Eurogroup: Θα ανάψει «πράσινο φως» για τη δόση – Απόσταση για το χρέος μεταξύ ΔΝΤ-ΕΕ
- 24/05/2016, 14:43
- SHARE
Το ύψος της δόσης αναμένεται να αγγίξει μέχρι και τα 11 δισ. ευρώ.
Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να επικυρώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεταξύ εννέα με 11 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επί τη βάσει των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που προτείνει ο ESM για την ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επέκταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς και την πρόωρη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ.
Στο μεταξύ, παραμένει η απόσταση μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης στο ζήτημα του χρέους.
Σε συνέχεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του EuroWorking Group, τό οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο Eurogroup θα καταστεί δυνατή.
O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ’ ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα».
Διαβάστε επίσης: Δρομολογεί την προσωρινή έξοδο το ΔΝΤ
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το σχέδιο των Ευρωπαίων οδηγεί σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ως 25% του ΑΕΠ έως το 2040 σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, ενώ το ΔΝΤ ανεβάζει τον πήχη κοντά στο 60% ως το 2060.
Η προσέγγιση για μείωση του χρέους με τιμές καθαρής παρούσας αξίας κινείται στη λογική του PSI και δεν δίνει βιώσιμη λύση, όπως αναφέρουν αναλυτές και το ΔΝΤ, το οποίο θέλει μείωση ονομαστικής αξίας ή κατ΄ ελάχιστον μεγαλύτερη γενναιοδωρία εφόσον γίνει με όρους καθαρής παρούσας αξίας.
Σε σχέση με τα δημοσιονομικά, το ΔΝΤ κάνει λόγο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αντί για 2% του ΑΕΠ επί μια δεκαετία που προτείνουν οι Ευρωπαίοι στο 1,5% του ΑΕΠ 1,5% ως το 2040, «δεδομένης της μεταρρυθμιστικής κόπωσης μετά από χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής», όπως αναφέρει.
Με άλλα λόγια το Ταμείο προτείνει μεγαλύτερη παράταση των προθεσμιών λήξης για τα δάνεια και των τριών προγραμμάτων διάσωσης κατά: 30 χρόνια για τα δάνεια GLF (πρώτο μνημόνιο, 2010), 14 χρόνια για τα δάνεια του EFSF (δεύτερο μνημόνιο, 2012), 10 χρόνια για τα δάνεια του ESM (τρίτο μνημόνιο, 2015).
Οι τρεις αυτές κινήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.