Ευλογιά των πιθήκων: Πράσινο φως από τον ΠΟΥ στο εμβόλιο της Bavarian Nordic

Ευλογιά των πιθήκων: Πράσινο φως από τον ΠΟΥ στο εμβόλιο της Bavarian Nordic
epa11555395 A medical staff labels an mpox sample taken from a patient at the Munigi Health Centre in Munigi, Democratic Republic of the Congo, 19 August 2024. The World Health Organization (WHO) declared a global health emergency in response to the latest outbreak of mpox (monkeypox) in the Democratic Republic of Congo and other countries in Africa. Mpox, whose symptoms include fever, rash, lesions on all parts of the body, severe headaches, and fatigue, could lead to sepsis in severe cases, a life-threatening response to infection. Additionally, some children develop respiratory problems, have difficulty swallowing, and are at higher risk for secondary bacterial infections. EPA/MOISE KASEREKA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για να μειωθεί η μετάδοση και να συμβάλει στον περιορισμό της επιδημίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο MVA-BN της Bavarian Nordic είναι το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων (Mpox) που προστέθηκε στον κατάλογο προεπιλογής του.

Η έγκριση προεπιλογής αναμένεται να διευκολύνει την έγκαιρη και αυξημένη πρόσβαση σε κοινότητες με επείγουσα ανάγκη, ώστε να μειωθεί η μετάδοση και να συμβάλει στον περιορισμό της επιδημίας, σημειώνεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού.

Η αξιολόγηση του ΠΟΥ για την προεπιλογή βασίζεται σε πληροφορίες που υποβλήθηκαν από τον παρασκευαστή, την Bavarian Nordic A/S και στην εξέταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), τον αρμόδιο ρυθμιστικό οργανισμό για το εν λόγω εμβόλιο.

«Αυτή η πρώτη προεπιλογή ενός εμβολίου κατά του ιού mpox είναι ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα μας κατά της νόσου, τόσο στο πλαίσιο των σημερινών κρουσμάτων στην Αφρική όσο και στο μέλλον», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους.

Ο ιός Mpox, μια ιογενής λοίμωξη που εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπιος αλλά μπορεί να σκοτώσει, κηρύχθηκε από τον ΠΟΥ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος τον περασμένο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: