Έτοιμο το Ισραήλ για νέα επέμβαση στη Ράφα – ΗΠΑ: Ίσως παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο

Έτοιμο το Ισραήλ για νέα επέμβαση στη Ράφα – ΗΠΑ: Ίσως παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο
epa10999432 Palestinians walk after crossing from the northern Gaza Strip to the southern Gaza Strip along Salah Al Din road in the central Gaza Strip, 28 November 2023. After Israel and Hamas agreed to a four-day ceasefire, mediated by Qatar, the US, and Egypt, that came into effect at 05:00 AM GMT on 24 November, some Palestinians who were still in central Gaza moved towards the south while others already displaced in the south went back to the northern part to check on relatives they had left behind and on their homes to collect salvageable belongings. More than 14,000 Palestinians and at least 1,200 Israelis have been killed, according to the Gaza Government media office and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/MOHAMMED SABER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αμερικανικά όπλα ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν από το Ισραήλ σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Λωρίδα της Γάζας

Ο στρατός του Ισραήλ ζήτησε σήμερα από τους κατοίκους και άλλων συνοικιών της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, να απομακρυθούν από εκεί και να μετακινηθούν στη “διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή” στην αλ Μαουάσι, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Χ εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 110.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη από τη Δευτέρα όταν το Ισραήλ ζήτησε από όσους βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Ράφα να το εγκαταλείψουν.

«Περίπου 30.000 άνθρωποι φεύγουν κάθε ημέρα από την πόλη», ανακοίνωσε το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), διευκρινίζοντας ότι οι περισσότεροι «έχουν ήδη αναγκαστεί να εκτοπιστούν πέντε ή έξι φορές» από την αρχή του πολέμου.

Στο μεταξύ, τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται, παρά τις επικρίσεις της Ουάσινγκτον για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τον πόλεμο και τον κίνδυνο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «μιας κολοσσιαίας ανθρωπιστικής καταστροφής» στη Ράφα.

Νωρίς σήμερα το πρωί ομάδες του AFP έκαναν λόγο για πλήγματα σε διάφορους τομείς της Λωρίδας της Γάζας, μετά την εκτίμηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση στον θύλακα όπου ο πόλεμος μαίνεται εδώ και περισσότερους από επτά μήνες.

Οι ΗΠΑ κρίνουν ότι είναι «εύλογο να εκτιμήσουν» πως το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να καταλήξουν οριστικά σε αυτό το συμπέρασμα, οπότε κατά συνέπεια θα συνεχίσουν να παραδίδουν όπλα στη χώρα, ανέφερε η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στήριξη του ΟΗΕ

Παράλληλα μεγάλη πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να γίνουν πλήρες μέλος του οργανισμού και τους προσέφερε επιπλέον δικαιώματα.

Το σχέδιο απόφασης που παρουσίασαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υιοθετήθηκε με 143 ψήφους υπέρ, 9 κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ουγγαρία, Τσεχία, Αργεντινή, Παλάος, Ναούρου, Μικρονησία, Παπούα Νέα Γουινέα) και 25 αποχές (κυρίως από τον Καναδά, τη Βρετανία και πολλές χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Ιταλία και η Γερμανία).

Το σχέδιο απόφασης «παρατηρεί ότι το κράτος της Παλαιστίνης πληροί τους όρους για να γίνει μέλος» του ΟΗΕ και «θα έπρεπε να γίνει δεκτό στον Οργανισμό». Ζητεί επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας «να επανεξετάσει θετικά το θέμα».

Όμως οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες ότι αν το ζήτημα επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα ασκήσουν και πάλι βέτο, όπως είχαν κάνει τον Απρίλιο.

Με την προοπτική αυτή, το σχέδιο απόφασης προσφέρει «κατ’ εξαίρεση και χωρίς αυτό να δημιουργεί προηγούμενο» σειρά «επιπλέον δικαιωμάτων και προνομίων» στους Παλαιστίνιους από την 79η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης τον Σεπτέμβριο.

«Έχω βρεθεί εκατοντάδες φορές σε αυτό το ημικύκλιο, συχνά σε τραγικές συνθήκες, αλλά καμία δεν συγκρίνεται με αυτό που ζει σήμερα ο λαός μου», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μάνσουρ.

«Έχω βρεθεί εκατοντάδες φορές σε αυτό το ημικύκλιο, αλλά ποτέ για μια πιο σημαντική ψηφοφορία από τη σημερινή, ιστορική», πρόσθεσε, ενώ από τη Ραμάλα η Παλαιστινιακή Αρχή εξέφραζε την ικανοποίησή της για μια ψηφοφορία που αποδεικνύει ότι «η Παλαιστίνη (…) αξίζει» να είναι πλήρες μέλος του ΟΗΕ.

Και η Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση, θεωρώντας την «επαναβεβαίωση της διεθνούς αλληλεγγύης προς τον λαό μας».

Ωστόσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε την οργή του Ισραήλ. «Η βία αποδίδει», σχολίασε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς στο Χ, εκτιμώντας ότι ο ΟΗΕ αντάμειψε τη Χαμάς για την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου.

«Με αρρωσταίνει», δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν. «Με αυτό το νέο προηγούμενο μπορεί να δούμε εκπροσώπους του Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) ή της Μπόκο Χαράμ να κάθονται μεταξύ μας», κατήγγειλε.

«Κάνετε κουρέλι τη Χάρτα (του ΟΗΕ), ντροπή σας!», τόνισε ο ίδιος.

Παραδοχή ΗΠΑ

Το Ισραήλ ενδέχεται να παραβίασε το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο στη Λωρίδα της Γάζας χρησιμοποιώντας όπλα που προμηθεύτηκε από την Ουάσινγκτον, αναφέρει έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι σε εμπόλεμες ζώνες είναι δύσκολη η αξιολόγηση μεμονωμένων περιστατικών ή η εξαγωγή εμπεριστατωμένων συμπερασμάτων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι έχει λάβει αναφορές από αρκετές αξιόπιστες πηγές – τόσο από υπηρεσίες του ΟΗΕ όσο και από μη κυβερνητικές οργανώσεις – για πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. «Έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά που εγείρουν σοβαρές ανησυχίες», υπογραμμίζεται στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής οπλικών συστημάτων του Ισραήλ, «εύλογα εκτιμά κανείς ότι αμυντικός εξοπλισμός που υπόκειται στο NSM-20 (Μνημόνιο Εθνικής Ασφαλείας) χρησιμοποιήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μετά την 7η Οκτωβρίου σε περιστάσεις που δεν συνάδουν με όσα προβλέπει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο ή με τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν καθιερωθεί για τον μετριασμό της ζημιάς σε βάρος αμάχων», αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: