Eurobank: Καθαρά κέρδη 45 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο του 2013
- 30/08/2013, 18:57
- SHARE
Με την εξαγορά του ΤΤ και της Proton ενισχύεται η ρευστότητα, ανακοίνωσε η τράπεζα.
Καθαρά κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του έτους που ανέρχονται σε 45 εκατ. ευρώ συνυπολογιζομένου του αναβαλλόμενου φόρου, ανακοίνωσε σήμερα η Eurobank.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, με την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) και της Proton ενισχύεται η ρευστότητα της Eurobank κατά 4,2 δισ. ευρώ και βελτιώνεται η σχέση δανείων προς καταθέσεις σε 116% από 136% στο τέλος Ιουνίου 2013.
Οι συνολικές καταθέσεις της Eurobank διαμορφώθηκαν σε 30,2 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2013, ενώ λαμβανομένων υπόψη των καταθέσεων του ΤΤ και της Proton οι συνολικές καταθέσεις ανέρχονται σε 41,7 δισ. ευρώ. Στο εξωτερικό, οι καταθέσεις ανήλθαν σε 8,5 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας τις καθαρές χορηγήσεις κατά 400 εκατ. ευρώ με τον αντίστοιχο δείκτη να διαμορφώνεται σε 95% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.
Η εξάρτηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε από 34 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε 19,5 δισ. ευρώ σήμερα λόγω άντλησης ρευστότητας από την αγορά και σταδιακής επιστροφής των καταθέσεων. Η επιπρόσθετη ρευστότητα από την εξαγορά του ΤΤ και της Proton αναμένεται να οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα στα 17,5 δισ. ευρώ.
Σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου αναφέρει ότι το οικονομικό περιβάλλον παραμένει απαιτητικό. Στο πλαίσιο αυτό τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. «Με την απόκτηση του ΤΤ και της Proton η Eurobank ενίσχυσε τη στρατηγική της θέση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ταυτόχρονα διεύρυνε σημαντικά την πελατειακή της βάση και βελτίωσε τη ρευστότητά της. Η ενοποίηση των δύο αυτών τραπεζών και η υλοποίηση των σημαντικών συνεργειών που αυτή θα αποδώσει αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Παράλληλα, εξετάζουμε ένα πρόγραμμα ανασχεδιασμού του επιχειρηματικού και λειτουργικού μοντέλου της Τράπεζας, αναδεικνύοντας τον πελατοκεντρικό της χαρακτήρα, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την επιστροφή στην κερδοφορία. Στόχος είναι η άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων», επισημαίνει ο Χρήστος Μεγάλου.
Φωτογραφία: Συμέλα Παντζαρτζή