Ευρωεκλογές: Πολλαπλά μηνύματα και ορόσημα την επόμενη ημέρα

Ευρωεκλογές: Πολλαπλά μηνύματα και ορόσημα την επόμενη ημέρα
Πολίτες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα για τις Ευρωεκλογές 2024, Κυριακή 09 Ιουνίου 2024. Οι ευρωεκλογές 2024 διεξάγονται πανευρωπαϊκά 6 με 9 Ιουνίου και δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους την χρονιά των εκλογών. Φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόστηκε και η επιστολική ψήφος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι συσχετισμοί, οι πολιτικές ανακατατάξεις στην Ευρώπη και οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία.

Πολλαπλά μηνύματα μεταφέρει το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, τόσο στην ελληνική πολιτική σκηνή όσο και στην Ευρώπη όπου ενισχύθηκαν εθνικιστικά και ριζοσπαστικά κόμματα και αποδυναμώθηκαν ισχυρές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, όπως του Γερμανού καγκελάριου Olaf Scholz και του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron που προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Αντίδραση σημειώθηκε και στις αγορές, με το ευρώ να υποχωρεί στα χαμηλά του τελευταίου μήνα (στα 1,0764 δολάρια) αναδύοντας κίνδυνο πολιτικής αβεβαιότητας για τη γαλλική οικονομία.

Από την άλλη μεριά, στην Ελλάδα, αν και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργεί προβληματισμό σε όλες τις παρατάξεις και προοιωνίζεται μετασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα. Εξάλλου, οι επιδόσεις της ΝΔ, ισχυρού κόμματος της κυβέρνησης, είναι κατώτερες των προσδοκιών. Ωστόσο, τα χαμηλά ποσοστά των μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, συντηρούν επί του παρόντος τους πολιτικούς συσχετισμούς και τη σταθερότητα. Έχει ανοίξει ωστόσο η συζήτηση για τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, το μεγάλο ποσοστό αποχής και τη μετατόπιση ψηφοφόρων της ΝΔ σε μικρότερες παρατάξεις προς τα δεξιά. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε στο μήνυμά του ότι ακούει δυνατά το μήνυμα των πολιτών και υποσχέθηκε πιο αποτελεσματική προσπάθεια την επόμενη τριετία σε όλα τα μέτωπα, από την ακρίβεια μέχρι τις μεγάλες προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ας σημειωθεί ότι επίκειται σημαντικά ορόσημα για την οικονομία βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι μέσα στον τρέχοντα μήνα, 19 και 21 Ιουνίου αναμένονται οι συστάσεις μετά προγραμματικής εποπτείας της Κομισιόν στο πλαίσιο της έκθεσης για τους στόχους της οικονομίας ενόψει του προϋπολογισμού του 2025 και έπονται οι ανακοινώσεις για τα όρια αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών (φέτος το όριο που είχε τεθεί για την Ελλάδα ήταν στο 2,6%). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δαπάνες, εξαιρουμένων των τόκων, δεν θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο από το ποσοστό που θα οριστεί και το οποίο εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στο 3%. Με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες να μετρούν το κόστος των όποιων μέτρων στις δαπάνες γίνεται αντιληπτό ότι τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης, π.χ. με παροχές, σε συνδυασμό και το μήνυμα των εκλογών, είναι περιορισμένα. Εξάλλου, η υπέρβαση του ορίου των καθαρών πρωτογενών δαπανών συνεπάγεται διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Τα επόμενα κρίσιμα ορόσημα είναι το φθινόπωρο, με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2025 και την διαπραγμάτευση με στις Βρυξέλλες για τη σύνταξη του νέου σχεδίου 4ετούς μεσοπρόθεσμου που καθορίζει τους δημοσιονομικούς στόχους και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: