Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο προτείνει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών

Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο προτείνει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών

Την επιθυμία της ευρωπαϊκής νομισματικής ολοκλήρωσης προκρίνει ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Η Ιταλία επιθυμεί περισσότερη ολοκλήρωση στους κόλπους της ΕΕ και ιδιαίτερα της ευρωζώνης και υποστηρίζει την ιδέα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

“Υπάρχουν δύο διαστάσεις σε μια τόσο φιλόδοξη κοινή κατασκευή όσο η νομισματική ένωση. Η πρώτη διάσταση αφορά την πειθαρχία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη”, δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στη Ρώμη.

“Η δεύτερη διάσταση είναι ότι χρειάζονται κοινά στοιχεία που να κάνουν τη συμμετοχή στη νομισματική ένωση κάτι περισσότερο από απλή υιοθέτηση ενός κοινού νομίσματος”, συνέχισε ο υπουργός.

“Αυτό που αποκαλούμε ‘risk-sharing’, το μοίρασμα των κινδύνων, είναι αυτό που έκανε τη νομισματική ένωση ισχυρότερη στη διάρκεια των ετών. Και εδώ φθάνουμε στην αμοιβαιοποίηση, τον κοινό χαρακτήρα των πόρων, είτε είναι οικονομικοί είτε πολιτικοί”, συνέχισε ο Πάντοαν.

“Η νομισματική ένωση θα πρέπει αργά ή γρήγορα να βασισθεί σε κοινά στοιχεία (…), κατά τη γνώμη μου σ’ ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, έναν μηχανισμό εξασφάλισης έναντι των σοκ στην αγορά εργασίας, έναν κοινό προϋπολογισμό”, συνέχισε ο Πάντοαν.

“Αυτός είναι ο στόχος μας. Αν δεν ήταν (…), η νομισματική ένωση θα βρίσκεται στη μέση του ποταμού, κινδυνεύοντας από ένα πιο δυνατό κύμα και τη ρήξη. Αυτό μου το λέει η ιστορία, όχι οι ιδεολογικές πεποιθήσεις”, διαβεβαίωσε ο υπουργός.

“Το ευρώ πρέπει να ενισχυθεί και να προχωρήσει μπροστά, είναι μια μηχανή ατελής, ισχυρή, η οποία ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά πρέπει να ολοκληρώσει αυτή την ενίσχυση”, δήλωσε.

Ο υπουργός εξέφρασε την “αισιοδοξία” του για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι μετά την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών, η χώρα “θα έχει τρία χρόνια και πολλούς πόρους για να ανοικοδομηθεί”.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως οι απώλειες που καταγράφηκαν τη Δευτέρα από το Χρηματιστήριο της Αθήνας που επαναλειτούργησε έπειτα από 5 εβδομάδες, είναι αποτέλεσμα “μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς των αγορών μέσα σε έκτακτες συνθήκες”.