Ευρωεκλογές 2024: Στην τελική ευθεία για την κάλπη – Θολό το διακύβευμα

Ευρωεκλογές 2024: Στην τελική ευθεία για την κάλπη – Θολό το διακύβευμα
epa11172244 Pedestrians walk past banners for the 2024 European election displayed in front of the European Parliament building, in Brussels, Belgium, 22 February 2024. The European elections are scheduled to be held from 06 to 9 June 2024. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι κοινές προκλήσεις και ο διάλογος εσωτερικής κατανάλωσης.

Από τους στόχους για το Κλίμα, την άμυνα και τον ανταγωνισμό με την Κίνα μέχρι την ενιαία αγορά, η νέα ηγεσία της ΕΕ έχει πολλά μέτωπα να διαχειριστεί κι αυτό καθιστά κρίσιμη την ψήφο για κάθε έναν από τους 373 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες με δικαίωμα ψήφου.

Ωστόσο, ο πολιτικός διάλογος που αναπτύσσεται στην τελική ευθεία για τις κάλπες δεν εστιάζει τόσο στις κοινές προκλήσεις για τους Ευρωπαίους πολίτες όσο σε εσωτερικά θέματα των κρατών και στις τάσεις που διαμορφώνονται από την εκλογική δύναμη των κομμάτων. Στην Ελλάδα πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι το διακύβευμα δεν είναι ισχυρό καθώς το κυβερνών κόμμα έχει νωπή λαϊκή εντολή. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα και παρά το γεγονός ότι καταγράφει ποσοστά κάτω από τις περσινές βουλευτικές εκλογές στις δημοσκοπήσεις, διατηρεί δύναμη πάνω από το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019. Από την άλλη μεριά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αξιοποιούν τη συγκυρία για κριτική στο κυβερνητικό έργο. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ στην κορυφαία τριάδα. ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας είναι στις επόμενες θέσεις. Σημειωτέον, στις ευρωεκλογές θα συμμετάσχουν από τη χώρα μας 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης, σήμερα υπάρχουν 7 πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα (Χριστιανοδημοκράτες), οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, το Renew Europe Group, η ομάδα τωv Πρασίvωv, των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, η ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας και η ομάδα της Αριστεράς.

Από τις ευρωεκλογές στις 27 χώρες της ΕΕ, στο διάστημα από 6 έως 9 Ιουνίου, θα αναδειχθούν τα 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την περίοδο 2024-2029. Ανάλογα με το μέγεθος της χώρας καθορίζεται και ο αριθμός των ευρωβουλευτών. Στην Ελλάδα οι εκλογές διεξάγονται 9 Ιουνίου και θα αναδειχθούν 21 ευρωβουλευτές. Πρόκειται για κορυφαία εκλογική διαδικασία που θα καθορίσει τη στρατηγική για το μέλλον της Ευρώπης αναδεικνύοντας μετά τις εκλογές, πρόεδρο της Κομισιόν και ομάδα επιτρόπων που θα τον πλαισιώνουν, με την Γερμανίδα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που κατέχει σήμερα αυτό το αξίωμα να το διεκδικεί εκ νέου. Χαίρει υψηλής υποστήριξης από τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά ακόμη δεν έχουν ανοίξει όλοι τα χαρτιά τους για την τρέχουσα αναμέτρηση.

Σημαντικό ζητούμενο είναι αν οι εκλογές θα ενισχύσουν τη δεξιά πτέρυγα, γεγονός που εκφράζεται στην συζήτηση περί αμφισβήτησης των προτεραιοτήτων που αφορούν το περιβάλλον αλλά και την ασφάλεια, τη βιομηχανία και το μεταναστευτικό. Είναι εξάλλου ενδεικτική η άνοδος του ΕΛΑΜ στην Κύπρο, το προβάδισμα του Εθνικού Κόμματος της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και οι τάσεις στη Γερμανία με την αναμέτρηση των Εναλλακτικών με τους Σοσιαλιστές.

Σημειώνεται ότι όταν η φον ντερ Λάιεν ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο του 2019, υποσχέθηκε ότι η ομάδα της θα είναι τολμηρή και φιλόδοξη, ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών της ΕΕ και θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Ακολούθησε η πανδημία, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Έκτοτε, αυτή η Επιτροπή εργάστηκε για να υλοποιήσει το έργο που της ανέθεσαν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Προσπάθησε να κινηθεί στη βάση των προτεραιοτήτων που τέθηκαν στην αρχή της θητείας και υλοποίησε λύσεις για την αντιμετώπιση μερικών από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες που αντιμετώπισε ποτέ η Ευρώπη. Ενόψει εκλογών κρίνεται η αποτελεσματικότητα, η τήρηση των υποσχέσεων και η ικανότητα για χάραξη στρατηγικής με ορίζοντα το μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: