EUNICE ENERGY GROUP – «Eνεργειακή ανανέωση: Η ελληνική χρυσή ευκαιρία»
- 27/12/2023, 00:45
- SHARE
Δρ. Γιώργος Πεχλιβάνογλου – Γενικός Διευθυντής
Το ενεργειακό μέλλον Ελλάδας, Ευρώπης και Νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι ένα σύνθετο παζλ. Το «δίκτυο» είναι το κομμάτι που λείπει για τη συμπλήρωσή του. Η παραγωγή, η διαχείριση και η εξαγωγή ενέργειας είναι οι κουκκίδες πάνω στον χάρτη των συλλογικών ενεργειακών μας στόχων. H συνεκτική ουσία που ενώνει τις κουκκίδες είναι το δίκτυο.
Εύκολο στη διατύπωση, αλλά τι συμβαίνει με την πρακτική εφαρμογή; Οι εξελίξεις είναι γρήγορες και αμείλικτες. Δύο μόλις χρόνια πριν, στον απόηχο της post Covid εποχής, τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη είχαν ήδη θέσει σε τροχιά υλοποίησης τα σχέδια της πράσινης μετάβασής τους σε μια συντονισμένη προσπάθεια απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Το τι ακολούθησε είναι ευρέως γνωστό: πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή ανασφάλεια, πληθωρισμός και −το αποκορύφωμα− ένας οδυνηρός πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, που απειλεί τη σταθερότητα όλης της Μέσης Ανατολής.
Η γεωγραφική εγγύτητα της Ελλάδας με τις εμπόλεμες περιοχές, σε συνδυασμό με την πανδημική κρίση, τις διαδοχικές περιβαλλοντικές καταστροφές και τη μακροχρόνια οικονομική ύφεση, πολλαπλασιάζουν τον αντίκτυπο των εξελίξεων αυτών στη στρατηγική της χώρας και τη ζωή των πολιτών της. Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργούν ένα κρίσιμο momentum για την αξιοποίηση μια χρυσής ευκαιρίας.
Οι ηγεσίες κρατών, θεσμών και επιχειρήσεων πρέπει να αντιληφθούν ότι ζούμε σε μια εποχή κανονικοποίησης της κρίσης, που ανάγεται σε σταθερά αντί της σταθερότητας. Η αναβολή επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης και της επίτευξης των κλιματικών στόχων είναι περίπου προσχηματική. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και είναι αυτές ακριβώς οι δυσμενείς συνθήκες που διακρίνουν την ικανή ηγεσία. Η οικονομία, η κοινωνία και το περιβάλλον έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη υπεύθυνους επιχειρηματικούς ηγέτες, που στην κρίση διαβλέπουν τις ευκαιρίες. Για την Ελλάδα, η ευκαιρία αναβάθμισής της σε ενεργειακό κόμβο ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι τώρα, και η αφετηρία εντοπίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Μονόδρομος τα προηγμένα δίκτυα
Η ραχοκοκαλιά του ενεργειακού μας συστήματος βασίζεται σε κρατικές επενδύσεις και πεπαλαιωμένες πλέον υποδομές. Όπως δεν μπορεί να υπάρξει τηλεφωνία ή μεταφορές χωρίς επαρκείς υποδομές δικτύων, αντίστοιχα δεν νοείται κάλυψη των σύγχρονων αναγκών ηλεκτρισμού χωρίς προηγμένα δίκτυα.
Είναι αναχρονιστικό να προσδοκούμε από το κράτος να κατασκευάσει σχεδόν εκ του μηδενός καινούργια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά, άκρως επίκαιρος είναι ο ρόλος του κράτους ως βασικού εταίρου στην αντιμετώπιση δύο καίριων προκλήσεων.
Η πρώτη αφορά την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός δίκαιου κανονιστικού πλαισίου που θα επιτρέψει την ανάπτυξη των δικτύων και συνολικά την απελευθέρωση του ηλεκτρικού χώρου, ώστε να προσεγγίσει την πραγματική δυναμική του. Όπως ακριβώς εισρέουν ιδιωτικά κεφάλαια στην παραγωγή και διαχείριση ενέργειας, είναι πλέον ρεαλιστική ανάγκη να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και στον τομέα των δικτύων.
Η οικονομία, η κοινωνία, και το περιβάλλον έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη υπεύθυνους επιχειρηματικούς ηγέτες, που στην κρίση δεν διαβλέπουν ευκαιρίες.
Η δεύτερη πρόκληση αφορά την αξιοποίηση της μοναδικής ευκαιρίας να τεθούν τώρα οι βάσεις που θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε hub εξαγωγής καθαρής ενέργειας. Αν προσμετρήσουμε τις αιτήσεις έργων ΑΠΕ, ισχύος πολλών GW, που αναμένουν σύνδεση στον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ αυτήν τη στιγμή, μπορούμε ήδη να μιλάμε ως και για τριπλασιασμό του capacity της χώρας σε ενεργειακές εξαγωγές. Η συγκυρία είναι πιο ευνοϊκή από ποτέ για επενδύσεις σε ιδιωτικά δίκτυα υψηλής, μεσαίας και χαμηλής τάσης που θα επιταχύνουν τις εγχώριες και διεθνείς διασυνδέσεις.
Στον Όμιλο Eunice έχουμε αντιληφθεί τη δυναμική αυτή, καταθέτοντας πολλές διαφορετικές προτάσεις ηλεκτρικών διασυνδέσεων και υλοποιώντας μεγάλα projects πράσινης ενέργειας, που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Οραματιζόμαστε ένα ενεργειακό μοντέλο, στα θεμέλια του οποίου βρίσκονται η ισότητα, η διαφάνεια, η δημοκρατία. Υλοποιούμε μεγάλα έργα, τροφοδοτώντας με ενέργεια χαμηλού κόστους όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράγουμε στην Ελλάδα και λειτουργούμε διεθνώς 2.000 και πλέον δημόσιες εγκαταστάσεις φορτιστών ηλεκτροκίνησης δημόσιας χρήσης σε επαγγελματικούς, δημοτικούς και δημόσιους χώρους.
Δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη
Με τον ίδιο ρυθμό θα συνεχίσουμε, γιατί η βιώσιμη ανάπτυξη και τα οφέλη της είναι υποχρέωση και προνόμιο όλων μας.
Υλοποιήσαμε και λειτουργούμε στην Τήλο τον πρώτο υβριδικό σταθμό παραγωγής ενέργειας από 100% ανανεώσιμες πηγές, καθιστώντας την το πρώτο πράσινο νησί στη Μεσόγειο. Πλέον, οι κάτοικοί της είναι παραγωγοί, καταναλωτές και μέρος του δικτύου παράλληλα (NetProsumers). Έπονται τα νησιά Ανάφη, Δονούσα, Λέρος και Φούρνοι Κορσεών στις Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου.
Δίνουμε αναπτυξιακή ώθηση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, μειώνοντας τη χρήση ρυπογόνων καυσίμων, με ευρωπαϊκά έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, το σύστημα αποθήκευσης Ptolemaida Bess (εντεταγμένο στον κατάλογο PCI 2023 της ΕΕ) και την Κοιλάδα Υδρογόνου Κρήτης-Αιγαίου (CRAVE H2).
Αντί επιλόγου, μια δέσμευση: Εργαζόμαστε αδιάλειπτα για το όραμά μας να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Hγέτη των εξελίξεων και όχι ακόλουθο. Ό,τι ακριβώς είναι και ο Όμιλος Eunice.
*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023