EUobserver: Μέτρα για το χρέος και εποπτεία
- 15/06/2018, 12:35
- SHARE
Η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα αναφέρει ότι το κύριο θέμα στο τραπέζι του Eurogroup είναι η συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.
«Mια εβδομάδα πριν από μια αποφασιστική συνάντηση του Eurogroup, που θα τερματίσει τα οκτώ χρόνια των προγραμμάτων διάσωσης, μπαίνουν σιγά σιγά οι ψηφίδες μιας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της», γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EUobserver.
«Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας έπεισε και πάλι τον ριζοσπαστικό αριστερό-εθνικιστικό συνασπισμό του να εγκρίνει τη δέσμη μέτρων που απαιτούν οι πιστωτές. Τα 88 προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, την αγορά εργασίας και τη δημόσια διοίκηση, καθώς και μέτρα για τη μείωση των επισφαλών δανείων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας».
H ιστοσελίδα εκτιμά πάντως ότι «για να γυρίσει σελίδα και να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, και άλλες συνομιλίες λαμβάνουν χώρα, μεταξύ της Αθήνας, Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Πέρα από το κλείσιμο της αναθεώρησης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι πιστωτές θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε μια συνολική δέσμη που θα περιλαμβάνει ένα σύνολο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και ένα νέο μηχανισμό για την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας. «Θα υπάρξει συμφωνία», δηλώνει αξιωματούχος της ΕΕ, αλλά «θα χρειαστεί οι υπουργοί να κοιτάξουν κατάματα ο ένας τον άλλο και να δηλώσουν ότι είναι έτοιμοι να κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις».
Σύμφωνα με τον EUobserver, «το δάνειο αναμένεται να είναι τουλάχιστον 11-12 δισ. ευρω, με ένα πρόσθετο ποσό για τη δημιουργία προσωρινού αποθέματος (μαξιλαριού) μέχρι 20 δισ. ευρώ, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τις οικονομικές της ανάγκες τουλάχιστον ως το τέλος του 2019. Όμως, το κύριο θέμα στο τραπέζι του Eurogroup είναι η συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. «Όλοι έχουν συμφέρον να ελαφρύνουν το βάρος», δήλωσε ο Ολιβιέ Μπαγί, επικεφαλής του γραφείου του Πιέρ Μοσκοβισί. «Εάν αφήσουμε υπερβολικό βάρος, αυτό θα επιβραδύνει την ανάκαμψη της Ελλάδας», είπε.
Τα μέτρα για το χρέος που θα συμφωνηθούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν παράταση των προθεσμιών ωρίμανσης -καθυστέρηση στην αποπληρωμή δανείων- καθώς και εξαγορά από τον ΕΜΣ προηγούμενων δανείων από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Θα μπορούσαν, επίσης, να περιλαμβάνουν την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που ωφελήθηκαν τα κράτη της ΕΕ επί προηγούμενων δανείων προς την Ελλάδα. Τα χρήματα, έως περίπου 4 δισ. ευρώ ετησίως, μέχρι το 2022, θα μπορούσαν να καταβάλλονται στην Ελλάδα σε δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και θα τα χρησιμοποιήσει για να εξοφλήσει το χρέος της».
Αναφορά σε πιθανολογούμενο συμβιβασμό ΕΕ-ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα εκτιμά ότι το Ταμείο δεν θα δώσει μεν χρήματα στην Ελλάδα, θα αναγνωρίσει όμως ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα καθιστούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Στο μέλλον, το ΔΝΤ θα παρακολουθεί την ελληνική οικονομία μέσω των τυπικών διαδικασιών του. Από την πλευρά της, η ΕΕ θα ενεργοποιήσει τη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία», μηχανισμό που εισήχθη το 2013 και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα. Υπό αυτήν, η Επιτροπή θα αποστέλλει τακτικές αποστολές στην Αθήνα και θα υποβάλλει εκθέσεις σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές. Ο μηχανισμός δεν συνεπάγεται κυρώσεις, όμως, για τους πιστωτές και τις αγορές, ο κύριος στόχος είναι ο συνδυασμός της ελάφρυνσης του χρέους και της επιτήρησης να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις και ότι θα διατηρήσει μια βιώσιμη ανάπτυξη,τονίζει ο EUobserver