Eurostat: Στο 2,4% «κλείδωσε» ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Μάιο – 8ος χαμηλότερος στην ΕΕ

Eurostat: Στο 2,4% «κλείδωσε» ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Μάιο – 8ος χαμηλότερος στην ΕΕ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην Ευρωζώνη ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6%, παραμένοντας πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ.

Στο 2,4% «κλείδωσε» ο γενικός ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Μάιο του 2024, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat.

Η χώρα μας εμφάνισε το 8ο χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Μάιο.

Στην Ευρωζώνη ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6%, σύμφωνος με την αρχική μέτρηση της Eurostat και εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Τον Απρίλιο του 2024 είχε διαμορφωθεί στο 2,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- διαμορφώθηκε στο 2,9%, σύμφωνος με την αρχική μέτρηση και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σημειώνεται πως το 2,6% παραμένει σημαντικά πάνω από τον στόχο του πληθωρισμού στο 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Στο σύνολο της ΕΕ ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,7% έναντι 2,6% τον Απρίλιο.

Ανά χώρα και κλάδους της οικονομίας

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λετονία (0,0%), τη Φινλανδία (0,4%) και την Ιταλία (0,8%).

Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,8%), το Βέλγιο (4,9%) και την Κροατία (4,3%). Σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έντεκα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε δεκατέσσερα.

Τον Μάιο, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,83%), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,51%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,18%) και την ενέργεια (+0,04%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: