Eurogroup: Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει το «παράθυρο» των 90 ημερών για τους δασμούς
- 11/04/2025, 10:17
- SHARE

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει την 90ήμερη παύση των αμερικανικών δασμών για να βρει μια εναλλακτική λύση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup.
Περιγράφοντας την παύση ως «παράθυρο ευκαιρίας», ο Πασχάλ Ντόναχιου, ο οποίος ηγείται των συναντήσεων των επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες «θα δουν αν μπορούμε να προσδιορίσουμε μια εναλλακτική λύση με διαπραγμάτευση σε μια πορεία που θα μας οδηγήσει όλους σε έναν κόσμο χαμηλότερης ανάπτυξης, υψηλότερου πληθωρισμού, σε πολλούς κινδύνους για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει τα τελευταία χρόνια».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει ότι η ΕΕ δημιουργήθηκε για να «πηδήξει» τις ΗΠΑ και έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το πλεόνασμα του μπλοκ στο εμπόριο αγαθών αποτελεί απόδειξη μιας άδικης σχέσης. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ.
«Νομίζω ότι η καλύτερη απάντησή μας θα ήταν να επικεντρωθούμε στην ίδια την ευρωπαϊκή οικονομία, να επικεντρωθούμε στην επιστροφή της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Αντρέι Ντομάνσκι στους δημοσιογράφους. «Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια πραγματικά ευρωπαϊκή απάντηση δεν θα ήθελα να δω έναν αγώνα δρόμου προς τα κάτω όσον αφορά τη στήριξη των βιομηχανιών».