Ευρωπαϊκό «φρένο» στο άσυλο για Σύρους: Η απάντηση της Ισπανίας με νέο μεταναστευτικό μοντέλο

Ευρωπαϊκό «φρένο» στο άσυλο για Σύρους: Η απάντηση της Ισπανίας με νέο μεταναστευτικό μοντέλο
epa08254665 Syrian refugees wait for a bus, to travel to the European border city of Edirne, in Istanbul, Turkey, 28 February 2020. Turkey has declared it would open border gates with Europe and let immigrants cross into European countries after at least 33 Turkish soldiers were killed in Syria air raid in Idlib on 27 February 2020. EPA/ERDEM SAHIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ισπανία επιλέγει έναν διαφορετικό δρόμο, στοχεύοντας σε μια «νόμιμη, ασφαλή και συντεταγμένη» μετανάστευση.

Η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία πυροδότησε αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, με χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Ελλάδα να παγώνουν τις χορηγήσεις ασύλου. Ορισμένες, όπως η Αυστρία, προχώρησαν ακόμη και σε προαναγγελίες απελάσεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ισπανία επιλέγει έναν διαφορετικό δρόμο, στοχεύοντας σε μια «νόμιμη, ασφαλή και συντεταγμένη» μετανάστευση.

Η στρατηγική της Ισπανίας: Από την κρίση στη μεταρρύθμιση

Η κυβέρνηση Σάντσεθ προχωρά σε αναμόρφωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, θέτοντας στο επίκεντρο την ενίσχυση της συνεργασίας με αφρικανικές χώρες. Σύμφωνα με τη Μαδρίτη, το νέο κανονιστικό πλαίσιο στοχεύει στη νομιμοποίηση περίπου 900.000 μεταναστών που ζουν ή εργάζονται ήδη στην Ισπανία ή επιθυμούν να μετακινηθούν. Όπως δήλωσε η υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Έλμα Σαΐθ, οι αλλαγές περιλαμβάνουν απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών, αναγνώριση τίτλων σπουδών και ενίσχυση της ένταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ριζικές αλλαγές με βλέμμα στο μέλλον

Η Ισπανία θέτει αυστηρότερους κανόνες νομιμοποίησης, με βασικό κριτήριο το λεγόμενο «arraigo», δηλαδή την ύπαρξη ριζών. Οι παράνομοι μετανάστες καλούνται να αποδείξουν τουλάχιστον δύο χρόνια παραμονής στη χώρα και ένταξη για οικογενειακούς ή επαγγελματικούς λόγους. Παράλληλα, η νέα στρατηγική στοχεύει στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, περιορίζοντας τα κύματα αφίξεων στις ακτές των Καναρίων Νήσων, που αποτελούν ένα από τα πιο «καυτά» σημεία εισόδου.

Η πρωτοβουλία της Ισπανίας ανοίγει έναν νέο δρόμο στη διαχείριση της μετανάστευσης, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην οικονομική ανάγκη για εργατικά χέρια και τη διασφάλιση κοινωνικής συνοχής. Με φόντο την πολιτική μεταστροφή στην υπόλοιπη Ευρώπη, η επιλογή της Μαδρίτης φαντάζει καινοτόμα αλλά και γεμάτη προκλήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: