ΕΒRD για Ελλάδα: Ανάπτυξη 5,2% το 2022 και 2,2% το 2023 με ώθηση από τον Τουρισμό – Αυξάνονται οι κίνδυνοι
- 28/09/2022, 09:32
- SHARE
Ανάπτυξη 5,2% το 2022 και 2,2% το 2023 εκτιμά για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), προειδοποιώντας όμως πως οι κίνδυνοι αυξάνονται…
Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας, έπειτα από μια σημαντική πορεία ανάκαμψης μετά την πανδημία το 2021, η οικονομία συνέχισε να σημειώνει ισχυρή ανάπτυξη το α’ εξάμηνο του 2022. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο και κατά 7,7% το β’ τρίμηνο (εποχικά προσαρμοσμένο ).
Ο ήπιος αντίκτυπος των lockdown το α’ εξάμηνο του 2021 εξηγεί μέρος της υψηλής ανάπτυξης σε ετήσια βάση. Μάλλον, η επέκταση οφείλεται στην έντονη ιδιωτική κατανάλωση και την αύξηση των κρατικών δαπανών.
Οι εξαγωγές συνέχισαν επίσης να έχουν υψηλές επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας που πλησιάζουν τώρα αυτές της Γερμανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο τουριστικός τομέας συνέβαλε σημαντικά για άλλη μια φορά στην ανάπτυξη το 2022, με τη σεζόν στο σύνολό της να αγγίζει το προπανδημικό ρεκόρ του 2019.
Η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, φθάνοντας το 12,3% τον Ιούνιο του 2022. Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά το 2022, φθάνοντας το 11,3% τον Ιούλιο.
Η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα για να βοηθήσει στην άμβλυνση της κρίσης ακρίβειας, συμπεριλαμβανομένων επιδοτήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να καλυφθεί το αυξανόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, ένα κουπόνι για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους για τα ευάλωτα νοικοκυριά, μιας τρίμηνης επιδότησης καυσίμων για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και της μείωσης ΦΠΑ στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ήδη ίσχυε κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid 19 αλλά παρατάθηκε έως τον Δεκέμβριο του 2022).
Όμως, οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες εμπιστοσύνης άρχισαν να κινούνται προς αρνητική κατεύθυνση – ο δείκτης υπευθύνων αγορών υποχώρησε στις 48,8 μονάδες τον Αύγουστο λόγω της ασθενέστερης ζήτησης και των χαμηλότερων παραγγελιών – καθώς οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας αντιμετωπίζουν αυξανόμενη αβεβαιότητα και αναταράξεις ενώ η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ύφεσης.
Καθώς η κάμψη της ανάπτυξης στο β’ εξάμηνο του έτους φαίνεται αναπόφευκτη, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να φθάσει στο 5,2% για το 2022 συνολικά και στο 2,2% το 2023, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται μεν αλλά να μην υποχωρεί ραγδαια εν μέρει λόγω της υλοποίησης έργων που χρηματοδοτούνται τόσο με δάνεια όσο και με επιχορηγήσεις, στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ.