Έτοιμο το Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν – Ποια προηγμένα όπλα θα χρησιμοποιηθούν 

Έτοιμο το Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν – Ποια προηγμένα όπλα θα χρησιμοποιηθούν 
Από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έως βόμβες κατάρρευσης καυσίμων, το Ισραήλ έχει ξοδέψει δεκαετίες και δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη εξειδικευμένων πυρομαχικών για μια πιθανή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Τις τελευταίες δεκαετίες, το Ισραήλ έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την προετοιμασία ενός πιθανού χτυπήματος κατά του Ιράν, αναπτύσσοντας εξειδικευμένα πυρομαχικά. Μερικές από αυτές τις δυνατότητες αποκαλύφθηκαν μόνο αφού πουλήθηκαν σε ξένες αεροπορικές δυνάμεις.  

Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ πραγματοποίησε ένα άλλο χτύπημα στην Υεμένη, αναπτύσσοντας τζετ F-15 από μια βάση 1.800 χιλιομέτρων μακριά, επιδεικνύοντας τις φημισμένες ικανότητές του στον αυτοσχεδιασμό. Αυτά τα αεροσκάφη, αρχικά σχεδιασμένα για αερομαχίες, τροποποιήθηκαν στο Ισραήλ για αποστολές κρούσης. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία τα εξόπλισε επίσης για να μεταφέρουν σύγχρονα πυρομαχικά τόσο από Αμερικανούς όσο και από Ισραηλινούς κατασκευαστές. Ωστόσο, μια επίθεση στο Ιράν αποτελεί μια πολύ πιο περίπλοκη πρόκληση.

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις και οι βάσεις βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν είναι υπόγειες, σε αντίθεση με λιγότερο προστατευμένους στόχους όπως οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου. Επιπλέον, το Ιράν χρησιμοποιεί ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας, κυρίως εγχώριας ανάπτυξης. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, αυτό το σύστημα ταιριάζει με τις δυνατότητες ρωσικών συστημάτων όπως το S-300, το οποίο μπορεί να αναχαιτίσει πυραύλους που εκτοξεύονται από το Ισραήλ. Ωστόσο, το χτύπημα που αποδόθηκε από το Ισραήλ στο Ισφαχάν μετά την επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο δεν αναχαιτίστηκε από αυτές τις προηγμένες άμυνες. Το Ιράν διατηρεί επίσης έναν απαρχαιωμένο στόλο αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών MiG-29 και των αμερικανικών F-14 από την εποχή του Σάχη, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν παρά τις διεθνείς κυρώσεις.

Υπό το πρίσμα αυτών των προκλήσεων, οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν περάσει 20 χρόνια προετοιμασίας για ένα πιθανό χτύπημα στο Ιράν, επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια και σέκελ. Αυτή η επένδυση περιλαμβάνει την ανάπτυξη εξειδικευμένων πυρομαχικών, καθώς και καινοτομίες που δεν είναι διαθέσιμες στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από 1.800 χλμ. μακριά

Επιδρομές σε εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων πραγματοποιούνται συνήθως από αμερικανικές και ρωσικές δυνάμεις με πυραύλους κρουζ και βομβαρδιστικά. Το Ισραήλ, ωστόσο, έχει μαχητικά αεροσκάφη ικανά να πετούν δύο ώρες σε κάθε κατεύθυνση – από την προηγμένη μοίρα F-15I έως τέσσερις μοίρες F-16I Sufa.

Η Lockheed Martin ανέπτυξε δεξαμενές καυσίμου ειδικά για αυτά τα τζετ, ενισχύοντας την εμβέλειά τους, χωρίς να επηρεάζει σημαντικά την αεροδυναμική ή το αποτύπωμά τους στο ραντάρ.

Ξένες εκθέσεις αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει αναπτύξει αποσπώμενες δεξαμενές καυσίμων για αεροσκάφη F-35, επιτρέποντάς τους να φτάσουν στο Ιράν διατηρώντας παράλληλα τις δυνατότητες stealth. Χωρίς αυτά, η εμβέλειά τους είναι ανεπαρκής και οι τυπικές δεξαμενές κάτω από τα φτερά θέτουν σε κίνδυνο μεγάλο μέρος της λειτουργίας stealth.

Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, οι αμυντικές βιομηχανίες του Ισραήλ αποκάλυψαν δύο επιθετικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από μαχητικά αεροσκάφη. Ενώ λεπτομέρειες όπως το ακριβές βεληνεκές τους παραμένουν ασαφείς, είναι γνωστό ότι έχουν εμβέλεια εκατοντάδων χιλιομέτρων, επιτρέποντας χτυπήματα εκτός του εύρους της ιρανικής άμυνας. Αυτοί οι πύραυλοι ταξιδεύουν με υπερηχητικές ταχύτητες, μειώνοντας τους χρόνους αντίδρασης του εχθρού, αυξάνοντας τις πιθανότητές τους να χτυπήσουν τον στόχο.

Πύραυλος Rampage

Ο Rampage, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία της Israel Aerospace Industries (IAI) με την Elbit Systems, βασίζεται στον πύραυλο EXTRA της Elbit. Αρχικά σχεδιασμένος ως εδάφους – εδάφους, προσαρμόστηκε για εναέρια ανάπτυξη, αποκτώντας αυξημένη εμβέλεια και ταχύτητα. Διαθέτει πολλαπλά συστήματα πλοήγησης για ακριβή στόχευση.

Με μήκος 4,7 μέτρα, διάμετρο 30,6 εκ. και βάρος 570 κιλά, φέρει κεφαλή 150 κιλών, κάτι που τον καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια σε συστοιχίες πυραύλων, κέντρα διοίκησης και άλλους κρίσιμους στόχους. Μπορεί να εκτοξευθεί από τα αεροσκάφη F-15, F-16 και F-35 του Ισραήλ. Η εξάρτησή του από την υπάρχουσα τεχνολογία πυραύλων τον καθιστά σχετικά προσιτό, ήτοι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ανά μονάδα.

Πύραυλος Rocks

Ο πύραυλος Rocks, που παρουσιάστηκε από τον Rafael το 2019, συνδυάζει τις υπερηχητικές δυνατότητες ενός κρουζ με δορυφορική πλοήγηση, καθώς και οπτική στόχευση. Βασίζεται στον πύραυλο «Anchor» της Rafael, ο οποίος «μιμείται» τον ιρανικό πύραυλο Shahab σε ταχύτητα και ευελιξία για δοκιμαστικούς σκοπούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πύραυλο Rocks μπορούν να εκτοξευθούν από μικρότερα αεροσκάφη F-16 και ενδεχομένως από F-35. Ξένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι έχει βεληνεκές 300 km και μπορεί να φέρει κεφαλή 500 κιλών, γεγονός που το καθιστά ικανό να στοχεύει οχυρωμένες ή υπόγειες κατασκευές.

Επιπλέον, η Elbit έχει αναπτύξει βόμβες κατάρριψης αποθηκών, με την ονομασία 500MPR, ικανές να διαπεράσουν έως και 4 μέτρα σκυροδέματος. Αυτές οι βόμβες, που δοκιμάστηκαν σε αεροσκάφη F-15I, έχουν μικρότερο βεληνεκές, φθάνοντας μερικές δεκάδες χιλιόμετρα με βάση τη μέθοδο ανάπτυξης.

PopEye Turbo

Ένα άλλο ισραηλινό όπλο, γνωστό μόνο από ξένες αναφορές, είναι ο πύραυλος κρουζ «PopEye Turbo», που αναπτύχθηκε από τη Rafael με βεληνεκές 1.500 km. Είναι σχεδιασμένος για εκτόξευση από υποβρύχια του Ισραηλινού Ναυτικού και φέρει συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές. Αυτό το βεληνεκές επιτρέπει στα ισραηλινά υποβρύχια να χτυπήσουν το Ιράν από την Ερυθρά ή την Αραβική Θάλασσα χωρίς να εισέλθουν στον Περσικό Κόλπο.

Είναι πιθανό ότι άγνωστα πυρομαχικά αποθηκεύονται σε αποθήκες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Jerusalem Post