Έτσι οι επιχειρήσεις της Ευρώπης θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές
- 23/11/2017, 15:20
- SHARE
Το FortuneGreece στην Εσθονία, εκεί που οι ΜμΕ της Ευρώπης δίνουν ραντεβού στο πλαίσιο του SME Assembly.
Αποστολή Ταλίν
Η άμεση ψηφιοποίηση και η εύκολη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες προς τους χαράσσοντες την οικονομική πολιτική της Γηραιάς Ηπείρου προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πυρήνας που θα ευνοεί την υγιή ανάπτυξη των εταιρειών στους κόλπους της.
Στο SME Assembly 2017, που φέτος διοργανώνεται στο παγωμένο Ταλίν της Εσθονίας – και το Fortune Greece δίνει για ακόμα μια χρονιά το «παρών» -, ακαδημαϊκοί, θεσμικά όργανα, στελέχη επιχειρήσεων και start uppers αναζητούν τρόπους ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας του επιχειρείν «made in Europe». Όπως αναφέρθηκε σε πάνελ με βασικό θέμα συζήτησης «The success of a scale –up depends primarily on digital technology» ζούμε στην εποχή που απαιτούνται γρήγορα αλλαγές και που χάρη στην χρήση της τεχνολογίας οι επιχειρήσεις έχουν λίγα πράγματα να χάσουν, εάν σκεφτούν και δράσουν «out of the box».
Σύμφωνα με τον Alberto Onetti, Πρόεδρο του Mind the Bridge, ενός διεθνούς οργανισμού με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος «γεφυρώνει» τον κόσμο μέσα από την επιχειρηματική εκπαίδευση που προσφέρει σε startups, επιχειρήσεις και επενδυτές που φιλοδοξούν να πετύχουν στις παγκόσμιες αγορές, ο βασικός λόγος που η Ευρώπη αδυνατεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ σε θέματα επιχειρηματικότητας είναι ότι δεν έχει αναπτύξει το σωστό περιβάλλον για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και τους διάφορους μηχανισμούς για την άμεση απόκτηση κεφαλαίων.
«Το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας μιας επιχείρησης στηρίζεται πρωτίστως στην ψηφιοποίησή της. Όμως την ίδια στιγμή χρειάζονται ακόμα αρκετές κινήσεις να γίνουν, ώστε να μιλάμε για μια αγορά κεφαλαίων που είναι άμεσα προσβάσιμη από τις επιχειρήσεις και βοηθά στην ανάπτυξή τους. Μια ακόμα παρατήρηση είναι ότι στην Ευρώπη επικρατεί μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα. Οι CEOs φοβούνται να πάρουν ρίσκα γιατί βλέπουν διαρκώς κινδύνους» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η Silicon Valley έχει και αυτή τα μειονεκτήματά της καθώς μπορεί να είναι No 1 οικοσύστημα σε βαθμό ανάπτυξης των start ups, δεν είναι, ωστόσο, καλή στο να τις δημιουργεί, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.
«Αυτό που έχω διδαχθεί από την εμπειρία μου είναι πως μια μικρή εταιρεία δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί, διότι συνήθως αυτοί που τη διοικούν δεν είναι φιλόδοξοι. Εάν θέλετε να κάνετε τη διαφορά, χτυπώντας τον ανταγωνισμό, πρέπει να έχετε υψηλότερους στόχους».
Μια εξίσου ενδιαφέρουσα τοποθέτηση ήταν αυτή της Karen Boers, Διευθύνουσας Συμβούλου του European Start up Network, η οποία τόνισε πως για να κατορθώσει η Ευρώπη να αποκτήσει συνοχή σε επίπεδο επιχειρηματικό επιβάλλεται να εστιάσει στο συγκριτικό της πλεονέκτημα της, που δεν είναι άλλο από την προσεχτική οργάνωσή της. «Από την αρχή της σύστασής τους οι επιχειρήσεις σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο που οι δομές τους να τις επιτρέπουν να απευθύνονται σε ξένες αγορές. Αυτό σημαίνει ότι έχουν προνοήσει και προσαρμόζονται γρήγορα, χωρίς να πρέπει στην πορεία να αλλάξουν δομή».
Η ίδια ανέφερε ως παράδειγμα προς μίμηση τη Λισαβόνα και το Άμστερνταμ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έχουν σωστή στρατηγική για την ανάπτυξη start up οικοσυστημάτων και κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης να υιοθετήσουν τα εν λόγω επιχειρηματικά μοντέλα. «Όλα κρίνονται από την νοοτροπία (mindset) και όχι από τους αριθμούς. Είναι αναγκαίο να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι έμπειρα στελέχη της αγοράς, δυνητικούς επενδυτές και start ups για να πάρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Από την πλευρά του ο Fabio Pianesi, Επικεφαλής για θέματα εξωτερικής συνεργασίας του EIT Digital, έθεσε ως προαπαιτούμενο για τη δημιουργία υγιών νεοφυών επιχειρήσεων με προοπτική ανάπτυξης , τη σωστή κατάρτιση των στελεχών τους και τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά.
«Σαφώς και δεν μπορεί να υπάρξει καινοτομία χωρίς εκπαίδευση. Το θέμα είναι, όχι απλά η σύλληψη, αλλά η μετάβαση των σπουδαίων ιδεών σε πράξη. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται η Ευρώπη να αντιμετωπίσει» κατέληξε.
Παρά τις όποιες διαφωνίες των ομιλητών για το αν τελικά η ψηφιοποίηση συνιστά τον πρωταρχικό παράγοντα, ή όχι, για την επιτυχία μιας επιχείρησης, όλοι συμφώνησαν σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, στο ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη βιωσιμότητα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, δεύτερον στο γεγονός ότι η αποτυχία δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως “στίγμα”, αλλά ως εμπειρία και τρίτον στο ότι είναι πιο απαραίτητο από ποτέ οι εταιρείες που εδρεύουν στην Ευρώπη να δρουν υπό κοινή φορολογική πολιτική, κάτι που θα δώσει κίνητρα και σε επενδυτές να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.