Έτσι η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ
- 06/04/2019, 12:23
- SHARE
Την πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα μέρος του χρέους της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προαναγγέλλει ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών στο 9ο τεύχος του αγγλόφωνου οικονομικού δελτίου του (Economic Bulletin).
Το κομμάτι του ελληνικού χρέους που βαρύνεται με το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης είναι τα 3,7 δισ. ευρώ του δανείου του ΔΝΤ τα οποία λήγουν φέτος και το 2020 και έχουν επιτόκιο 5,13%. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει 9,7 δισ. ευρώ έως το 2024.
«Η πρόθεση των αρχών είναι να χρησιμοποιήσουν μέρος του ταμειακού αποθεματικού που έχει συσσωρευθεί λόγω της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης των τελευταίων τεσσάρων ετών για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του χρέους της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα», αναφέρεται στο δελτίο του υπουργείου Οικονομικών.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι «η σωρευτική δημοσιονομική υπεραπόδοση την περίοδο 2016-2018 διαμορφώθηκε, σε ονομαστικούς όρους, στα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2 δισ. ευρώ διανεμήθηκαν με τη μορφή καλά σχεδιασμένου εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος. Το υπόλοιπο ποσό, ύψους 11 δισ. ευρώ, συνέβαλε στο χτίσιμο ενός σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας, μέρος του οποίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τώρα για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του χρέους της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα».
Προπληρώνοντας ένα ποσό της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ, η Ελλάδα έχει δύο επιλογές: ή να αποπληρώσει νωρίτερα το ΔΝΤ –πρακτικά μέσα στο 2022- και να αποδεσμευτεί πλήρως από το ταμείο, ή να καταβάλλει νωρίτερα τις δόσεις του 2019 και του 2020.
Στην πρώτη περίπτωση, η Ελλάδα εκτός από τα κέρδη που θα αποκομίσει από τόκους, θα μπορεί να επικαλεστεί και το επιχείρημα ότι «έδιωξε» το ΔΝΤ από την Ελλάδα δύο χρόνια νωρίτερα.
Στη δεύτερη περίπτωση, θα έχει κέρδη από τους τόκους αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ευχαριστημένους, καθώς φαίνεται ότι οι θεσμοί δεν επιθυμούν την πρόωρη απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό ζήτημα.
Θετικός ο ESM για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Θετικός στο ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής, από την Αθήνα, των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Βουκουρέστι, όπου δόθηκε και το «πράσινο φως» προς την Ελλάδα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως από πλευράς ESM «θα υποστήριζε» την πρόωρη αποπληρωμή, ενώ τόνισε πως θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τους πιστωτές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.
Εξάλλου, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς για το ένα τρίτο των δανείων του ΔΝΤ (3,5 δισ.) η Ελλάδα πληρώνει «πολύ ακριβό» επιτόκιο 5%, «πολύ υψηλότερο» από το κόστος δανεισμού της στις αγορές.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση περί πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημείωσε ότι και μόνο που τίθεται η ερώτηση είναι ένδειξη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα.
Έχουμε προηγούμενη εμπειρία σε αυτό, η Πορτογαλία και η Ισπανία διαχειρίστηκαν το δανειακό τους βάρος με τέτοιες διαδικασίες, είπε. Υπάρχει η προϋπόθεση ότι όλοι πρέπει να νιώθουν καλά με αυτή την κίνηση.