατρία» όπως την αποκαλούν των στελεχών του ΔΝΤ.

«Τον τελευταίο χρόνο αποδείξαμε πως μπορούμε να έχουμε πρόγραμμα και χωρίς το ΔΝΤ», επισημαίνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος συμπληρώνει πως «πολλοί στην Ευρωζώνη θα ήταν κάτι παραπάνω από χαρούμενοι, εάν το ΔΝΤ έφευγε από την Ευρώπη». Σύμφωνα με το δημοσίευμα έχουν αρχίσει πλέον και οι συζητήσεις έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο ακόμη και με τη συμμετοχή της Γερμανίας .

Οι απαιτήσεις του Ταμείου να αλλάξουν οι στόχοι του προγράμματος για τα πρωτογενή πλεονάσματα, άρα να δοθούν νέα δάνεια ή να γίνει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, γεγονός που μπορεί να απαιτούσε ακόμη και “κούρεμα” αρχίζουν και αποτελούν εστία προβληματισμού. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια. Κατά συνέπεια, οι Ευρωπαίοι είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν τη «μεσοβέζικη» λύση κα να κρύψουν για άλλη μια φορά το πρόβλημα κάτω από το χαλί, παρά να δεχθούν να αλλάξουν τους όρους του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

«Οι αντιδράσεις των χωρών-δορυφόρων της Γερμανίας θα καμφθούν, εφόσον δοθεί σήμα από τον Σόιμπλε», εκτιμούν παράγοντες με άμεση γνώση των συζητήσεων, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, αλλά και οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, που ανήκουν στη σφαίρα άμεσης επιρροής του γερμανού υπουργού οικονομικών έχουν κατά καιρούς διαμηνύσει πως «δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ».

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών σημειώνουν όμως με νόημα πως ακόμα και το ΔΝΤ να μη συμμετέχει με νέα χρήματα, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Αθήνα δεν θα υποχρεωθεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο θέμα του Ασφαλιστικού.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να μας αποδείξει ότι μπορούμε να της έχουμε εμπιστοσύνη», υποστηρίζουν υψηλόβαθμες Ευρωπαϊκές πηγές, συμπληρώνοντας πως «μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει».

«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει πριν από το Πάσχα» διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι, όμως όταν η συζήτηση φθάνει στο θέμα του χρέους, τότε το κλίμα αλλάζει: «για να συζητηθεί το χρέος θα πρέπει πρώτα να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά και να έχει αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση» τονίζουν. «Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει», συμπληρώνουν και αναφέρονται σε κινήσεις εντυπωσιασμού της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και της συνεχιζόμενης ρητορικής ενάντια στην Ευρωζώνη και τους εταίρους.

Πηγή: Επένδυση