Eurogroup: Εύσημα αλλά χωρίς δόση για την Ελλάδα, μένουν δύο προαπαιτούμενα
- 19/02/2018, 21:48
- SHARE
Για «τεράστιες προσπάθειες» από την πλευρά της Ελλάδας έκανε λόγο ο Μάριο Σεντένο – Στο τραπέζι η συζήτηση για το χρέος.
Μετά τα μέσα Μαρτίου θα δοθεί το «πράσινο φως» από τους Ευρωπαίους για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, που δεν κατέστη εφικτή στο σημερινό Eurogroup λόγω δύο προαπαιτούμενων -σε σύνολο 110- που δεν έχουν ολοκληρωθεί: Ελληνικό και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Για «εξαιρετικά νέα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας ότι μόνο δύο από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης μένουν ανοιχτά, η ολοκλήρωση των οποίων δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες» για την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, επιδεικνύοντας «ισχυρή κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων αυτών.
«Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.
Τέλος, τόνισε ότι είναι ώρα να προχωρήσει το επόμενο στάδιο, υπενθυμίζοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το EwG ξεκίνησε να δουλεύει για τον γαλλικό μηχανισμό και πιθανό reprofiling των δανείων του EFSF. «Η συζήτηση πηγαίνει καλά, αλλά είναι ακόμα προκαταρκτική και έχουμε στόχο να έχουμε επαρκή πρόοδο ώστε να γίνει μια συζήτηση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο».
Για το χρονοδιάγραμμα ωστόσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί έσπευσε να σημειώσει ότι σε ό,τι αφορά το χρέος ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 21 Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι έως το Eurogroup του Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο Μάριο Σεντένο είπε ότι το θέμα θα αξιολογηθεί τις επόμενες εβδομάδες. «Κοιτούμε τη διαδικασία και καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση έκανε τις απαραίτητες κινήσεις. Τώρα πρέπει να αξιολογήσουμε ότι εφαρμόζεται».
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση για την Ελλάδα αναφέρεται: «Το Eurogroup ενημερώθηκε για την πρόσθετη πρόοδο της Ελλάδας στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων που έχουν απομείνει για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος. Η ολοκλήρωσή τους είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος του ESM».
Μοσκοβισί: Σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα
Σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα , και το 99% των προαπαιτούμενων (τα 108 από τα 110) υλοποιήθηκαν, ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
«Είμαι πεπεισμένος», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter, «πως τα εναπομείναντα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν εγκαίρως για την επόμενο Eurogroup, επιτρέποντας την λήψη απόφασης για εκταμιεύσεις».
Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν συζητήσεις την επόμενη Δευτέρα για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση. Στόχος της αποστολής θα είναι να συμφωνηθούν τα σχέδια για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών μέχρι τον Μάιο, ώστε στις 21 Ιουνίου. το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.
Τα κλιμάκια θα συζητήσουν επίσης την στρατηγική ανάπτυξης για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Όταν η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά της μετά από έξι μήνες , πρέπει να γίνει μια κανονική χώρα όσον αφορά τις διαδικασίες της ΕΕ και ένα κανονικό μέλος της ζώνης του ευρώ, ανέφερε ο Μοσκοβισί.
Ρέγκλινγκ: Mέσα Μαρτίου η εκταμίευση της δόσης
O ESM συνεδρίασε για να δώσει την έγκριση στο συμπληρωματικό MoU σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Αποκάλυψε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έπιασε το Δεκέμβριο το στόχο που είχε τεθεί αναφορικά με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημόσιου τομέα προς την αγορά.
Εκτίμησε ότι τα 5,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν στο δεύτερο 15μερο Μαρτίου ενώ η επιπλέον υποδόση για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων θα ακολουθήσει, αν έχουν πιαστεί οι νέοι στόχοι.
Στάθηκε στην επιτυχή έκδοση του 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,5% αλλά και την αναβάθμιση της χώρας από την Fitch. Αντανακλούν την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των αγορών.
Κόντρα Τσακαλώτου – Ντράγκι για τους πλειστηριασμούς
Για την εύρυθμη λειτουργία του τρόπου που θα διεξάγονται οι πλειστηριασμοί στην Ελλάδα είχαν αντιπαράθεση ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές με γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται στο Eurogroup, ο κ. Ντράγκι, η άποψη του οποίου έχει βαρύνουσα σημασία, υποστήριξε κατά την διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα, ότι ο τρόπος λειτουργίας των πλειστηριασμών πρέπει να είναι εύρυθμος και αποτελεσματικός ώστε να βρίσκεται στα πλαίσια των στόχων του προγράμματος.
Εκείνη τη στιγμή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «εξερράγη» λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρέπει να είναι πιο λεπτομερειακός και να πει τι ακριβώς εννοεί π.χ. πόσοι πλειστηριασμοί την ημέρα και πόσα έσοδα, υπερασπιζόμενος τον τρόπο που κατάρτισε το ελληνικό ΥΠΟΙΚ.
Το ξέσπασμα Τσακαλώτου παραξένεψε πολλούς υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον Μάριο Ντράγκι που προσπάθησε να αποκλιμακώσει τη ένταση.
Ερωτηθείς για την «ένταση» μεταξύ Ντάγκι και Τσακαλώτου, ο Μάριο Σεντένο αρκέστηκε να πει ότι κάποιες φορές έχουμε «ζωντανές συζητήσεις». Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Πηγαίνουμε καλά με το ελληνικό πρόγραμμα και έγινε τεράστια δουλειά από τις ελληνικές αρχές. Θέλουμε να έχουν την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος. Δεν περιμένουμε πολλές διαφωνίες για την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα.
Υποψήφιος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ο Λούις ντε Γκίντος
Tο Eurogrοup συμφώνησε σήμερα να στηρίξει την υποψηφιότητα του Ισπανού υπουργού Οικονομικών, Λούις ντε Γκίντος για την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Η σύσταση του Eurogroup για την υποψηφιότητα ντε Γκίντος προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετηθεί τυπικά από το αυριανό Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin). Στη συνέχεια θα ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Η τελική απόφαση αναμένεται να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας και 23ης Μαρτίου.
Ο νέος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιουνίου του 2018, αντικαθιστώντας τον απερχόμενο αντιπρόεδρο, τον Πορτογάλο Βίτορ Κονστάνσιο. Η θητεία του αντιπροέδρου της ΕΚΤ είναι οκταετής και μη ανανεώσιμη.
O Λούις ντε Γκίντος, δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας, μέσα στις επόμενες ημέρες.