Έτσι θα μοιάζει μια ελληνική πτώχευση
- 14/04/2015, 21:01
- SHARE
Ως «εφιαλτικό σενάριο» και «αναπόφευκτη εξέλιξη» χαρακτηρίζουν οι οικονομολόγοι τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Δημοσίευμα με τίτλο: «Πώς θα ήταν μια ελληνική χρεοκοπία» φιλοξενεί το αμερικανικό δίκτυο CNBC και σε αυτό παραθέτει απόψεις αναλυτών οι οποίοι θεωρούν πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Σύμφωνα με το CNBC, «οι οικονομικοί αυτοί αναλυτές αμφιβάλουν αν η Ελλάδα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της μέχρι τα τέλη Απριλίου και σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα λάβει την επόμενη δόση που χρειάζεται και μπορεί να οδηγηθεί σε χρεοκοπία», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα το οποίο παράλληλα επισημαίνει:
«Μια χρεοκοπία θα οδηγούσε σε μαζική απόσυρση των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και θα προκαλούσε τεράστια οικονομική αστάθεια στην χώρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα θα υπήρχε έκδοση παράλληλου νομίσματος. Υποτίμηση της τάξης του 50% αν πάει σε νέα δραχμή η Ελλάδα».
Ο Μπομπ Πάρκερ της Credit Suisse μιλώντας στο CNBC επεσήμανε πως αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι πιστωτές της, τότε θα έρθει αντιμέτωπη με ένα εφιαλτικό σενάριο που θα την οδηγήσει στην χρεοκοπία. «Αυτό συμβαίνει όταν καταρρέει το τραπεζικό σύστημα και χάνεις την στήριξη της ΕΚΤ. Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν την χώρα εκτός ευρώ», σημείωσε ο αναλυτής της Credit Suisse.
Ο Μίκαελ Χιούσον της CMC Markets χαρακτηρίζει αναπόφευκτη την χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς υποστηρίζει πως το ζήτημα δεν είναι το αν θα συμβεί, αλλά το πότε: «Ότι και αν συμβεί, ακόμη και αν συμφωνήσουν να δώσουν ένα μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας στην Αθήνα, η ελληνική οικονομία δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους ρυθμούς της ανάπτυξης που χρειάζεται ώστε να αρχίσει να ξεπληρώνει τα χρέη της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί ούτε με παραπάνω βοήθεια από την αποκαλούμενη τρόικα, ανεξάρτητα από το αν η χώρα κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Ιούνιο, όταν και όταν λήγει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης».