Έτσι ενισχύεται το αποτύπωμα των FinTech στην Ελλάδα
- 09/04/2025, 18:30
- SHARE

Με αλματώδη ρυθμό που θυμίζει εκείνον της τεχνητής νοημοσύνης διογκώνεται ο κλάδος του Financial Technology και η παρουσία του στη ζωή μας, τη στιγμή που η χρηματοοικονομική τεχνολογία φαίνεται ότι έχει αλλάξει ριζικά το τοπίο στον τραπεζικό χώρο. Εξελίξεις όπως η ενσωμάτωση της τεχνολογίας blockchain, οι real time πληρωμές και το open banking παίζουν ήδη κεντρικό ρόλο στο μέλλον της χρηματοοικονομικής, ενώ την περασμένη χρονιά με υψηλούς ρυθμούς συνεχίστηκαν να ενσωματώνονται στο FinTech τεχνολογίες, όπως το Cloud Computing Technology, όπου οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται να επενδύουν σε φυσικό εξοπλισμό ή λογισμικό.
Το «Finternet» και το διεθνές αποτύπωμα
Οι χώρες-ηγέτες στην παροχή FinTech υπηρεσιών είναι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στις οποίες εδρεύουν οι περισσότερες FinTech επιχειρήσεις και πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες επενδύσεις. «Στην Ευρώπη, δυναμικό κλάδο στις FinTech έχουν η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες με επίκεντρο τη Σουηδία, ενώ ως φιλικότερες στις FinTech αποτελούν η Λιθουανία και το Βέλγιο, το οποίο έχει υιοθετήσει μια πιο τεχνοκρατική αντιμετώπιση στην αδειοδότηση αυτού του κλάδου» αναφέρουν στο Fortune Greece πηγές με γνώση της συνολικής αγοράς. Η παγκόσμια αγορά fintech εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 209,7 δισ. δολάρια, με το νούμερο αυτό να προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 644 δισ. δολάρια μέχρι το 2029, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 30.000 startups fintech ξεκίνησαν τη λειτουργία τους μόνο το 2024. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι υψηλόβαθμα στελέχη της παγκόσμιας τραπεζικής αποκαλούν όλο αυτό το όραμα για απλοποίηση και ενδυνάμωση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με το προσωνύμιο «Finternet».
Στην Ελλάδα, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και όχι μόνο, κάνουν τις δικές τους κινήσεις στον χώρο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, προκειμένου να ωφεληθούν από το κύμα της ανόδου του κλάδου, ενώ στον χώρο των τραπεζών η σχεδόν παντελής εξάλειψη του «γκισέ» και η ύπαρξη, πολλές φορές, ενός μόλις ταμία ανά υποκατάστημα, οδήγησε τον μεγάλο όγκο των τραπεζικών υπηρεσιών στα ATM’s και την ηλεκτρονική τραπεζική. Το ταλέντο, λοιπόν, και η καινοτομία φαίνεται να οδηγούν σε σημαντικές εξελίξεις τον κλάδο των FinTech που αρχίζει πλέον να συστήνεται σοβαρά στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό.
Plum
Στόχο να γίνει η πρώτη fintech στην Ελλάδα, αποκτώντας 1 εκατομμύριο πελάτες μέχρι το 2030, θέτει η Plum του ιδρυτή και ceo, Βίκτωρα Τροκούδη που δραστηριοποιείται σε εννέα χώρες. Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη fintech στην Ευρώπη που έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή «έξυπνης διαχείρισης χρημάτων», ξεκινά συνεργασία με τη Eurobank προκειμένου, αμφότερες, να προσεγγίσουν νέους πελάτες στην Ελλάδα και στην Κύπρο και να τους ενδυναμώσουν στην εμπειρία του ταξιδιού οικοδόμησης πλούτου. Να σημειωθεί, ότι η Eurobank έχει επενδύσει συνολικά στην Plum 10 εκατ. ευρώ, με την fintech να έχει συγκεντρώσει συνολικά πάνω από 56 εκατ. στερλίνες από θεσμικούς επενδυτές και επενδυτές αγγέλους. Μεταξύ άλλων, η συμμαχία Plum-Eurobank αποβλέπει στον χρηματοικονομικό εγγραματισμό των καταναλωτών και ιδίως της νέας γενιάς, κάνοντας -για αρχή- την αποταμίευση/επένδυση προσιτή στον καθένα και χωρίς περιορισμούς.
Snappi
Η Τράπεζα Πειραιώς εισέρχεται με αξιώσεις στο fintech μέσω της Snappi, που θα αποτελέσει την πρώτη ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα. Η Snappi, δημιούργημα της Natech (ελληνική FinTech που ειδικεύεται σε τραπεζικό λογισμικό) και της Τρ. Πειραιώς ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα σε λίγο καιρό στοχεύοντας το νεανικό κοινό που αποφεύγει τις παραδοσιακές τράπεζες. Μεταξύ άλλων θα προσφέρει καταναλωτικά δάνεια και μικροχρηματοδοτήσεις, καθώς και υπηρεσίες ευέλικτων πληρωμών (Buy Now Pay Later) για πληρωμή με άτοκες δόσεις, χωρίς τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η Τρ. Πειραιώς, μέχρι το 2028, η Snappi φιλοδοξεί να έχει καταθέσεις 2,5 δισ. ευρώ, και δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τον σχεδιασμό της, φέτος στοχεύει στους 100.000 πελάτες, τους 600.000 το 2026 και τους 1,9 εκατομμύρια πελάτες μέχρι τότε. Παράλληλα, έχει στραμμένο το βλέμμα της στο εξωτερικό όπου τα μερίδια και ο ανταγωνισμός στο digital banking έχουν μεγα΄λα περιθώρια ανάπτυξης, όπως λέει η διοίκηση, καθώς σύμφωνα με το πλάνο της, τα έσοδα το 2026 θα είναι στα 20 εκατ. ευρώ για να φτάσουν τα 135 εκατ. ευρώ το 2028 όπου τότε αναμένονται και τα πρώτα κέρδη.
Revolut
Την ίδια στιγμή, με στόχο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στη χώρα μας και τη σταδιακή ανάπτυξη και άλλων προσφερόμενων υπηρεσιών η Revolut ενισχύει τη θέση της στην Ελλάδα. Η FinTech έχει φτάσει τους 1,5 εκατομμύρια πελάτες στην Ελλάδα, πετυχαίνοντας 50% αύξηση στη βάση πελατών της σε μόλις έναν χρόνο, ενώ στοχεύει να φτάσει τους 2 εκατομμύρια πελάτες μέχρι τις αρχές του 2026. Πέρα από τις διαδικασίας πληρωμών και στα πεδία των αποταμιεύσεων, των μικροδανείων, αλλά και της προσφοράς υπηρεσιών για επιχειρήσεις, «στα σκαριά» είναι η ένταξη υπηρεσιών IRIS στο portfolio της, η επέκταση και σε φυσικό σημείο αλλά και η μεγαλύτερη διείσδυση. Σημειωτέον, ότι περίπου 6.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιούν λύσεις της Revolut, ενώ 600.000 συνολικά είναι αυτές με τις οποίες συνεργάζεται η δυναμική FinTech. Η παρουσία της Revolut είναι διανυσοριακή, μετράει πάνω από 50 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, η έδρα της είναι στο Λονδίνο και έχει ιδρυθεί στη Δημοκρατίας της Λιθουανίας, εξ ου και οι καταθέσεις καλύπτονται από το λιθουανικό σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες πιλοτικές χώρες στις οποίες η Revolut εισήγαγε πέρυσι το Revolut Invest App., μια αυτόνομη εφαρμογή για εξειδικευμένους επενδυτές.
Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα
Η Alpha Bank έχει ξεκινήσει την μετατροπή της Alpha Bank Λονδίνου σε neobank, ενώ στις αρχές του χρόνου προχώρησε και στην εξαγορά της ελληνικής Flexfin για να ενισχύσει την παρουσία της στο factoring, προσφέροντας μια σύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης και δίνοντας νέες δυνατότητες ανάπτυξης, ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, μέσα στο 2024, η Εθνική Τράπεζα αύξησε το μερίδιο της στην Epsilon Net, μετά την είσοδο του αμερικανικού fund General Atlantic εκτιμώντας ότι οι fintech λύσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Worldline
Η Worldline είναι ακόμα μια FinTech που αναπτύσσεται στην ελληνική αγορά, έχοντας 150.000 τερματικά, ενώ συνεχίζει να βγάζει νέα εργαλεία, όπως το λογισμικό ERP και τα smart POS που μέχρι σήμερα έχει πάνω 40.000 πελάτες. Η Worldline το 2021 έδωσε περίπου 85 εκατ. ευρώ για να αγοράσει την Cardlink από τον όμιλο Quest, ενώ πήρε και το 80% του τομέα acquiring της Eurobank.