Euro 2024 και πολιτική: Επίθεση του ηγέτη της γαλλικής ακροδεξιάς στον Κιλιάν Μπαπέ

Euro 2024 και πολιτική: Επίθεση του ηγέτη της γαλλικής ακροδεξιάς στον Κιλιάν Μπαπέ
epa11400757 National Rally leader Jordan Bardella looks on after a speech by National Rally parliamentary party leader Marine Le Pen (L, out of frame), at the electoral party of the French right-wing party National Rally (Rassemblement National or RN) in Paris, France, 09 June 2024, after the first results of the European elections. The list of the Rassemblement National, led by party chief Jordan Bardella, is given winner in France according to first estimations after polls. EPA/ANDRE PAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ντρέπομαι λίγο να βλέπω αυτούς τους αθλητές να δίνουν μαθήματα σε ανθρώπους» είπε ο Τζορντάν Μπαρντελά.

Ο Γάλλος ακροδεξιός ηγέτης Τζορντάν Μπαρντελά επέκρινε την Τρίτη τον Κιλιάν Μπαπέ για την έκκλησή του προς τη νεολαία να ψηφίσει κατά των «άκρων» στις βουλευτικές εκλογές αυτού του μήνα.

«Έχω μεγάλο σεβασμό για τους ποδοσφαιριστές μας, είτε πρόκειται για τον Μάρκους Τουράμ είτε για τον Κιλιάν Μπαπέ, οι οποίοι είναι εικόνες του ποδοσφαίρου και εικόνες για τη νεολαία. Αλλά πρέπει να σεβαστούμε τους Γάλλους, πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο όλων» είπε ο Μπαρντελά στο CNews TV.

«Όταν έχεις την τύχη να έχεις έναν πολύ, πολύ μεγάλο μισθό, όταν είσαι πολυεκατομμυριούχος ,τότε ντρέπομαι λίγο να βλέπω αυτούς τους αθλητές να δίνουν μαθήματα σε ανθρώπους που δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα, που δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς, που δεν έχουν την ευκαιρία να ζουν σε γειτονιές υπερπροστατευμένες από πράκτορες ασφαλείας» υποστήριξε.

Ο επιθετικός Μάρκους Τουράμ είχε νωρίτερα καλέσει τον κόσμο να «αγωνιστεί καθημερινά» για να αποτρέψει τον Εθνικό Συναγερμό (RN) του Μπαρντελά από το να πάρει την εξουσία.

Ο Μπαπέ δεν κατονόμασε τον RN, αλλά δήλωσε ότι υποστηρίζει τις ίδιες αξίες και θέσεις με τον Τουράμ.

«Είμαι κατά των ακραίων απόψεων και κατά των ιδεών που διχάζουν τους ανθρώπους. Θέλω να είμαι περήφανος που εκπροσωπώ τη Γαλλία, δεν θέλω να εκπροσωπώ μια χώρα που δεν ανταποκρίνεται στις αξίες μου ή στις αξίες μας» είπε ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης.

Το κάλεσμα αυτό βρήκε απήχηση σε ορισμένους νέους στην παλιά γειτονιά του Μπαπέ, ένα υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού, αλλά επικρίθηκε αμέσως από το RN.

Το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα του Μπαρντέλα έχει την πρώτη του πραγματική ευκαιρία να κερδίσει την εθνική εξουσία στις εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου. Οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν σταθερά το RN στην πρώτη θέση μετά την απόφαση-σοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αυτόν τον μήνα να διαλύσει το κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Φιλίπ Ντιαλό δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο στρατόπεδο της ομάδας στη Γερμανία ότι οι παίκτες είναι ελεύθεροι να εκφράσουν τη γνώμη τους. Προέτρεψε τα πολιτικά κόμματα να μην χρησιμοποιήσουν τα σχόλια αυτά προς όφελός τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com