Euro 2024: Πόσα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι οπαδοί για την κατάκτηση του τροπαίου

Euro 2024: Πόσα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι οπαδοί για την κατάκτηση του τροπαίου
10 June 2024, Hamburg: Soccer: European Championship, "Stadium Open Media Days". The lettering "UEFA EURO 2024" can be seen behind the goal net in the Volksparkstadion Hamburg. The stadium is being prepared for the European Football Championship. Press representatives were able to visit the stadium during an Open Media Day. Photo: Jens Büttner/dpa (Photo by JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι Ολλανδοί είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κατά μέσο όρο 46 ευρώ ανά άτομο για τον τίτλο

Κάθε τέσσερα χρόνια, οι κορυφαίες εθνικές ομάδες αγωνίζονται για τον πολυπόθητο ευρωπαϊκό τίτλο. Αυτό το πρωτάθλημα έχει σημαντική αξία, αλλά πόση ακριβώς; Παρότι ο ίδιος ο τίτλος δεν είναι προς πώληση, η εκτίμηση του πόσα θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν οι οπαδοί για τη νίκη παρέχει μια εικόνα για την αξία του. Οι Ιταλοί αποτιμούν τον τίτλο σε περίπου 420 ευρώ ανά άτομο. Αυτό θα μπορούσε εν μέρει να εξηγηθεί από το πάθος τους για το ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με την ING, η Ιταλία, όπως και η Ισπανία, έχει πολλούς φίλους του ποδοσφαίρου (στο 37% επί του συνόλου του πληθυσμού). Οι Αυστριακοί είναι πρόθυμοι να πληρώσουν 324 ευρώ έκαστος, ενώ οι Άγγλοι πιστεύουν ότι ο τίτλος αξίζει 319 ευρώ ανά άτομο – κάτι που μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τη σχετικά ισχυρή αγοραστική τους δύναμη σε σύγκριση με πολλούς άλλους συμμετέχοντες

Ωστόσο, τα χρήματα δεν αξίζουν το ίδιο παντού. Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε 33% περισσότερα στην Πορτογαλία από ό,τι στην Ολλανδία με «τα ίδια χρήματα». Στην Ιταλία και την Ισπανία επίσης, η αγοραστική δύναμη του ενός ευρώ είναι υψηλότερη. Οι καταναλωτές έχουν περίπου το ένα πέμπτο περισσότερη σχέση ποιότητας/τιμής εκεί από ό,τι στην Ολλανδία. 

Από την άλλη, κάτι που κοστίζει 100 ευρώ στην Ολλανδία θα κοστίζει 113 ευρώ στην Αγγλία. Ένα ποσό σε ευρώ δεν αντιπροσωπεύει παντού την ίδια θυσία. Γι’ αυτό η ING ρώτησε απηύθυνε το ερώτημα αν φίλοι των εθνικών τους ομάδων είναι πρόθυμοι να παραδώσουν το 1% του ετήσιου εισοδήματος σε αντάλλαγμα για τον τίτλο.

Η σχετική θυσία είναι τότε συγκρίσιμη, ανεξάρτητα από το επίπεδο μισθού και τιμής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μερικές σαφείς αλλαγές στην κατάταξη. Μια χώρα με σχετικά χαμηλή αγοραστική δύναμη, όπως η Πορτογαλία, ανεβαίνει μερικές θέσεις στην κατάταξη (από την 9η στην 6η). Μια σχετικά πλούσια χώρα όπως η Αυστρία υποχωρεί αρκετές θέσεις, πέφτοντας από τη δεύτερη στην όγδοη θέση.

Η παράδοση του smartphone 

Όπως αναφέρει η ολλανδική τράπεζα, μπορούμε επίσης να κάνουμε συγκρίσεις μετρώντας την πιθανή θυσία μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας, όπως ένα smartphone. Διεθνώς, κατά μέσο όρο, το ένα τέταρτο (24%) είναι έτοιμο να παραδώσει το smartphone του για ένα μήνα. Οι Πορτογάλοι και οι Άγγλοι εν προκειμένω πρωτοστατούν, ενώ η Ολλανδία βρίσκεται κοντά στον πάτο, με 7%.

Στην Ολλανδία, μόνο οι πιο αφοσιωμένοι ποδοσφαιρόφιλοι φαίνονται έτοιμοι να κάνουν αυτή τη θυσία. Το ένα πέμπτο (20%) από αυτούς είναι πρόθυμοι να παραιτηθούν από τη συσκευή τους για ένα μήνα, ενώ μεταξύ των μη θαυμαστών αυτή η προθυμία δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου (1%).

Αυτό το αποτέλεσμα αντιστοιχεί στη σχετικά μέτρια αξία που δίνει η Ολλανδία στον ίδιο τον τίτλο. Οι Ολλανδοί είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κατά μέσο όρο 46 ευρώ ανά άτομο για τον τίτλο. Πάνω από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού ηλικίας 18 ετών και άνω (76%) δεν του αποδίδουν καμία οικονομική αξία. Το ένα τέταρτο (24%) το κάνει και θα πλήρωνε κατά μέσο όρο πάνω από 190 ευρώ ανά άτομο για να εξασφαλίσουν τη νίκη. 

Συνολικά, ο τίτλος αξίζει 650 εκατ. ευρώ για τους Ολλανδούς. Αυτός ο τίτλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αξίζει λιγότερο από την προηγούμενη φορά.

Με 46 ευρώ έκαστος, αυτός ο τίτλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αξίζει επίσης λίγο λιγότερο από την τελευταία φορά που οι Ολλανδοί συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το 2021, τυχόν νίκη στον τελικό άξιζε 51 ευρώ. Από οικονομική άποψη, οι καταναλωτές είναι πλέον λιγότερο σίγουροι ενώ δεν έχει βελτιωθεί, κατά μέσο όρο, βελτιωθεί η αγοραστική δύναμή τους. 

Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι στα δύο προηγούμενα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οι Ολλανδοί δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τη φάση των ομίλων. Συμπληρώνονται τώρα 36 χρόνια από τότε που η ολλανδική ομάδα κατέκτησε το κύπελλο Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος UEFA. Από αυτή την ιστορική προοπτική, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τρέχοντα 46 ευρώ ανά άτομο είναι σημαντικά υψηλότερα από τη μέση τιμή που έδωσαν οι Ολλανδοί στον τίτλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος νωρίτερα το 2008 ή το 2022.

Σε κάθε περίπτωση, αν και η αξία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποικίλλει ανά χώρα, η έρευνα δείχνει ότι, τουλάχιστον μεταξύ των οπαδών του ποδοσφαίρου, η κοινή υπερηφάνεια και το πάθος που συνδέονται με το πρωτάθλημα υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα, καταλήγει η ING.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: