«Εύλογες» χαρακτηρίζει τις κόντρες της διαπραγμάτευσης ο πρόεδρος της βουλής | Fortunegreece.com

«Εύλογες» χαρακτηρίζει τις κόντρες της διαπραγμάτευσης ο πρόεδρος της βουλής

«Εύλογες» χαρακτηρίζει τις κόντρες της διαπραγμάτευσης ο πρόεδρος της βουλής
HǍmӕͅđɁӇ ԇӠʮϮ ӕщƁ ՐϠԇ͠БυđɁ ԏՠn ԓɐс// ӔǠ֙ԏÑVɁ Ϡ͉ʏӠՔӇӮ(EUROKINISSI-ÅّÉ`Ё́ÏЏՋϕ)

Ο Νίκος Βούτσης θεωρεί ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει ως τις 22 Ιουνίου.

Αισιόδοξος ότι στις 15 ή στις 22 Ιουνίου θα υπάρξει μια «έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία» η οποία θα βοηθάει την Ελλάδα να βγει στις αγορές την ώρα που πρέπει και θα βάζει στις σωστές ράγες την ελληνική οικονομία και κοινωνία, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες δίνουν έναν «θετικό οδικό χάρτη» για την Ελλάδα είπε ο κ. Βούτσης, χαρακτήρισε «εύλογες» τις κόντρες που εκδηλώνονται, για τον κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι πρέπει να πάρει υπόψη του και άλλες φωνές στους κόλπους της Ευρωζώνης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα διαμορφωθεί ο κατάλληλος συσχετισμός δυνάμεων τις επόμενες μέρες για να υπάρξει συμφωνία.

Σε ερώτηση για τον πρωθυπουργό που είπε ότι είναι εθνικός στόχος η διεκδίκηση μιας οριστικής εξόδου και την επιδίωξη της κυβέρνησης για συναίνεση ο κ. Βούτσης απάντησε ότι είναι απόλυτα λογικό αυτό, δηλαδή, «σε τόσο κρίσιμες στιγμές, όπου κρίνεται το μέλλον της χώρας, κάθε πολιτική δύναμη, εγκαίρως και όχι πάρα πολύ καθυστερημένα, να παίρνει θέση πάνω στα κρίσιμα προβλήματα».

Αναφερόμενος στη στάση της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι «μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, ήταν πάνω στις ράγες της άποψης ότι το χρέος είναι βιώσιμο» και συμπλήρωσε: «Ουδέποτε είχαν πει -και στις εκλογικές μάχες- ότι δεν είναι βιώσιμο και να διεκδικηθεί κάτι άλλο».

Σε ερώτηση αν ο κ. Τσίπρας προτίθεται να προχωρήσει στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ή να τους ενημερώσει τον καθένα ξεχωριστά απάντησε ότι «ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη ευθύνη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα χρησιμοποιήσει ό,τι πρέπει». Πρόσθεσε πως «ενδεχομένως να γίνει κάτι τέτοιο και μπορεί να είναι και υποχρέωση», επισήμανε ότι με εξαιρετική καθυστέρηση φαίνεται πως υπάρχει μια ευρύτατη σύγκλιση απόψεων και υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι σε ό,τι αφορά τη Βουλή έχει τις δικές της διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό- και έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές- για να μπορεί δημόσια αυτή η συναίνεση, όπου υπάρχει και όταν υπάρχει, ευθέως και διαφανώς να βγαίνει».

Ο κ. Βούτσης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές και σημείωσε: «Ρήξη, με την έννοια η χώρα να βρεθεί εκτός Ε.Ε. ή να βρεθεί στον τοίχο και να μην πάρουμε τη δόση, είτε να πάμε σε έναν στραγγαλισμό οικονομικό κλπ, την αποκλείω απολύτως. Όχι επειδή βλέπουμε εμείς μισογεμάτο το ποτήρι, αλλά επειδή το ποτήρι έχει ξεχειλίσει όχι από υποσχέσεις αλλά από ρεαλιστικές καταστάσεις που οδηγούν απολύτως σε μία νομοτέλεια επίλυσης, όχι μόνο τώρα αλλά από προχθές, του ελληνικού ζητήματος».

Σε ερώτηση αν έχει εξαντληθεί το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «όχι απλά δεν έχει εξαντληθεί αλλά μπορεί να αναβιώσει και να καλλιεργήσει σοβαρές προσδοκίες και ελπίδες ώστε η κοινωνία όρθια να βγει από την κρίση με τη λήξη του προγράμματος στα μέσα του 2018».

Σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή για τα μέτρα και τα αντίμετρα και την καταγγελία της Φώφης Γεννηματά ότι την έβαλαν να μιλήσει μετά τον πρωθυπουργό, λόγω του τηλεοπτικού σόου survivor, ο πρόεδρος της Βουλής τη διέψευσε και επικαλέστηκε τα στοιχεία της τηλεθέασης σύμφωνα με τα οποία εκείνη την ημέρα 800.000 άνθρωποι είδαν τον κ. Τσακαλώτο, την κ. Γεννηματά και τον κ. Καμμένο έναντι 580.000 που είδαν τον πρωθυπουργό και τον κ. Μητσοτάκη. Το δε survivor, όπως είπε, το είδαν 2.000.000 με 2.500.000 άνθρωποι.

Σε ερώτηση τι απαντάει στην κριτική ότι από τη θέση του προέδρου της Βουλής λειτουργεί ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι δεν έχει ακούσει την κριτική αυτή από κανέναν, ούτε καν από τη Ν.Δ και τον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν λειτουργούμε αλά καρτ. Αυτή η Βουλή είναι η πρώτη που έβγαλε με 4/5 σε οκτακομματική Βουλή, που δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν, και τις πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένες Αρχές για εξαετή θητεία. Η Βουλή στις προσεχείς δύο εβδομάδες – είναι ο πρώτος φορέας του δημοσίου και για πρώτη φορά και στη Βουλή – θα κάνει, πέρα από την αξιολόγηση, κανονική κρίση για γενικούς διευθυντές, διευθυντές και προϊσταμένους», παρατήρησε ο κ. Βούτσης και υπογράμμισε πως οι κομματικές ταυτότητες δεν θα παίξουν ρόλο «ούτε κατά διάνοια», σε αυτή τη διαδικασία.

Σε ερώτηση για το αν συνάδει με τον απαραίτητο σεβασμό προς τις ανεξάρτητες Αρχές η έκφραση δημόσιας δυσαρέσκειας για την έκθεση που παρουσίασε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ο κ. Βούτσης είπε πως δεν βοήθησε η παρουσίαση έκθεσης με προγενέστερες εκτιμήσεις, οι οποίες δεν ήταν επίτηδες βαλμένες, δυο μέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup και σημείωσε: «Μεγαλύτερος σεβασμός από αυτόν τον οποίο έχουμε επιδείξει επί ενάμιση χρόνο δεν έχει καταδειχθεί στο παρελθόν. Είτε είχε καταργηθεί το Γραφείο Προϋπολογισμού, είτε δεν ιδρυόταν επί χρόνια, είτε υπήρχαν σοβαρότατες ενστάσεις εναντίον του».

font