Euroxx: Έρχεται δυνατό τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες, αναμείνατε αναβαθμίσεις – Οι τιμές στόχοι

Euroxx: Έρχεται δυνατό τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες, αναμείνατε αναβαθμίσεις – Οι τιμές στόχοι
Photo: DALL•E
Σύμφωνα με τη Euroxx, αναμένεται άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο, λόγω της ηπιότερης πτώσης των NII, αύξησης των δανείων, της διψήφιας αύξησης των προμηθειών και του χαμηλού κόστους κινδύνου

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η περίοδος ανακοινώσεων αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών για το β’ τρίμηνο 2024.

Σύμφωνα με τη Euroxx, αναμένεται άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο, λόγω της ηπιότερης πτώσης των NII, αύξησης των δανείων, της διψήφιας αύξησης των προμηθειών, του περιορισμένου λειτουργικού κεφαλαίου και του χαμηλού κόστους κινδύνου. 

Σε αυτό το πλαίσιο, δίνεται σύσταση overweight και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή δίνει νέο στόχο για την ΕΤΕ τα 9,8, με το περιθώριο ανόδου να διαμορφώνεται σε 16%. Αντίστοιχα για την Πειραιώς ο νέος στόχος είναι στα 5,4 ευρώ, με το περιθώριο στο 38%.  Στα 2,5 ευρώ ο στόχος για τη Eurobank (+12%) και στα 2,40 ευρώ για την Alpha (περιθώριο 38%). 

Όπως αναφέρει η επενδυτική εταιρεία, ενόψει ενός σταθερού τριμήνου, αναμένουμε από τις διοικήσεις να αναβαθμίσουν τους στόχους για το 2024.

«Ως εκ τούτου, διατηρούμε την ανοδική μας άποψη για τις ελληνικές τράπεζες που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης κατά μέσο όρο με όρους P/E στο 6,0x το 2024 και το 2025, με discount 15-20% έναντι των άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων στην ΕΕ (σε εύρος 7,0-7,5x P/E το 2024- 25).

Επισημαίνεται πως η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου την Τετάρτη 31 Ιουλίου. Η Εθνική θα προβεί στις αντίστοιχες ανακοινώσεις την Πέμπτη 1 Αυγούστου και η Alpha Bank την Παρασκευή 2 Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά το guidance, η Euroxx αναμένει μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ)  κατά περίπου 4% σε τριμηνιαία βάση (έναντι-2,5% σε τριμηνιαία βάση το α’ τρίμηνο του 24) λόγω του υψηλότερου κόστους καταθέσεων, των χαμηλότερων εταιρικών περιθωρίων και των νέων εκδόσεων ομολόγων για την κάλυψη της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).

Ωστόσο, η πτώση των NII κινείται με πιο ήπιους ρυθμούς από τις προσδοκίες μας λόγω των αργών επιτοκιακών μειώσεων, γεγονός που βελτιώνει τις νέες εκταμιεύσεις το β’ τρίμηνο, και της αργής μετατόπισης των καταθέσεων.

Τα αποτελέσματα θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν από την ισχυρή αύξηση των προμηθειών, τη συνεχή συγκράτηση του κόστους και το χαμηλό κόστος κινδύνου με περιορισμένη ροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Συνολικά, αναμένουμε ένα ισχυρό τρίμηνο, καταλήγει η Euroxx…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: