Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – 2,2% στην Ευρωζώνη
- 01/04/2025, 12:05
- SHARE

Μικρή ενίσχυση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Μάρτιο του 2025, παραμένοντας σημαντικά πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat.
Ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,1% έναντι 3% τον Φεβρουάριο και έναντι 3,4% τον Μάρτιο του 2024.
Στην Ευρωζώνη ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2% έναντι 2,3% τον Φεβρουάριο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Σε μηνιαίο επίπεδο ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,6% έναντι 0,4% τον Φεβρουάριο, εντός των εκτιμήσεων.
Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,4% έναντι 2,6% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,5%.
Ανά κλάδους της οικονομίας, ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών διαμορφώνεται στο 3,4% (από 3,7% τον Φεβρουάριο).
Ο πληθωρισμός σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό διαμορφώνεται σε 2,9% έναντι 2,7 τον Φεβρουάριο.
Το «ταμείο» για τα επιτόκια στις 17 Απριλίου
Μετά από τα στοιχεία της Eurostat, η προσοχή στρέφεται στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική της πολιτική στις 17 Απριλίου.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει μειώσει τα βασικά της επιτόκια 6 φορές από το καλοκαίρι του 2024, στο πλαίσιο των κινήσεων της για την επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%, που έχει θέσει ως στόχο για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Το Reuters σημειώνει πως εώ ο διαφαινόμενος εμπορικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί θεμελιώδη απειλή για την οικονομία της Ευρωζώνης, τα πρόσφατα μηνύματα της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό παραμένουν συγκρατημένες.
Οι δασμοί και τα αντίποινα σε αυτούς επιβραδύνουν την ανάπτυξη και ανεβάζουν τις τιμές, δημιουργώντας ενδεχομένως ένα περιβάλλον στασιμότητας με υψηλό πληθωρισμό, που συνήθως αποκαλείται στασιμοπληθωρισμός.
Όμως ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι το πλήγμα στην ανάπτυξη θα ήταν τόσο επιζήμιο, που ουσιαστικά θα έσβηνε την επιπλέον πίεση στις τιμές, αφήνοντας μόνο μια «βραχύβια» επίπτωση στις τιμές.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να αφαιρέσει 0,5% από την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης ένα τεράστιο πλήγμα δεδομένου ότι η συνολική επέκταση πέρυσι ήταν μόλις 0,9%.
Η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί κοντά στο τρέχον επίπεδο για το υπόλοιπο του έτους, προτού πέσει στο στόχο του 2% στις αρχές του 2026. Ορισμένοι όμως υποστήριξαν ότι οι πρόσφατες αλλαγές στις συνθήκες χρηματοδότησης υποδεικνύουν μια προγενέστερη ημερομηνία.
Οι αγορές βλέπουν τώρα 70% έως 75% πιθανότητα μείωσης του καταθετικού επιτοκίου 2,5% της ΕΚΤ τον Απρίλιο, ενώ μια κίνηση έως τον Ιούνιο έχει τιμολογηθεί περισσότερο από πλήρως.
Στη συνέχεια, τα επιτόκια βλέπουν να μειώνονται περαιτέρω το 2025 και οι επενδυτές βλέπουν το επιτόκιο καταθέσων να φτάνει στο 2% ή στο 1,75% στην αλλαγή του έτους.