Eurobank Equities: Πού αποδίδει τις τελευταίες υπο-αποδόσεις στο Χρηματιστήριο – Άθικτο το θεμελιώδες story

Eurobank Equities: Πού αποδίδει τις τελευταίες υπο-αποδόσεις στο Χρηματιστήριο – Άθικτο το θεμελιώδες story
Munich, Bavaria, Germany - March 31 2023: Eurobank Ergasias Services and Holdings is a Greece-based banking organization that specializes in providing retail and corporate financial services Photo: Shutterstock
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί σταθεροποιητικά έως τα τέλη του έτους.

Η Eurobank Equities αποδίδει τις τελευταίες υπο-αποδόσεις του χρηματιστηρίου της Αθήνας κατά βάση στην υπερπροσφορά μετοχών (από την πώληση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς και τα placements σε Metlen και Jumbo), με φόντο την απουσία ουσιαστικής διάθεσης για αγορών.

Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής εκτιμούν μεν ότι το επενδυτικό story του ΧΑ είναι άθικτο, προβλέπουν όμως ότι ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί σταθεροποιητικά έως τα τέλη του έτους, πριν να μπει φρέσκο ξένο χρήμα στην αγορά, εν όψει και των προσδοκιών ότι ο MSCI θα βάλει το χρηματιστήριο σε watchlist για αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές.

Όπως επισημαίνει η ανάλυση το ΧΑ έχει υποχωρήσει κατά 3% από τις αρχές του Αυγούστου, εμφανίζοντας σημαντικές υπο-αποδόσεις τόσο έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών (Stoxx 600 +0,7%) όσο και των περιφερειακών αγορών (MIB +2,8%).

«Βαρίδι» για την αγορά έχουν υπάρξει κυρίως οι τράπεζες, οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατά 7% στο διάστημα αυτό, την ώρα που οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημειώνουν κέρδη 4%.

Στον μη χρηματοοικονομικό τομέα, μόλις λίγες μετοχές, κυρίως από τα mid caps, κινούνται σε θετικό έδαφος από τον Αύγουστο.

Και αυτό, όπως σημειώνει η Eurobank Equities, την ώρα που οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει υγιή αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο.

Κοιτάζοντας στο επόμενο διάστημα, οι αναλυτές σημειώνουν ότι θα υπάρξει προσφορά μετοχών συνολικού ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, ενδεχομένως Cenergy, Trade Estates, Κρι-Κρι), που αναμένεται να επιβαρύνει την αγορά και να απορροφήσει σχεδόν όλη την ζήτηση από εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρόλα αυτά, η χρηματιστηριακή μιλά για προσωρινά εμπόδια, αφού το θεμελιώδες story του ΧΑ παραμένει άθικτο και στηρίζεται:

1) Στο υγιές οικονομικό περιβάλλον (ανάπτυξη >2%, καλύτερη από την υπόλοιπη Ευρώπη).

2) Στη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία (πρωτογενές πλεόνασμα δυνητικά κοντά στο 2,5% φέτος και άνω του 2% μεσοπρόθεσμα).

3) Στην ευνοϊκή δυναμική του χρέους (χωρίς σημαντικές λήξεις τα επόμενα χρόνια και με μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες μικρότερες του 10% του ΑΕΠ έως το 2027).

4) Στις ελκυστικές αποτιμήσεις, με τις ελληνικές μη χρηματοοικονομικές μετοχές να εμφανίζουν EV/EBITDA μικρότερο του 6x (discount περίπου 20% έναντι του ιστορικού μέσου όρου τους και 30% έναντι των ευρωπαϊκών αγορών) και τις τράπεζες να παρουσιάζουν PE 5-6x και P/TBV 0.56-0.88x, δηλαδή discount 17-47% έναντι των τραπεζών της περιφέρειας.

Κατόπιν τούτων, η Eurobank προτιμά τις μετοχές με ισχυρό momentum αποτελεσμάτων και καλή ορατότητα στην κερδοφορία τους, καθώς και αυτές που παρουσιάζουν κάποια στρέβλωση στις αποτιμήσεις. Συνεπώς, συστήνει overweight θέσεις στην Πειραιώς, τη ΔΕΗ, την Jumbo, τη Metlen και την Τιτάν.

Σε πιο μικρές κεφαλαιοποιήσεις, συστήνει επιλεκτικές αγορές σε εταιρείες με ισχυρά κέρδη και ισολογισμούς (Σαράντης, Κρι Κρι).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: