Ευρωπαϊκοί… πονοκέφαλοι για τη Google

Ευρωπαϊκοί… πονοκέφαλοι για τη Google
(FILES) This file photo taken on January 22, 2019 shows an illuminated "G" hanging on the wall during the opening day of a new Berlin office of US internet search giant Google in Berlin. - Germany's antitrust regulator said on May 25, 2021 it has opened an investigation into Google over anti-competitive practices, wielding a new law that has already been used to scrutinise other US tech giants. The Federal Cartel Office will investigate European units of Google in Germany and Ireland, as well as its parent company, Alphabet, in California, it said in a statement. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP) Photo: AFP
Η Google περνάει και πάλι δύσκολες στιγμές με τις ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη.

του David Meyer

Την Τρίτη το πρωί, η ομοσπονδιακή αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας ξεκίνησε δύο μεγάλες έρευνες σχετικά με τις πρακτικές ανταγωνισμού της Google.

Τον Ιανουάριο, η Γερμανία ψήφισε έναν νέο νόμο που επιτρέπει στην Bundeskartellamt να αντιμετωπίζει προληπτικά τις παραβάσεις εταιρειών του Big Tech, και η εποπτική αρχή ανταποκρίθηκε γρήγορα με έρευνες κατά του Facebook (τον Ιανουάριο) και της Amazon (την περασμένη εβδομάδα). Τώρα, είναι η σειρά της Google να μπει στο …μικροσκόπιο.

Ακούγεται αστείο – αλλά πρόκειται για ένα σοβαρότατο νομικό βήμα: η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή θα προσπαθήσει τώρα επίσημα να καθορίσει αν η Google είναι «υψίστης σημασίας σε όλες τις αγορές».

Νομίζω ότι γνωρίζουμε ήδη την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, το ίδιο και ο πρόεδρος της Bundeskartellamt, Andreas Mundt, ο οποίος δήλωσε ότι «λόγω του μεγάλου αριθμού ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρει η Google, όπως η μηχανή αναζήτησης Google, το YouTube, οι Χάρτες Google, το λειτουργικό σύστημα Android και το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, η εταιρεία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει πρωταρχική σημασία για τον ανταγωνισμό σε όλες τις αγορές».

Το γραφείο του Mundt θα πραγματοποιήσει επίσης μια «εις βάθος ανάλυση» των όρων επεξεργασίας δεδομένων της Google, για να διαπιστώσει «αν οι καταναλωτές που επιθυμούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Google έχουν επαρκείς επιλογές ως προς τον τρόπο με τον οποίο η Google θα χρησιμοποιεί τα δεδομένα τους».

Το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών ίσως είναι να απαγορευθεί προληπτικά στη Google να παρέχει προνομιακή μεταχείριση στις δικές της υπηρεσίες (κάτι που οι έρευνες της ΕΕ έχουν επανειλημμένα δείξει ότι η Google έχει κάνει στο παρελθόν) ή να εμποδίζει τη διαλειτουργικότητα με ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

Μην το θεωρήσετε αυτό ως κάτι που αφορά μόνο τη Γερμανία. Ο νόμος που εισήγαγε η χώρα στις αρχές του τρέχοντος έτους ήταν αρκετά παρόμοιος με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος πιθανότατα θα χρειαστεί μερικά χρόνια για να γίνει πραγματικότητα. Καθώς αυτή η νομοθετική διαδικασία προχωρά, πολλά μάτια θα είναι στραμμένα στη γερμανική εμπειρία.

Εντωμεταξύ, κοιτάζοντας ανατολικότερα, η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης/λογοκρισίας των μέσων ενημέρωσης Roskomnadzor ενδέχεται να περιορίσει το traffic στη Google, λόγω της αποτυχίας της να αφαιρέσει απαγορευμένο περιεχόμενο. Τοπικά δημοσιεύματα χθες ανέφεραν ότι η υπηρεσία είχε δώσει στη Google 24 ώρες για να συμμορφωθεί με την απαίτησή της η εταιρεία να αφαιρέσει συνδέσμους προς «εξτρεμιστικούς» ιστότοπους (μια κατηγορία που περιλαμβάνει από αντιπολιτευόμενα άτομα μέχρι πραγματικούς τρομοκράτες).

Η Roskomnadzor έχει ήδη πει στις ρωσικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να περιορίσουν το traffic του Twitter στη χώρα, οπότε η απειλή είναι πραγματική.

Και η Google φαίνεται να ετοιμάζεται για μάχη: Την Δευτέρα, αναφέρθηκε ότι η εταιρεία μήνυσε για πρώτη φορά τη ρυθμιστική αρχή, λόγω της απαίτησης της Roskomnadzor στη Google να απαγορεύσει τη σύνδεση προς βίντεο στο YouTube που καλούσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Πηγή: fortune.com