Eurogroup: Τόνωση ρευστότητας και διατήρηση απασχόλησης εν μέσω κορωνοϊού
- 10/03/2020, 10:08
- SHARE
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που καταγράφονται εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού έκανε η κυβέρνηση, με όφελος αρχικά για τις επιχειρήσεις στους τρεις νομούς στους οποίους έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα από το κράτος, με δυνατότητα να περιληφθούν και άλλοι νομοί αν κριθεί αναγκαίο. Τα επόμενα βήματα και κατ’ επέκταση οι όποιες επιπλέον αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες, εν αναμονή και των όσων θα συζητηθούν και ενδεχομένως αποφασιστούν στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Ένα σημαντικό μέτρο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ, είναι η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κρίσης. Ο επικεφαλής του ESM σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε ότι «αν υπάρξει προσωρινή έλλειψη ρευστότητας δεν θέλουμε οι επιχειρήσεις αυτές να χρεοκοπήσουν, διότι θεωρώ ότι είναι σημαντικό να τις βοηθήσουμε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνουμε αυτό, διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικά εργαλεία για να το κάνουν αυτό, κάποια από αυτά έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή, όπως η Γερμανία υιοθέτησε ορισμένα από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης και οι υπουργοί στο Eurogroup σε μία εβδομάδα θα συζητήσουν για αυτό, τι είναι λογικό, ποια είναι τα διαθέσιμα εργαλεία σε κάθε χώρα».
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής η Γερμανία ανακοίνωσε:
- παροχή διευκόλυνσης στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να θέσουν προσωρινά σε αργία τους εργαζομένους τους ή να μειώσουν τις ώρες εργασίας
- χορήγηση δανείων
- δαπάνη 12,8 δισ. ευρώ για επενδύσεις στις υποδομές τα επόμενα τέσσερα χρόνια (στους τομείς των μεταφορών, των ακινήτων και της πληροφορικής).
Παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα ζητά η Αθήνα
Οι παρεμβάσεις που επιδιώκει η Αθήνα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μεταναστευτικού και των επιπτώσεων του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
- Για το προσφυγικό ο Έλληνας υπουργός ζήτησε εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών για τη διαχείριση των μαζικών πιέσεων από μετακινήσεις πληθυσμών, από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Η Ελλάδα φυλάσσει τα πιο δύσκολα εκ των συνόρων της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί από όλους τους εταίρους. Και να αναγνωριστεί έμπρακτα»
- Την έγκαιρη ανάληψη συντονισμένων ευρωπαϊκών δράσεων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομικών και στα δημόσια οικονομικά. «Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση της εξάπλωσης του ιού και της ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης. Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με τη σχετική ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις οικονομίες των κρατών-μελών παραπέμποντας ουσιαστικά στις αποφάσεις του Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Όσον αφορά στο θέμα των πλεονασμάτων υπενθύμισε ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτρέπει ευελιξία, σημειώνοντας ότι θα στηρίξει ορισμένα από τα θέματα που έθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Η ώρα της ΕΚΤ
Με τις αγορές να βυθίζονται όλο και περισσότερο, τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη και φυσικά στις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις της προέδρου της Κριστίν Λαγκάρντ. Αρκετά είναι τα ερωτήματα στα οποία θα χρειαστεί να δώσει απαντήσεις.
- Αν θα ακολουθήσει τη FED και προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων, δεδομένου ότι τα περιθώρια ελιγμών για την ΕΚΤ δεν είναι μεγάλα
- Αν θα προχωρήσει σε παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
- Ποια θα είναι η νέα εκτίμηση για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη
- Αν θα αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Έως σήμερα, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να λάβει στοχευμένα μέτρα, εάν κριθεί απαραίτητο.