Έτσι θα μπορούσε να γίνει η Ελλάδα πόλος έλξης για startups
- 20/06/2016, 12:19
- SHARE
To παράδειγμα της Βοστώνης και οι κινήσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας «City of Boston».
Αποστολή στη Βοστώνη: Μαρία Ακριβού
Είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου δημόσιου σχολείου στην Αμερική αλλά και η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη. Ο όρος καινοτομία εξακολουθεί να εκφράζει τη βασική φιλοσοφία της Βοστώνης, η οποία διανύει το δεύτερο «κύμα τεχνολογικής επανάστασης» και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερες startups στον ιστό της.
Ήδη σε πολλά σημεία της πόλης έχουν αξιοποιηθεί ολόκληρες εκτάσεις για τη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων για networking και brainstrorming. Ο βασικός λόγος είναι πως μπορεί να υπάρχει μια πολύ δυνατή ιδέα η οποία όμως, εξαιτίας της έλλειψης των απαιτούμενων κεφαλαίων, μπορεί να μην ευοδωθεί ποτέ.
Νοικιάζοντας λοιπόν ένα χώρο, μια startup μπορεί να λειτουργήσει όπως μια συμβατική επιχείρηση χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψει χρόνο και χρήμα για την απόκτηση του κατάλληλου εξοπλισμού, αφού αυτός της παρέχεται, ενώ παράλληλα τα στελέχη της μαθαίνουν πώς να επικοινωνούν την υπηρεσία ή το προϊόν τους, διεκδικώντας χρηματοδότηση απευθείας από το κράτος.
«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να προσφέρει ευκαιρίες και να δίνει κίνητρα στους ανθρώπους να έρθουν να μείνουν στη Βοστώνη. Κανείς δεν πίστευε σε αυτό το σύστημα καινοτομίας. Δεν είναι ότι ανακαλύψαμε κάποια μαγική συνταγή, αλλά ότι πιστέψαμε στις δυνάμεις μας και σταθήκαμε στις ρίζες μας», αναφέρει στο fortunegreece.com ο Kris Karter, Co -Chair, του τμήματος Μηχανικών του «City of Boston».
Δύο από τα βασικά projects που ανέλαβαν τα στελέχη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας «City of Boston», ήταν να βρουν τρόπο ώστε η μετακίνηση στη Βοστώνη να γίνει ευκολότερη, αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα να βελτιωθεί, λαμβάνοντας υπόψη το πώς μαθητές, εκπαιδευτικοί και οι γονείς βιώνουν την εν λόγω εμπειρία.
Aπό το 2010 το ενδιαφέρον έχει στραφεί στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για νέους επιχειρηματίες που βάζουν ως πρώτη ύλη την ιδέα τους, περιμένοντας από το οικοσύστημα να τους στηρίξει σε επίπεδο εξοπλισμού. Όχι φυσικά με το αζημίωτο, αφού το κόστος για την ενοικίαση ενός τέτοιου χώρου ανέρχεται περίπου σε 70 δολάρια ανά τ.μ.
Ο Jascha Franklin Hodge, Chief Information Officer του City of Boston επισημαίνει με τη σειρά του, πως το πιο σημαντικό πράγμα για να έρθει η εξέλιξη, είναι να έχει κανείς μια πόρτα ανοιχτή και να δείχνει στον κόσμο που αυτή βρίσκεται. «Στη Βοστώνη είμαστε πολύ τυχεροί, αφενός γιατί είμαστε άμεσα συνδεδεμένοι με τα καλύτερα ερευνητικά ινστιτούτα, αφετέρου γιατί διαθέτουμε ένα δυνατό οικοσύστημα καινοτομίας. Το βασικό εξαγωγικό μας προϊόν είναι οι έξυπνοι άνθρωποι και τα PhD».
Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα άμεσα σχέδια του City of Boston και στον προσανατολισμό σε αγορές που ακολουθούνται μονοπωλιακές πρακτικές, οι οποίες την ίδια στιγμή υπογραμμίζουν τα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν.
Για παράδειγμα, σε ότι αφορά τη σύνδεση με το διαδίκτυο, η Βοστώνη, παρότι θεωρείται η πηγή πολλών «τεχνολογικών μυαλών», έχει μόλις έναν πάροχο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει άμεσος ανταγωνισμός τόσο σε επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο τιμών.
Όπως επισημαίνει ο Jascha Franklin, θέλουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα. Αποκάλυψε δε ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με γνωστές πολυεθνικές, όπως η Verizon.
* Το Fortune Greece επελέγη ανάμεσα σε δεκαπέντε δημοσιογραφικά μέσα από όλο τον κόσμο τα οποία θα καταγράψουν με κάθε λεπτομέρεια τις επιχειρηματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην άλλη Άκρη του Ατλαντικού τις επόμενες μέρες.
Διαβάστε ακόμη: