Εurobank: Μπορεί να χρειαστούν έως και 20 χρόνια για οικονομική σύγκλιση ξανά με το μέσο όρο της Ε.Ε.
- 24/08/2018, 18:41
- SHARE
Η διεύθυνση οικονομικής ανάλυσης της τράπεζας σημειώσει πώς μπορεί να επιτευχθεί η οικονομική μεγέθυνση.
Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενίσχυση των επενδύσεων, άνοιγμα των αγορών και ενίσχυση της εξωστρέφειας είναι τα «κλειδιά» για την οικονομική μεγέθυνση, όπως επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 ημέρες Οικονομία» η Δ/νση Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank.
«Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση των επενδύσεων, το άνοιγμα των αγορών και του βαθμού εξωστρέφειας δύναται να μας οδηγήσουν σε ένα υψηλότερο μονοπάτι οικονομικής μεγέθυνσης», σημειώνει, προσθέτοντας: «Ωστόσο αυτό απαιτεί και την εξάλειψη του φαινομένου του μυωπικού προγραμματισμού- σχεδιασμού-στρατηγικών. Δηλαδή στις αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα πρέπει να σταθμίζουμε με υψηλότερη βαρύτητα τις συνέπειες που μπορεί να έχουν για την κοινωνική ευημερία των μελλοντικών γενεών».
Στο εβδομαδιαίο δελτίο με αφορμή της εξόδου της χώρας απ’ το πρόγραμμα διάσωσης επιχειρείται μία αποτίμηση της «χαμένης δεκαετίας 2007 – 2017», όπως τη χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, καθώς και μία ανάλυση για το πώς θα μπορούσε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.
Μεταξύ άλλων η έκθεση σημειώνει πως η Ελλάδα το 2007 ήταν η 14η πλουσιότερη σε όρους πραγματικού μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ οικονομία ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ-28 (τότε ΕΕ-27 καθώς η Κροατία έγινε επίσημο μέλος το 2013). Το 2017 ήταν στην 24η θέση με μόλις 4 χώρες να παρουσιάζουν μικρότερο πραγματικό μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Τα εν λόγω κράτη μέλη είναι: Λετονία, Κροατία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Μάλιστα οι δύο τελευταίες χώρες, λόγω των υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης που κατέγραψαν κατά μέσο όρο τη δεκαετία 2007-2017 έκλεισαν ένα μεγάλο μέρος της υψηλής απόστασης που τους χώριζε από την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank για να καταφέρει η ελληνική οικονομία να συγκλίνει και πάλι σε όρους πραγματικού μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ με το αντίστοιχο μέγεθος της ΕΕ-28 τότε θα πρέπει να επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης για ένα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα για να προσεγγίσει σε ορίζοντα 10ετίας, ή 15ετίας ή 20ετίας τα προ κρίσης (2007) επίπεδα πραγματικής σύγκλισης που είχε με την ΕΕ-28 θα πρέπει να τρέχει με ρυθμούς μεγέθυνσης κατά 3,2 ή 2,1 ή 1,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερους από του αντίστοιχους της ΕΕ-28 (2,8 ή 1,9 ή 1,4 σε σύγκριση με την ΕΕ-15 και την Ευρωζώνη).