Ευρωκοινοβούλιο: Να μην εξαιρεθεί η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά

Ευρωκοινοβούλιο: Να μην εξαιρεθεί η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά
epa05603710 Members of parliament vote during the voting session at the European Parliament in Strasbourg, France, 26 October 2016. EPA/PATRICK SEEGER

Υπέρ των θέσεων της Αθήνας οι περισσότεροι ευρωβουλευτές, στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια.

Στη διαπίστωση ότι οι νομοθετικές αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα, κατά τα έτη των μνημονίων αποτελούν συνεχείς παραβιάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου και της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, συμφώνησαν οι περισσότεροι ευρωβουλευτές κατά την συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα».

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υπογράμμισε παράλληλα ότι η Ελλάδα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν πρέπει να εξαιρείται από την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και έθεσαν ερωτήματα στην Επιτροπή προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση της έναντι του ΔΝΤ που προβάλλει νέες απαιτήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις και τις ομαδικές απολύσεις.

Το μνημόνιο δεν είναι εργασιακή νομοθεσία και δεν θα τη στηρίξουμε και πρέπει να θυμίσουμε στην Επιτροπή ότι πρέπει να επανέλθουμε στο ευρωπαϊκό επίπεδο με τη συμμετοχή όλων των εταίρων, είπε η Ολλανδή σοσιαλίστρια κ. Γιουνγκέριους.

Παίρνοντας τον λόγο ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Δ. Παπαδημούλης, τόνισε ότι είναι αδιανόητο να εξαιρείται η Ελλάδα, κράτος-μέλος της ΕΕ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα και όχι ως δεύτερης κατηγορίας. Δεν δικαιολογείται καμιά καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το ένα από τα τρία ανοικτά προαπαιτούμενα αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις..

Τα μέτρα παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο, είπε και ο Βέλγος Πράσινος κ. Λάμπερτς, τονίζοντας ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην ελάφρυνση του χρέους, τη βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και τις επενδύσεις. Τα μέτρα που παίρνονται στην Ελλάδα συμπλήρωσε είναι ένα «μάθημα» ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στον φιλελευθερισμό.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι η απασχόληση στην Ελλάδα μειώθηκε τον Αύγουστο, έναν κατ εξοχήν τουριστικό μήνα, ενώ κατά το τρίμηνο που ακολούθησε μειώθηκε η πλήρης υπέρ της μερικής απασχόλησης και έναντι πενιχρού εισοδήματος και μειωμένων ασφαλιστικών εσόδων.

Ανέφερε ότι ο συνδυασμός υψηλής φορολογίας, ασφαλιστικών εισφορών και ενεργειακού κόστους καθώς και η γραφειοκρατία, είναι η καλύτερη συνταγή αποτυχίας της οικονομίας και ζήτησε αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και μεταρρυθμίσεις με ουσιαστική σημασία.

Τις επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα από το 2010 μέχρι σήμερα υπογράμμισε ο Ισπανός ευρωβουλευτής της Αριστεράς κ. Ουρτασούν, σημειώνοντας, όπως και άλλοι ομιλητές, ότι από το 2010 η πλήρης απασχόληση έχει μειωθεί από το 80% στο 40%, υπογραμμίζοντας και αυτός την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Πιο κριτικός έναντι της Ελλάδας ήταν ο Πολωνός Ντάριους Ροζάτι, του ΕΛΚ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, γεγονός που απέδωσε στις λαϊκιστικές υποσχέσεις των πολιτικών, για να κλείσει λέγοντας ότι αν η Ελλάδα θέλει βοήθεια πρέπει πρώτα να αποπληρώσει τα χρέη της.

«Μπλε κάρτα» στον κ. Ροζάτι έβγαλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου, λέγοντάς του ότι μιλάτε συνεχώς για μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει, όμως πρόσφατα ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις από κάθε άλλη χώρα.

Θέμα με πολιτικές και νομικές διαστάσεις χαρακτήρισε τις παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα ο Κύπριος ευρωβουλευτής της Ομάδας των Σοσιαλιστών κ. Μαυρίδης και έθεσε το ερώτημα αν είναι δυνατόν να μην εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο επειδή το θέλουν το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε.

Ερώτημα προς την Επιτροπή έθεσε και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κούνεβα, ζητώντας να ξεκαθαρίσει αν είναι με το ΔΝΤ ή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Ρομάνα Τομτς του ΕΛΚ από τη Σλοβενία, επέρριψε ευθύνες στους Έλληνες πολιτικούς και τόνισε ότι για να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να είναι μεταρρυθμίσεις άλλων αλλά να τις υιοθετούν οι ίδιοι.

Απαντώντας στην κ. Τομτς, ο κ. Παπαδημούλης επέρριψε ευθύνες στο κόμμα της ΝΔ που ήταν στην κυβέρνηση όταν η χώρα βρέθηκε προ της πτώχευσης.

Η Γαλλίδα σοσιαλίστρια κ.Μπερές είπε ότι δεν πρέπει για την Ελλάδα να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αν πρέπει να είναι υπόδειγμα στα δημοσιονομικά πρέπει να τηρείται και η κοινωνική δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι υπάρχει έλλειψη αλληλεγγύης στο προσφυγικό.

Να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου με την Κομισιόν και το ΔΝΤ ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος. Είχαν συμφωνήσει στη συγκρότηση σώματος εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι αποφάνθηκαν να επανέλθουν σε ισχύ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ότι δεν ωφελούν οι ανεξέλεγκτες ομαδικές απολύσεις. «Καλώ την Επιτροπή και το ΔΝΤ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», είπε ο κ. Χρυσόγονος, κλείνοντας με τη φράση «pacta sunt servanta”.

Τη συζήτηση έκλεισε ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Αντριουκαϊτις ο οποίος ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει εντοπίσει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Υπάρχει σημαντική συνεισφορά στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε αναθεώρηση ορισμένων κανόνων που εφαρμόζονται, πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούμε να επανέλθουμε στο status quo ante. Στην προ μνημονίων εποχή το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό ήταν σε κακή κατάσταση, σημείωσε, λέγοντας ότι είναι ευκαιρία μέσα από τον εργασιακό διάλογο να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, λαμβάνοντας υπόψιν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η δουλειά των εμπειρογνωμόνων συνεχίζεται. Είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστεί η οικονομία προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, κατέληξε ο Επίτροπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ