Eurostat: Ενίσχυση στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Στο 2,2% η Ευρωζώνη

Eurostat: Ενίσχυση στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Στο 2,2% η Ευρωζώνη
Photo: pixabay.com
Εξελίξεις που υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημείωσε νέα πτώση τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Στην Ελλάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1%, ελαφρώς αυξημένος από το 3% του Ιουλίου, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Για την Ευρωζώνη συνολικά, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,2% τον Αύγουστο από το 2,6% του Ιουλίου, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών και της αγοράς.

Βάσει των εκτιμήσεων, η Ελλάδα εμφανίζει τον πέμπτο υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού, μετά το Βέλγιο (4,5% από 5,4%), την Εσθονία (3,4% από 3,5%), την Ολλανδία (3,3% από 3,5%) και τη Σλοβακία (3,2% από 3%).

Αναλύοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες κατέγραψαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο, φτάνοντας το 4,2% από 4% τον Ιούλιο. Ακολούθησαν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με 2,4% (από 2,3% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 0,4% (έναντι 0,7% τον Ιούλιο) και η ενέργεια, η οποία σημείωσε πτώση -3% από 1,2% τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, φτάνοντας το 2,2% τον Αύγουστο από 2,7% τον Ιούλιο. Η πτώση αυτή ενισχύει τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την πορεία μείωσης των επιτοκίων, καθώς παρατηρούνται παρόμοιες επιβραδύνσεις στη Γερμανία και την Ισπανία.

Στη Γερμανία, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2% τον Αύγουστο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ στην Ισπανία, ο πληθωρισμός έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αυτές οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, με στόχο την περαιτέρω σταθεροποίηση των τιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: