Εβδομάδα διεργασιών για Σύνταγμα και εκλογικό νόμο

Εβδομάδα διεργασιών για Σύνταγμα και εκλογικό νόμο
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου, Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου 2016. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ξεκινούν από την Τρίτη οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς σε κλίμα σύγκρουσης με τη ΝΔ.

Τη συζήτηση για την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση και το νέο εκλογικό νόμο ανοίγει η κυβέρνηση με επαφές του Αλέξη Τσίπρα εντός της εβδομάδας με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων εκτός της Χρυσής Αυγής.

Όπως έγινε γνωστό μέσα στο Σαββατοκύριακο, το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, με τη συνάντηση Τσίπρα – Μητσοτάκη να προορίζεται για την προσεχή Πέμπτη, μέσα σε ένα συγκρουσιακό κλίμα ανακοινώσεων από τα δύο κόμματα.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων 

Οι συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί, κατά σειράν, ως εξής:

-Με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, την Τρίτη, στις 5μμ.

-Με τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι.

-Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, την Πέμπτη, στις 4.00μμ

-Με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη, στις 6.00μμ

-Με τον επικεφαλής του “Ποταμιού”, Σταύρο Θεοδωράκη, την Παρασκευή, στις 10πμ

-Με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι

Όλες οι συναντήσεις θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

«Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές», δήλωσαν την Κυριακή στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές», συμπλήρωσαν.

Σχολιάζοντας τη διαρροή των κύκλων της ΝΔ το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο μέσω πηγών για «ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι». «Επειδή, όπως φαίνεται, θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές, μήπως, στο μεταξύ, να σκεφτούμε με κριτήριο, τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και ποιες αλλαγές είναι ώριμες για το πολιτικό σύστημα;», συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές διαμορφώνοντας εξ αρχής το κλίμα.

Η απάντηση από τη ΝΔ ήρθε άμεσα με δύο tweets του διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ Μακάριου Λαζαρίδη.

“1/2: Περί διαρροών (Μαξίμου ενταύθα): Ποιός ξεχνάει την άθλια μεθόδευσή σας στην πρώτη συνάντηση των δύο αρχηγών;

2/2: Τότε που μόλις ξεκίνησε η συνάντηση @atsipras & @kmitsotakis δώσατε διαρροή τι λέει ο @PrimeministerGR στον πρόεδρο της @neademokratia!”, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Λαζαρίδης.

Πηγές της Συγγρού συνέκριναν τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο (έχει αναλάβει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο) και φυσικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό με τον Μένιο Κουτσόγιωργα, που με τον εκλογικό νόμο που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το 1989 δυσκόλεψε σημαντικά στο να γίνει πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Τότε η ΝΔ, στις τρίτες εκλογές με ποσοστό 47% είχε 150 έδρες και κυβέρνησε επί τριάμισι χρόνια με την ψήφο του Θ. Κατσίκη.