Eurostat: Στο 2,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, «ισοπαλία» με την Ευρωζώνη – Εν αναμονή της ΕΚΤ

Eurostat: Στο 2,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, «ισοπαλία» με την Ευρωζώνη – Εν αναμονή της ΕΚΤ
Photo: AFP
Την Πέμπτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επιτοκιακή πολιτική της.

Στο 2,5% διαμορφώθηκε ο γενικός ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η Eurostat.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις μετρήσεις της Eurostat ο πληθωρισμός στη χώρα μας είχε διαμορφωθεί στο 2,4%.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,5% έναντι 2,6% τον Μάιο.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τρόφιμων και ενέργειας- διαμορφώθηκε στο 2,9%, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6% έναντι 2,7% τον Μάιο.

Ανά χώρες και κλάδους

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (0,5%), την Ιταλία (0,9%) και τη Λιθουανία (1,0%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Βέλγιο (5,4%), τη Ρουμανία (5,3%), την Ισπανία και την Ουγγαρία (και οι δύο 3,6%).

Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαεπτά κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε εννέα.

Τον Ιούνιο του 2024, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,84%.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,48%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,17%) και την ενέργεια (+0,02%).

Η ΕΚΤ

Τα στοιχεία έρχονται καθώς την Πέμπτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επιτοκιακή πολιτική της, με τους αναλυτές να περιμένουν να δουν το εάν η ευρωτράπεζα θα προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων ή εάν θα διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ προχώρησε τον Ιούνιο στην πρώτη μείωση των βασικών της επιτοκίων από το 2019, εν μέσω της κάμψης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αλλά το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένει υψηλό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: