Eurostat: Πάνω από το 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – 2,2% στην Ευρωζώνη

Eurostat: Πάνω από το 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – 2,2% στην Ευρωζώνη
pexels Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Eurostat.

Σημαντικά πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Eurostat.

Ο γενικός πληθωρισμός στη χώρα μας σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,2% έναντι 3% τον Ιούλιο.

Στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,2%, εντός της αρχικής μέτρησης της Eurostat και όπως ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τον Ιούλιο ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είχε διαμορφωθεί στο 2,6%.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- στην Ευρωζώνη και για ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,8%, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,4% έναντι 2,8% τον Ιούλιο.

Ανά χώρα και κλάδο

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,8%), τη Λετονία (0,9%), την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία (όλα 1,1%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,3%), το Βέλγιο (4,3%) και την Πολωνία (4,0%).

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έξι.

Τον Αύγουστο του 2024, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,88%), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,46%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,11%) και την ενέργεια (-0,29%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: