Eurobank: Γιατί το ΤΧΣ έβαλε τώρα «φρένο» στην αύξηση
- 13/03/2014, 14:21
- SHARE
Το Ταμείο ζήτησε το «πάγωμα» της λήψης απόφασης για σύγκληση Γ.Σ. με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Την αναβολή λήψης απόφασης για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης μετόχων με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank. Η απόφαση ελήφθη κατόπιν συνεννοήσεως με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κύριο μέτοχο της Τράπεζας, που ζήτησε το πάγωμα της λήψης απόφασης για σύγκληση γενικής συνέλευσης με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Το πιθανότερο είναι το διοικητικό συμβούλιο, μετά από τις νέες εξελίξεις, να αποφασίσει να συνεδριάσει εκ νέου, αμέσως μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το ΤΧΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί να συμμετάσχει στην αύξηση ώστε να διατηρήσει στην τράπεζα ποσοστό άνω του 50% και να αποφύγει σημαντικό dilution.
Εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να ωφεληθεί από την ανάκαμψη της οικονομίας και την άνοδο της τιμής της Eurobank και να αποβεί ωφέλιμη για το συμφέρον των φορολογούμενων η συμμετοχή των ιδιωτών.
Eurobank: Στην «κόψη του ξυραφιού» η αύξηση κεφαλαίου
Το συμφέρον των φορολογούμενων ήταν και ο λόγος που το Ταμείο αντέδρασε στην πρόθεση της τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με το υπάρχον πλαίσιο. Η Eurobank μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test αποφάσισε να προχωρήσει σε ΑΜΚ ύψους 3 δις. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της, θεωρώντας ότι οποιαδήποτε άλλη λύση όπως η πώληση περιουσιακών στοιχείων δεν είναι συμφέρουσα για την τράπεζα.
Έτσι η διοίκηση πρότεινε να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου, με βάση τις διατάξεις του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών (ν. 2190), σηματοδοτώντας έτσι την εκτίμησή της ότι είναι απαραίτητη. Αυτό σήμαινε βέβαια ότι η τράπεζα θα επιδίωκε αύξηση με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης, αποδεσμευόμενη από την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου, κάτι όμως που για να υλοποιηθεί θα απαιτούσε έγκριση από τη συνέλευση, στην οποία βεβαίως κυριαρχεί το ΤΧΣ.
Σε αυτή την πρόθεση της τράπεζας αντέδρασε το ΤΧΣ, το οποίο με επιστολή του κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε αύξηση κεφαλαίου με άλλο θεσμικό πλαίσιο, πέραν αυτού που διέπει τη λειτουργία του (σ.σ. ο ιδρυτικός νόμος, όπως θα τροποποιηθεί από το νέο θεσμικό πλαίσιο). Το Ταμείο κινήθηκε με γνώμονα τη διαφύλαξη των συμφερόντων του και της περιουσίας των φορολογουμένων, καθώς ενδεχόμενη αύξηση με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης θα οδηγούσε σε μείωση του ποσοστού του στο 35%, ενώ θα προέκυπταν και νομικά θέματα.
Επομένως για καθαρά νομικούς λόγους το Ταμείο απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ αύξησης κεφαλαίου με βάση τον ν. 2190 βάζοντας τέλος στη σχετική συζήτηση.