Ευρωεκλογές 2019: Όλες οι εξελίξεις της μεγάλης ευρωπαϊκής εκλογικής αναμέτρησης

Ευρωεκλογές 2019: Όλες οι εξελίξεις της μεγάλης ευρωπαϊκής εκλογικής αναμέτρησης
eu flags and Berlaymont Building Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: 01.38

  • Η δεύτερη εκτίμηση του ΕΚ για την κατανομή των εδρών   

Τη δεύτερη εκτίμηση του Ευρωκοινοβούλιου για τις έδρες των κομμάτων στη βάση των εθνικών εκτιμήσεων σε 14 χώρες και στην πρόθεση ψήφου σε 14, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου Ζαμ Ντουκ. Σε αυτές έχει ενσωματωθεί και η εκτίμηση για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτήν, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παίρνει 177 έδρες (σε σχέση με 173 στην πρώτη εκτίμηση), οι Σοσιαλδημοκράτες 147 (το ίδιο), οι Φιλελεύθεροι 101 (σε σχέση με 102), οι Πράσινοι 69 (σε σχέση με 71), οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 59 (σε σχέση με 58), η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας 57 (των Μ. Σαλβίνι και Μ. Λεπέν – το ίδιο), η Ευρώπη της Ελευθερίας και της άμεσης δημοκρατίας 56 (το ίδιο), η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά 42 (το ίδιο), άλλα κόμματα 35 (σε σχέση με 37) και οι μη εγγεγραμένοι 8.

  • Ξεκίνησε η μάχη για την προεδρία της Κομισιόν 

Πάντως το δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) απαίτησε σήμερα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμώντας πως κέρδισε τις ευρωπαϊκές εκλογές.

«Κερδίσαμε τις εκλογες και πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο ‘spitzenkandidat’ (σ.σ.: ο κορυφαίος υποψήφιος) του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ», δήλωσε ο Ζοζέφ Ντολ, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, στη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς στις Βρυξέλλες. «Χωρίς το ΕΛΚ, δεν υπάρχει πλειοψηφία στο επίπεδο των δημοκρατικών κομμάτων. Συνεπώς είμαστε έτοιμοι, θα διαπραγματευθούμε και ασφαλώς θα υπερασπιστούμε την πρώτη θέση», πρόσθεσε ο Γάλλος.

Ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, όρθιος δίπλα στον Ντολ, δεν απαίτησε ο ίδιος τη θέση που διεκδικεί, επαναλαμβάνοντας πως το ΕΛΚ είναι «σταθερά δεσμευμένο στη διαδικασία του ‘Spitzenkandidat’», σύμφωνα με την οποία το κόμμα που έρχεται πρώτο στις ευρωεκλογές πρέπει να έχει την προεδρία της Επιτροπής.

«Μόνο ένα πρόσωπο που ήταν ‘Spitzenkandidat’ μπορεί να εκλεγεί» πρόεδρος της Επιτροπής, υπογράμμισε ο Βέμπερ, ο οποίος έκανε την είσοδό του υπό τους ήχους του τραγουδιού «Simply the best».

Σχεδόν αμέσως, ο Γερμανός Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, της δεύτερης δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απέρριψε τις διεκδικήσεις του ΕΛΚ. «Το ΕΛΚ δεν έχει πια τη δύναμη να διευθύνει την Επιτροπή (…) Δεν μπορεί πια να διατείνεται πως είναι ο φυσικός ηγέτης της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», τόνισε ο Μπούλμαν.

  • Πρώτο κόμμα στην Ιταλία η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι με αυξημένα ποσοστά

Η ακροδεξιά παράταξη της Λέγκας φέρεται να αναδείχθηκε μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής, ξεπερνώντας τον κυβερνητικό του εταίρο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), που έχει απολέσει σχεδόν το ένα τρίτο της εκλογικής του βάσης μέσα σε έναν χρόνο, καταδεικνύουν exit polls που μεταδόθηκαν από τέσσερα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Αν επιβεβαιωθεί, το αποτέλεσμα αυτό ενδέχεται να μεταβάλει σημαντικά την ισορροπία ισχύος στην ιταλική κυβέρνηση συμμαχίας, η οποία σπαράσσεται από έριδες, αλλά και να δώσει περισσότερη εξουσία στον ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, που επιδιώκει να τεθούν σε εφαρμογή φοροαπαλλαγές πιθανόν παραβαίνοντας τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δημοσιονομικά.

Τα exit polls προβλέπουν ότι η Λέγκα θα λάβει από το 26,0 ως το 31,0% των ψήφων, από 17% στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και 6,2% στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2014.

  • Σουηδία: Μεγάλοι νικητές οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες παρά την ήττα τους

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στη Σουηδία, αφού συγκεντρώνει ποσοστό 23,6% στις ευρωεκλογές και διατηρεί τις πέντε έδρες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την καταμέτρηση του 95% των ψήφων.

Το συντηρητικό Μετριοπαθές Κόμμα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 16,8% και τέσσερις έδρες, μία περισσότερη από αυτές που διαθέτει στο απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο.

Στην τρίτη θέση ανήλθε το ακροδεξιό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες, το οποίο κερδίζει συνολικά τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του κατά 5,7 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2014 και να φτάσει το 15,4%. «Οι Σουηδοί Δημοκράτες δεν είναι πλέον αουτσάιντερ, είμαστε πραγματικά ένα λαϊκό κίνημα», τόνισε ο επικεφαλής του κόμματος Τζίμι Οκεσόν.

Τέλος οι Σουηδοί Πράσινοι έχασαν δύο από τις τέσσερις έδρες τους.

  • Σαρωτική επικράτηση του ακροδεξιού Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία

Το κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν κατήγαγε σαρωτική νίκη στις σημερινές Ευρωεκλογές, στις οποίες εξασφάλισε το 52,3% των ψήφων και προηγείται κατά περισσότερες από 35 μονάδες από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, μετά την καταμέτρηση σχεδόν του συνόλου των ψήφων που δόθηκε στη δημοσιότητα από φιλοκυβερνητική εφημερίδα. Το Fidesz του Όρμπαν ανέβασε το ποσοστό του από αυτό που είχε εξασφαλίσει στις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2014 (51%) και προηγείται με μεγάλη διαφορά του κεντροαριστερού DK, το οποίο εξασφαλίζει 16,3%.

Μετά την αναστολή της συμμετοχής του κόμματός του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) λόγω των επιθέσεών του εναντίον των Βρυξελλών, ο Ορμπάν σκοπεύει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανασύνθεση της ευρωπαϊκής δεξιάς και έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με τον ηγέτη της ιταλικής ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, το αυστριακό ακροδεξιό κόμμα FPÖ και το πολωνικό PiS. Ο Ούγγρος ηγέτης δεν αποκλείει εξάλλου να εγκαταλείψει οριστικά το ΕΛΚ, αν η μετριοπαθής δεξιά αρνηθεί να συμμαχήσει με τα “πατριωτικά κόμματα της δεξιάς” μετά τις Ευρωεκλογές.

  • Αυστρία: Το κόμμα του καγκελαρίου Κουρτς κέρδισε παρά την κυβερνητική κρίση

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές με ποσοστό 35,4%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, στα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται οι επιστολικές ψήφοι.

Το Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό, είδε το ποσοστό του να μειώνεται κατά 1,7 μονάδα στο 18,1%, λίγες ημέρες μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε την παραίτηση του επικεφαλής του Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε από την αντικαγκελαρία και την προεδρία του κόμματος.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν ποσοστό 23,6%, οι Πράσινοι 13% και το φιλελεύθερο NEOS 8,1%.

  • Ισπανία: Το PSOE εκλέγει 20 ευρωβουλευτές

Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών στην Ισπανία, καθώς με καταμετρημένο το 85% των ψήφων εκλέγει 20 ευρωβουλευτές, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.  Στις εκλογές του 2014 το PSOE του Πέδρο Σάντσεθ εξέλεξε 14 βουλευτές ενώ νωρίτερα τα έξιτ πολ του έδιναν 18 έδρες, από τις 54 που έχει η Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την Ισαμπέλ Θελάα, το κόμμα έλαβε ποσοστό 33%. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει 20% ενώ το ακροδεξιό Vox μόνο 6%, ποσοστό σημαντικά μειωμένο από το 10% που είχε συγκεντρώσει στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.

  • Σλοβακία: Πρώτο το κόμμα της προέδρου Ζουζάνα Τσαπούτοβα

Το φιλελεύθερο κόμμα της εκλεγμένης προέδρου Ζουζάνα Τσαπούτοβα, το PS/Spolu, ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές με ποσοστό 20,1%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Δεύτερο είναι το κυβερνών αριστερό κόμμα Smer με 15,7%, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα του Λαού- Η Δική μας Σλοβακία είναι στην τρίτη θέση με 12,1%, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας μετά την καταμέτρηση όλων των ψήφων.

Σλοβενία: Το κοινό ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος και του Λαϊκού Κόμματος αναδείχθηκε πρώτο

Το κοινό ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος και του Λαϊκού Κόμματος συγκέντρωσε το 26,5% των ψήφων και ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων STA, κάτι που σημαίνει ότι κέρδισαν τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και το κόμμα του ανεξάρτητου, φιλοευρωπαίου πρωθυπουργού Μάριαν Σάρετς (LMS) συγκέντρωσαν 18,6% και 15,6% αντίστοιχα και από δύο έδρες.

Το κόμμα Νέα Σλοβενία συγκέντρωσε ποσοστό 11,1% και καταλαμβάνει την τελευταία από τις οκτώ έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  • Πρώτο κόμμα στη Βρετανία το Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ – Μπροστά οι Σοσιαλδημοκράτες σε Σουηδία-Δανία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη, τα έξιτ πολ δείχνουν ότι το Κόμμα του Brexit του ευρωφοβικού Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει την πρώτη θέση με ποσοστό 31,6% και εκλέγει 24 ευρωβουλευτές. Στη δεύτερη θέση, το Εργατικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 19,10% και εκλέγει 14 ευρωβουλευτές. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να βρεθούν στην τρίτη θέση (18,9%) ενώ το κυβερνών Συντηρητικό Κομμα της Τερέζα Μέι υπέστη συντριβή, με ποσοστό 12,4% και 10 έδρες. Τέλος, οι Πράσινοι εκλέγουν 4 ευρωβουλευτές, αποσπώντας ποσοστό 9,8%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Σουηδία, με ποσοστό 25,10% και εκλέγουν πέντε βουλευτές σύμφωνα με τα exit polls, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Στη δεύτερη θέση, το κόμμα των Νέων Μετριοπαθών με ποσοστό 17,6% και 4 έδρες ενώ σε μικρό απόσταση (16,9%) ακολουθούν οι Δημοκράτες της Σουηδίας, με 3 έδρες. Από δύο έδρες κερδίζουν το Κεντρώο Κόμμα, οι Πράσινοι και οι Χριστιανοδημοκράτες ενώ το Κόμμα της Αριστεράς και οι Φιλελεύθεροι θα εκπροσωπηθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 1 έδρα.

Στη Δανία, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κερδίζει επίσης τις εκλογές με ποσοστό 23,3% και εκλέγει 3 ευρωβουλευτές, όσους και το Φιλελεύθερο (Venstre) που αποσπά ποσοστό 20,5%. Από δύο έδρες κερδίζουν το Λαϊκό Κόμμα (13,2%) και το Λαϊκό Σοσιαλιστικό (12,3%) και από 1, το Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα, η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία και το Συντηρητικό κόμμα που συγκέντρωσαν μονοψήφια ποσοστά.

Πρώτο κόμμα στην Πορτογαλία αναδεικνύεται το Σοσιαλιστικό, με ποσοστό 32% και 8 έδρες. Πέντε έδρες κερδίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες (22%), 3 το Μπλοκ της Αριστεράς (10,5%), από δύο η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους και το Λαϊκό Κόμμα και μία το κόμμα PAN (“Πρόσωπα-Ζώα-Φύση).

  • Ενίσχυση της ακροδεξιάς και πλήγμα για τις κυρίαρχες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου
Πρόβλεψη του ΕΚ βάσει της μέχρι τώρα ενσωμάτωσης αποτελεσμάτων

Οι παραδοσιακά κυρίαρχες ομάδες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται να δέχονται πλήγμα μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Ευρωκοινοβούλιου για τις έδρες των κομμάτων στη βάση των εθνικών εκτιμήσεων σε 11 χώρες και της πρόθεσης ψήφου σε 17, την οποία ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου Ζαμ Ντουκ.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το μεγαλύτερο στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναμένεται να κερδίσει 173 από τις 751 έδρες, σημειώνοντας πτώση 44 εδρών, βάσει των στοιχείων του ARD.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (ΕΣΚ) φαίνεται ότι θα συγκεντρώσουν 147 έδρες, 39 λιγότερες από όσες είχαν ως τώρα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή, οι Φιλελεύθεροι παίρνουν 102 έδρες, οι Πράσινοι 71, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 58, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (των Μ. Σαλβίνι και Μ. Λεπέν) 57, η Ευρώπη της Ελευθερίας και της άμεσης δημοκρατίας 56, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά 42, άλλα κόμματα 37 και οι μη εγγεγραμμένοι 8.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΕΛΚ και το ΕΣΚ, που παραδοσιακά σχημάτιζαν έναν μεγάλο συνασπισμό για να προωθούν τις πρωτοβουλίες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν θα διαθέτουν πλέον την πλειοψηφία.

  • Σοσιαλδημοκράτες: Ανάγκη μιας «νέας κοινωνικής, προοδευτικής συμμαχίας» στο Ευρωκοινοβούλιο 

Tην ανάγκη μιας “νέας κοινωνικής, προοδευτικής συμμαχίας” στο Ευρωκοινοβούλιο επισήμανε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν. Όπως είπε, το μήνυμα των ψηφοφόρων ήταν “καθαρό” πως επιθυμούν η ΕΕ να εργαστεί κατά της κλιματικής αλλαγής και των συνεχώς αυξανόμενων ανισοτήτων. “Ακούσαμε τις ηχηρές φώνες των πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε, όμως, μόνο το ένα χωρίς το άλλο, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής χωρίς την κοινωνική δικαιοσύνη”, επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά το ΕΛΚ, σημείωσε ότι δεν έχει πλέον την “πολιτική δύναμη” προκειμένου να ηγηθεί του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κορυφαίος υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Φρανς Τίμερμανς θα είναι ο πιο κατάλληλος πρόεδρος της επόμενης Επιτροπής προκειμένου να ηγηθεί αυτής της νέας “συμμαχίας” για την αλλαγή.

  • Ικανοποίηση των Ευρωπαίων Πρασίνων για το αποτέλεσμα

Την ικανοποιήσή τους για το αποτέλεσμα που δείχνει σημαντικά κέρδη για τους Ευρωπαίους Πράσινους εξέφρασαν οι επικεφαλής της πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σκα Κέλερ και Φιλίπ Λαμπέρτς σε δηλώσεις τους στον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Η Σκα Κέλερ έκανε λόγο για “μεγάλη ευθύνη” που προκύπτει από την “εμπιστοσύνη” που έδειξαν οι ψηφοφόροι και δεσμεύτηκε για “συγκεκριμένη δράση” για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την υπεράσπιση της “κοινωνικής Ευρώπης”. “To πράσινο κύμα εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη”, δήλωσε η Γερμανίδα πολιτικός.

Από την πλευρά του, ο Φ. Λαμπέρτς επισήμανε ότι σύμφωνα με το διαφαινόμενο αποτέλεσμα, η ψήφος των Πρασίνων θα είναι “απαραίτητη” προκειμένου να υπάρξει μια πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε ερώτηση για το ποιον υποψήφιο θα επιλέξουν, και οι δύο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων υπογράμμισαν ότι αυτό που εχει πρωταρχική σημασία είναι οι “δεσμεύσεις” για δράση για το κλίμα και για υπέρ της κοινωνικής Ευρώπης.

  • Ρουμανία: Ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές 

Η φιλοευρωπαϊκή κεντροδεξιά κερδίζει τις ευρωεκλογές στη Ρουμανία, επιφέροντας πλήγμα στην αριστερή κυβέρνηση της χώρας, που επικρίνεται από τις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο δικαστικό σύστημα, σύμφωνα με ένα exit poll. Το συντηρητικό, αντιπολιτευόμενο Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (NLP) και οι κεντρώοι της συμμαχίας USR-PLUS συγκεντρώνουν από κοινού ποσοστό σχεδόν 50% –το πρώτο κόμμα εκτιμάται ότι θα λάβει 25,8% και το δεύτερο 24%. Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD) αποσπά επίσης 25,8%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 45% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2016, σύμφωνα με αυτό το exit poll του ινστιτούτου CURS-Avangarde.

Στις ευρωεκλογές του 2014 το PSD έλαβε ποσοστό 37,6% και τις μισές από τις 32 έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

“Η κυβέρνηση του PSD πρέπει να φύγει”, είπε ο πρόεδρος Γιοχάνις, που προέρχεται από το PNL, συγχαίροντας τους Ρουμάνους επειδή ψήφισαν “υπέρ μιας ευρωπαϊκής Ρουμανίας”.

Το PSD υπέστη και δεύτερη ήττα σήμερα: το δημοψήφισμα που είχε προκηρύξει ο Γιοχάνις κατά των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη φαίνεται ότι έχει συγκεντρώσει το ποσοστό συμμετοχής που απαιτείται ώστε να θεωρηθεί έγκυρο. Οι Σοσιαλδημοκράτες και το μικρό κόμμα Alde είχαν καλέσει τους υποστηρικτές τους, λίγο-πολύ ανοιχτά, να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, ελπίζοντας ότι αν μια ενδεχόμενη αποτυχία του θα αποδυνάμωνε τον Γιοχάνις και θα μείωνε τις πιθανότητές του να κερδίσει μια δεύτερη προεδρική θητεία.

  • Πολωνία-ευρωεκλογές: Οι κυβερνώντες εθνικιστές του PiS έρχονται πρώτοι

Το πολωνικό κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ήρθε πρώτο στις σημερινές ευρωεκλογές με 42,4% των ψήφων, σύμφωνα με το πρώτο exit poll. Ο αντιπολιτευόμενος Ευρωπαϊκός Συνασπισμός -περιλαμβάνει την Πλατφόρμα των Πολιτών, ηγέτης της οποίας ήταν παλαιότερα ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νόναλντ Τουσκ- ήρθε δεύτερος με 39,1%, έδειξε η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos.

Η σημερινή ψηφοφορία θεωρείται τεστ δημοτικότητας για το PiS πριν από τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και θα κρίνουν αν η μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ευρώπης μπορεί να ξεπεράσει την αυξανόμενη απομόνωσή της στους κόλπους της ΕΕ.

  • Γερμανία – AfD: Πάμε στις Βρυξέλλες για να διορθώσουμε την ΕΕ

«Πάμε στις Βρυξέλλες προκειμένου να επιδιορθώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και να την περιορίσουμε στα βασικά της καθήκοντα», δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Γεργκ Μόιτεν. Ο αρχηγός του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ απέδωσε την αδυναμία της AfD να φθάσει στα επίπεδα των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017 κυρίως στο σκάνδαλο τoυ ηγέτη του αυστριακού αδελφού κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Το AfD συγκεντρώνει ποσοστό 10,7% (+3,8% από το 2014), έναντι 12,6% που έλαβε στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.

Σύμφωνα με τα exit polls στη Γερμανία το CDU/CSU συγκεντρώνει το 28% των ψήφων, οι Πράσινοι το 22%, το SPD 15,5%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,7%, το FDP 5,5% και το Die Linke επίσης 5,5%.

  • Φινλανδία: Σταθερό το ποσοστό του εθνικιστικού Κόμματος των Φινλανδών 

Το εθνικιστικό, ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών κερδίζει δύο από τις 13 έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία μετά την καταμέτρηση περίπου του 50% των ψήφων. Το Κόμμα των Φινλανδών συγκέντρωσε ποσοστό 13,3% σχεδόν ίδιο με αυτό του 2014.

Ωστόσο το κυβερνών Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της Φινλανδίας με ποσοστό 20,1%, κάτι που σημαίνει ότι θα διαθέτει τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και το 2014. Και οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να παραμείνουν στις δύο έδρες, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό τους σημείωσε άνοδο σχεδόν τεσσάρων μονάδων στο 16,1%. Οι Πράσινοι αύξησαν το ποσοστό τους και θα έχουν πλέον δύο έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με μία που είχαν ως τώρα.

  • Προβάδισμα της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία σύμφωνα με τα exit polls

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι θα κερδίσει τις σημερινές ευρωεκλογές, σύμφωνα με δύο exit poll των ινστιτούτων IFOP και Elabe.

Το κόμμα της Λεπέν αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 24,2%, έναντι 22,4% του κόμματος LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Elabe. Παρόμοια ποσοστά (24% και 22,5%) δίνει και το IFOP. Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, ο Εθνικός Συναγερμός θα αποσπάσει 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 23 εδρών για το κόμμα του Γάλλου προέδρου.

Στην τρίτη θέση έρχονται οι Πράσινοι, με ποσοστό περίπου 13%.

  • Προβάδισμα για τους σοσιαλιστές στην Ισπανία – Είσοδος του ακροδεξιού Vox στην Ευρωβουλή

Οι σοσιαλιστές έχουν το προβάδισμα στις ευρωεκλογές στην Ισπανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου GAD3 για την εφημερίδα ABC, που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν έληξε η ψηφοφορία.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) κερδίζει 18 έδρες, από τις 14 που είχε το 2014, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox εκλέγει τους πρώτους ευρωβουλευτές του, καταλαμβάνοντας τέσσερις ως πέντε έδρες, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση.

  • Στο 51% η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην ΕΕ

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις σημερινές ευρωεκλογές ανήλθε περίπου στο 51%, σε 27 χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Συγκριτικά, το 2014 η συμμετοχή έφτασε το 42,61%.

Μεταξύ 49% και 52% θα είναι η τελική συμμετοχή στις Ευρωεκλογές στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζαμ Ντουκ. Όπως σημείωσε ο ίδιος πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε ευρωεκλογές τα τελευταία 20 χρόνια και την πρώτη μεγάλη αύξηση απο το 1979.

Χωρίς να έχει υπολογιστεί η προσέλευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συμμετοχή αγγίζει το 51%, ενώ το 2014 είχε υπολογιστεί στο 42,5%.

  • Κροατία: Πρώτη η Κροατική Δημοκρατική Ένωση της προέδρου Γκραμπάρ- Κιτάροβιτς

Σύμφωνα με τα exit polls, στην Κροατία η Κροατική Δημοκρατική Ένωση της προέδρου Κολίντα Γκραμπάρ- Κιτάροβιτς συγκεντρώνει το 23,43%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 18,38% και το κόμμα του ανεξάρτητου δικαστή Μίσλαβ Κολάκουσιτς 8,2%, όπως αναφέρει στον ιστότοπό του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι συνολικά 11 έδρες της χώρας κατανέμονται ως εξής: 3 στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), μία στη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), 4 στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), μία στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές και δύο σε άλλες πολιτικές ομάδες.

  • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσιάζει τα αποτελέσματα από τα exit polls από έξι χώρες της ΕΕ:

Στην Αυστρία πρώτο έρχεται το Λαϊκό Κόμμα (OVP) με ποσοστό 34,5%. Στη δεύτερη θέση είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO) με 23,5% και τρίτο το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων (FPO) με 17,5%. Οι Πράσινοι φαίνεται να συγκεντρώνουν 13,5% και το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ 8%, ενώ το κόμμα «Τώρα» (Jetzt) 2%. Βάσει των εκτιμήσεων αυτών, η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκεντρώνει 7 έδρες, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) 5, οι Πράσινοι 2, η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) μία και η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) 3.

Στην Κύπρο ο ΔΥΣΗ συγκεντρώνει το 31,8%, το ΑΚΕΛ 26%, το ΔΗΚΟ 11,9%, το ΕΔΕΚ 9,8%, το ΕΛΑΜ 8,8%, το ΔΗΠΑ 4,1% και η Συμμαχία- Οικολόγοι 3,3%. Η Κύπρος διαθέτει έξι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κατανέμονται εξίσου στο ΕΛΚ, το ΕΣΚ και την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.

Στη Γερμανία το CDU/CSU συγκεντρώνει το 28% των ψήφων, οι Πράσινοι το 22%, το SPD 15,5%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,5%, το FDP 5,5% και το Die Linke επίσης 5,5%. Η Γερμανία διαθέτει συνολικά 96 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι οποίες κατανέμονται ως εξής: 28 στο ΕΛΚ, 23 στους Πράσινους, 8 στο ALDE, 5 στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, 16 στο ΕΣΚ, 10 στην Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) και τρεις έδρες σε άλλες πολιτικές ομάδες.

Στην Ιρλανδία το Fine Gael συγκέντρωσε το 29% των ψήφων, το Fianna Fail, το κόμμα των Πράσινων και οι Ανεξάρτητοι από 15%, ενώ το Sinn Fein 13%.  Οι έντεκα έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατανέμονται ως εξής: 4 στο ΕΛΚ, 1 στο ALDE, 2 στους Πράσινους και 4 στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.

Βάσει των εκτιμήσεων στη Μάλτα το κυβερνών Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 55% και το Εθνικιστικό Κόμμα 37%. Οι έξι έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μοιράζονται 4 στο ΕΣΚ και 2 στο ΕΛΚ.

Στην Ολλανδία το Εργατικό Κόμμα (PvdA) συγκέντρωσε το 18,1%, το Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) 15%, CDA 12,3%, το ακροδεξιό Φόρουμ για τη Δημοκρατία 11%, οι Πράσινοι 10,5%. Η χώρα διαθέτει 26 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βάσει των αποτελεσμάτων το ΕΣΚ συγκεντρώνει 5 έδρες, οι Πράσινοι 3, το ALDE 6, το ΕΛΚ 4, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 5, η Ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία 3, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά 1 και η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) 1.

  • Σλοβακία: Πρωτιά για το φιλελεύθερο κόμμα της προέδρου Ζουζάνα Τσαπούτοβα

Το φιλελεύθερο κόμμα της εκλεγμένης προέδρου Ζουζάνα Τσαπούτοβα, το PS/Spolu, ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές στη Σλοβακία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι. Το αριστερό λαϊκιστικό κόμμα του αρχηγού της κυβέρνησης, το SMER-SD, παραδέχτηκε από την πλευρά του ότι υποχώρησε στη δεύτερη θέση.

Δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει μια επιβεβαίωση γι’ αυτή τη σειρά, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Η ψηφοφορία στην Σλοβακία διεξήχθη χθες, Σάββατο, αλλά τα επίσημα στοιχεία δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα πριν από το τέλος της ψηφοφορίας σε όλα τα κράτη μέλη.

“Αποδεικνύεται ότι οι πολίτες ήθελαν αλλαγή. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα το δείχνουν. Συγχαίρω το PS/Spolu για τη νίκη του”, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ανακοίνωση. “Συγχαίρω επίσης τα άλλα κόμματα που κατάφεραν να κερδίσουν έδρες. Λυπάμαι μόνο που επιβεβαιώνεται μια άνοδος των εξτρεμιστικών δυνάμεων”, πρόσθεσε ο Πελεγκρίνι.

  • Βουλγαρία: Κερδίζει τις εκλογές το GERB του Μπόικο Μπορίσοφ

Στη Βουλγαρία το κυβερνών κόμμα GERB του συντηρητικού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ αναμένεται ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα, με ποσοστό 30,5-32,7%, σύμφωνα με τα exit polls δύο ανεξάρτητων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Σοσιαλιστές (23,2-25,4%), ενώ το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) της τουρκικής μειονότητας εκτιμάται ότι θα αποσπάσει ποσοστό 12,8-13,6%.

  • Ανησυχητική άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων σε Ουγγαρία – Αυστρία

Το exit poll στην Ουγγαρία δείγνει την ολοκληρωτική επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος του πρωθυπουργού της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν, Fidesz, συγκεντρώνοντας το 56% των ψήφων, έναντι 51% στις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με ένα exit-poll του ινστιτούτου Nezopont.

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας, το Fidesz προηγείται με σημαντική διαφορά από τους Σοσιαλιστές και τον αριστερό Δημοκρατικό Συνασπισμό που εκτιμάται ότι θα λάβουν ποσοστό 10% το κάθε ένα. Το νεοφασιστικό, εθνικιστικό κόμμα Jobbik λαμβάνει περίπου 9% και το κόμμα Momentum 7%.

Γύρω στις 19.30 (ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή έφτανε το 41,74%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της εθνικής εκλογικής επιτροπής. Οι κάλπες έκλεισαν στις 20.00.

Στην Αυστρία το κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς σημείωσε αύξηση επτά μονάδων, φτάνοντας το 34,5%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης.

Τη μεγάλη νίκη που πέτυχε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του κατά τις σημερινές εκλογές στην Αυστρία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκθείασε μιλώντας σε εκατοντάδες οπαδούς του στα γραφεία του κόμματος ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, εκφράζοντας επανειλημμένα ευχαριστίες στους ψηφοφόρους του και επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι το ποσοστό του 34,5% (κατά 7,5 μονάδες αυξημένο σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014) είναι το μεγαλύτερο που έχει επιτευχθεί ποτέ σε Ευρωεκλογές.

Στη σύντομη ομιλία του, που συνοδεύονταν από τις επευφημίες των οπαδών και στελεχών του κόμματός του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αφού συνεχάρη τους υποψηφίους του Λαϊκού Κόμματος, επισήμανε επίσης πως η διαφορά των ποσοστών του δευτέρου κόμματος, του Σοσιαλδημοκρατικού της αντιπολίτευσης, από το δικό του κόμμα (11 ποσοστιαίες μονάδες), είναι η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ.  Τόνισε ακόμη πως το μήνυμα που στέλνεται από τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Αυστρία δεν είναι μόνον η νίκη του Λαϊκού Κόμματος, του πολιτικού κέντρου, που θα έχει θετική επιρροή στην ανάδειξη του επικεφαλής υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και η υψηλή συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές.

  • Βέλγιο: Ισχυρή άνοδος της ακροδεξιάς στη Φλάνδρα

Το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang κατέγραψε σήμερα ισχυρή άνοδο στη Φλάνδρα, στον ολλανδόφωνο βορρά του Βελγίου, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) παραμένει πρώτο στη Βαλλονία, σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα και τα οποία ανακοινώθηκαν αργά το απόγευμα.

Εκτός από τις ευρωεκλογές, οι Βέλγοι ψήφιζαν σήμερα για να εκλέξουν τους βουλευτές τους σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Τα τελευταία εκλογικά τμήματα έκλεισαν γύρω στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδος).

  • Γερμανία: Μεγάλες απώλειες για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δείχνει το exit poll του ARD

Σημαντικές απώλειες για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δείχνει η πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος των ευρωεκλογών από το ARD, με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να συγκεντρώνει ποσοστό 28% (-7,3 από τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να καταγράφει απώλειες 11,8 μονάδων και να περιορίζεται στο 15,5%. Μεγάλοι κερδισμένοι φαίνεται ότι θα είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν 22% (+11,3 από το 2014). Η Αριστερά κερδίζει το 5,5% των ψήφων, με πτώση 1,9%, το ίδιο και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι όμως ενισχύθηκαν κατά 2,1%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει 10,5% (+3,4% από το 2014).

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε το 59% (48,1% το 2014).

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κερδίζουν το 25,5% των ψήφων στις εκλογές στο κρατίδιο της Βρέμης, σύμφωνα με τα έξιτ πολ. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνουν το 24,5%, οι Πράσινοι 18%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 7%, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 6% και η Αριστερά 12%.

«Καλύτερη δουλειά» από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος «απέχει πολύ από το να έχει την (απαραίτητη) δυναμική και δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις τις οποίες περίμεναν οι πολίτες», ζήτησε η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, σχολιάζοντας την πρώτη πρόγνωση του εκλογικού αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα «δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που έχουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας ως λαϊκό κόμμα», δήλωσε. Ωστόσο τόνισε ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) πέτυχε να αναδειχθεί «η ισχυρότερη δύναμη τόσο στις Ευρωεκλογές όσο και στις τοπικές εκλογές στην Βρέμη».

Για «άκρως απογοητευτικά» αποτελέσματα έκανε λόγο η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, αναφερόμενη στις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε το κόμμα της τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις τοπικές εκλογές της Βρέμης.

«Τα αποτελέσματα είναι για το SPD άκρως απογοητευτικά. Για πρώτη φορά το SPD είναι σε μία εθνική εκλογική αναμέτρηση τρίτη δύναμη, πίσω από τους Πράσινους. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε», δήλωσε η κυρία Νάλες, η οποία δέχθηκε ήδη τα εσωκομματικά πυρά από τον πρώην αρχηγό του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες. «Στο Βερολίνο πρέπει τώρα να αναλάβουν ευθύνη εκείνοι οι οποίοι συνειδητά οδήγησαν στην σημερινή πολιτική κατάσταση, αλλά και στην κατάσταση σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα. Και στις δύο εκλογές το SPD κατρακύλησε στα έως τώρα χειρότερα αποτελέσματά του. Πρέπει τώρα να αναλάβουν και την ευθύνη για το SPD ως σύνολο», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στην εφημερίδα «Tagesspiegel».

  • Αυξημένη η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές σε όλη την ΕΕ

Η συμμετοχή στις φετινές ευρωεκλογές φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή του 2014, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις περισσότερες χώρες, με τους αναλυτές ωστόσο να αναμένουν νέα άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων.

Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 7μμ, τα στοιχεία δείχνουν ότι η συμμετοχή στις εκλογές σημείωσε αύξηση σε σχέση με τα επίπεδα του 2014 σε αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία.

Στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) περίπου το 29% των ψηφοφόρων της Γερμανίας είχε προσέλθει στις κάλπες έναντι 26% πριν από πέντε χρόνια, ενώ στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) το 43,3% των Γάλλων ψηφοφόρων είχε ψηφίσει, αύξηση σε σχέση με το 35,1% του 2014.

Στις 13:00 ώρα Ελλάδας το 34,68% των ψηφοφόρων στην Ισπανία είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, αύξηση μεγαλύτερη από 10 μονάδες σε σχέση με το 2014, όταν το ποσοστό ήταν 23,87%.

Στην Πολωνία η συμμετοχή ανερχόταν στο 14,93% το μεσημέρι έναντι μόλις 7,31% πριν πέντε χρόνια.

Αύξηση της συμμετοχής παρατηρήθηκε και στην Ουγγαρία με το 17,2% των ψηφοφόρων να έχει ήδη πάει στις κάλπες στις 12:00 ώρα Ελλάδας, ενώ πριν πέντε χρόνια την ίδια ώρα το ποσοστό ανερχόταν στο 11,5%.

Στην Πορτογαλία η συμμετοχή φαίνεται να είναι ίδια με αυτή του 2014, ενώ στη Ρουμανία στις 16:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) το ποσοστό έφτανε το 32%, όση ήταν συνολικά η συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2014.

Εξάλλου τα ακροδεξιά κόμματα εμφανίζονται στην πρώτη θέση σε δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, την Ιταλία και τη Βρετανία, ενώ ενδέχεται να κερδίσουν και στη Γαλλία.

Στις εθνικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο Βέλγιο παράλληλα με τις ευρωεκλογές τα πρώτα αποτελέσματα από το φλαμανδόφωνο τμήμα της χώρας δείχνουν μεγάλα κέρδη για το ακροδεξιό Vlaams Belang εις βάρος των πιο μετριοπαθών κομμάτων.

Δείτε ακόμη: 

Η Ευρώπη αποφασίζει για το μέλλον της – Tι να περιμένουμε;

Τι θα ακολουθήσει μετά τις ευρωεκλογές; Όλες οι ημερομηνίες που πρέπει να θυμάστε