Eurogroup: Τα δύο «στρατόπεδα», το δύσκολο βράδυ και η δραματική προειδοποίηση της ΕΚΤ
- 08/04/2020, 11:30
- SHARE
H μόνη συμφωνία στο Eurogroup της Τρίτης ήταν αυτή για διακοπή μετά από τηλε – μαραθώνιο συνολικά 16 ωρών. Η Ευρώπη είναι χωρισμένη σε Βόρειους και Νότιους και η ελπίδα να «γεφυρωθεί» το χάσμα είναι στη συνεδρίαση που ξεκινάει ξανά την Πέμπτη.
Το χθεσινό Eurogroup ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα. Από την μία πλευρά ο γερμανικός άξονας που συμμετέχουν εκτός από την Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία και από την άλλη οι έντεκα στους οποίους συμμετέχει και η Ελλάδα.
Το κλίμα στη Γηραιά ήπειρο είναι πολύ βαρύ, με την Ευρώπη να μετράει 57.351 θανάτους σε σύνολο 735.781 κρουσμάτων από τον Covid-19.
«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, πλησιάσαμε σε μια συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το πακέτο Σεντένο, ύψους 500 δισ. Ένα πακέτο που το απαρτίζουν 240 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ένα δίχτυ ασφαλείας 100 δισ. ευρώ για την προστασία της απασχόλησης (πρόγραμμα Sure) και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ, υπάρχει μεν μια κατ’ αρχήν συμφωνία για τα 500 δισ. από τον ESM, αλλά Γερμανία και Ολλανδία απαιτούν «καθαρούς» όρους, ενώ οι Νότιοι με επικεφαλής της Ιταλία θέλουν μια πιο «χαλαρή» διατύπωση, που θα αφήνει παράθυρο για το πολυπόθητο ευρωομόλογο.
Το κλίμα στον συνεδρίαση ήταν πάρα πολύ έντονο με την Ιταλία να επιμένει στην έκδοση ευρωομολόγου, αλλά και στην δανειοδότηση από τον ESM χωρίς να υπάρξουν ισχυρές δεσμεύσεις από την πλευρά των χωρών – μελών της Ευρωζώνης. Στο τραπέζι έπεσαν διάφορες προτάσεις χωρίς ωστόσο κάποια εξ αυτών να συγκεντρώσει ισχυρή αποδοχή.
Γερμανοί και Ολλανδοί επιμένουν ότι η εκταμίευση των χρημάτων από τον ESM πρέπει να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις, με τις οποίες διαφωνούν οι χώρες του Νότου.
Εκτός όμως από το πρόγραμμα των 500 δισ. ευρώ για την άμεση στήριξη των οικονομιών, ο Νότος ζητά οι αποφάσεις να συνοδεύονται από μεγάλο Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) για την επόμενη ημέρα (πρόταση της Γαλλίας), το οποίο θα δανείζει κεφάλαια προκειμένου να στηριχθούν οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.
Το μπλοκ του Βορρά αποδέχεται επί της αρχής την σύσταση του Ταμείου, ωστόσο διαφωνεί στον τρόπο με τον οποίο αυτό θα χρηματοδοτηθεί, καθώς αυτός παραπέμπει σε αμοιβαιοποίηση κινδύνου, λειτουργώντας στην ουσία ως ένα ευρωομόλογο. Και αυτό καθώς το Ταμείο θα στηρίζεται σε δανεισμό της ΕΕ προς τα κράτη-μέλη, γεγονός που σημαίνει ότι όταν κάποιο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, τότε θα καλύπτουν τα υπόλοιπα το μερίδιό του.
Το μπλοκ του Βορρά, δηλαδή Γερμανοί, Ολλανδοί, Αυστριακοί, Φινλανδοί, δεν θέλουν να ακούνε για κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα κάθε χώρα να επιμένει στις δικές της θέσεις, χωρίς να διαφαίνεται ενδεχόμενο συμβιβασμού.
ΕΚΤ: Ανάγκη οικονομικών μέτρων ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup ότι η ευρωζώνη μπορεί να χρειασθεί οικονομικά μέτρα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η επιδημία Covid-19, δήλωσαν στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Ωστόσο, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που έληξε έπειτα από συνομιλίες 16 ωρών χωρίς συμφωνία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης εμφανίσθηκαν έτοιμες να υποστηρίξουν μέτρα ύψους μόλις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσαν αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες.
Ολλανδός ΥΠΟΙΚ: Τα «κορωνο-ομόλογα» θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόκπε Χούκστρα δήλωσε σήμερα ότι η δημιουργία των λεγόμενων «κορωνο-ομολόγων» θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας μακροπρόθεσμα από τη στιγμή που θα ξεπεραστεί η κρίση του νέου κορωνοϊού.
«Η Ολλανδία ήταν και παραμένει αντίθετη στην ιδέα των ευρωομολόγων (κάποιες φορές ονομάζονται ‘κορωνο-ομόλογα’), πιστεύουμε ότι αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις για την ΕΕ», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Χούκστρα, ύστερα από την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια κοινή οικονομική απάντηση.
Ο Ολλανδός υπουργός επανέλαβε επίσης τη θέση της Χάγης σε ό,τι αφορά τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
«Ο ESM είναι ένας πιστωτής ύστατης προσφυγής όταν οι χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Κατά την άποψή μας, η χρήση αυτού του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια συγκεκριμένη μορφή προϋποθέσεων», πρόσθεσε.