Ευρώπη και αραβικός κόσμος συναντιούνται στην Ελλάδα
- 05/05/2014, 16:11
- SHARE
Συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα για το μέλλον των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων Ευρώπης και αραβικών χωρών.
«Η Ελλάδα που σας υποδέχεται σήμερα είναι μια άλλη Ελλάδα. Είναι η Ελλάδα που άρχισε να βγαίνει από την κρίση μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απευθυνόμενος σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Αραβικού Κόσμου και της ΕΕ κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του Economist «Η Ευρώπη και ο Αραβικός Κόσμος» που διεξάγεται σήμερα και αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, υπό την αιγίδα και της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Αναφερόμενος στις εργασίες του συνεδρίου, υποστήριξε ότι αποτελεί προοίμιο για ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός, που προετοιμάζουμε ως Προεδρία της ΕΕ σε συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάθριν Άστον σε μερικές βδομάδες. Πρόκειται, όπως είπε, για την Υπουργική Σύνοδο των 28 κρατών της ΕΕ και των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στις 10 και 11 Ιουνίου, με στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού Κόσμου, που αποτελεί, άλλωστε, και μια από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Νέα επενδυτική συμφωνία με τα ΗΑΕ ανακοίνωσε ο Νότης Μηταράκης
Η «Συμφωνία Προστασίας και Προώθησης Επενδύσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων» υπογράφεται αύριο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης από το βήμα του συνεδρίου.
Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις αραβικές χώρες βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικό επίπεδο. Όσον αφορά το διμερές εμπόριο, οι εισαγωγές της Ελλάδας από τις αραβικές χώρες φτάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 7,6% του συνόλου των εισαγωγών για το 2013, ενώ οι εξαγωγές φτάνουν τα 3,3 δισ. ευρώ, ήτοι το 12,4%. «Χωρίς να παραγνωρίζω τη σημασία των συγκεκριμένων μεγεθών η αίσθησή μου είναι ότι μπορούμε πολύ καλύτερα» είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της εμβάθυνσης της συνεργασίας, δουλεύουμε σε δύο επίπεδα: Και σε εθνικό και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»- Σε εθνικό επίπεδο: Έχουμε υπογράψει σημαντικά μνημόνια συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και του εμπορίου. Μνημόνια που δεν έμειναν στα χαρτιά αλλά που ήδη παρήγαγαν χειροπιαστά αποτελέσματα. Όπως η συμμετοχή του Al Maabar από το Άμπου Ντάμπι στην αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, η συμμετοχή της AGC Equity Partners στον Αστέρα Βουλιαγμένης με επένδυση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, η συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- QPI (Qatar Petroleum International, που αποτελεί την πρώτη επένδυση κρατικής εταιρείας του Κατάρ στην Ελλάδα και η συμμετοχή της Al Dahra Agricultural Spain, στους Μύλους Λούλη.
»- Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών- Σύνθεση Εμπορίου, αναδείξαμε με την ελληνική Προεδρία τις σχέσεις Αραβικού κόσμου και ΕΕ, συμπεριλαμβάνοντας τες και στην Ημερήσια Διάταξη της Επιτροπής Πολιτικής Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα».
Τις ιστορικές σχέσης της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο τόνισε ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας.
Στις ιστορικές σχέσεις των Ελλήνων με τον αραβικό κόσμο αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Συνέδριο του Economist, o πρίγκιπας Αλαουάλιντ Μπιν Ταλάλ Μπιν Αμπλουλαζίζ Αλ Σαούντ, σχέσεις οι οποίες, όπως είπε, έφτασαν ως τις μέρες μας -αναφέροντας ενδεικτικά «τις θέσεις που έπαιρνε η Ελλάδα ως προς τα δικαιώματα των Παλαιστινίων (δεδομένης της γνώσης τους για την ιστορία της Μεσογείου)», αλλά και τη μη αναγνώριση των κατεχομένων από τις αραβικές χώρες- «και ελπίζω αυτό να μην ενοχλήσει τους φίλους μας τους Τούρκους» σημείωσε.
Στη συνέχεια ο πρίγκιπας αναφέρθηκε στις «ευκαιρίες» που παρουσιάζονται στην ελληνική οικονομία, παραπέμποντας ενδεικτικά στη Σαουδαραβική επένδυση στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης και τόνισε τη «μεγάλη δημοσιονομική πρόοδο» που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα, η οποία «βρίσκεται πλέον στον δρόμο της ανάπτυξης» καθώς έχει σημειώσει μια «αξιοθαύμαστη δημοσιονομική επίδοση». Στην προοπτική αυτή, είπε ότι η Ελλάδα «μπορεί να γίνει η βάση για τις αραβικές εταιρείες στην Ευρώπη».
Υπενθύμισε επίσης ότι η εμπορική σχέση τής Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας «δεν διέπεται μόνον από τη διμερή συνεργασία» αλλά εξελίσσεται και μέσω του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και της ΕΕ, και τόνισε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΕΕ και τα Αραβικά Κράτη, εκφράζοντας τη «χαρά» του για το γεγονός ότι με την επίσκεψή του στην Αθήνα θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει σχετικά με τον πρωθυπουργό και Έλληνες αρμόδιους υπουργούς.
Ι. Μανιάτης: Νέοι διαγωνισμοί για έρευνες πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη
Στις αρχές του καλοκαιριού θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για έρευνες πετρελαίου στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.
Η δημιουργία μιας νέας αγοράς, για την έρευνα και αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είναι ένας από τους τρεις βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του υπουργείου, δήλωσε ο κ. Μανιάτης. Οι άλλοι δύο είναι:
– Η κλιματική αλλαγή και η ενέργεια να αποτελέσουν μοχλό στήριξης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και μείωσης του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά.
– Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας μέσα από τη στήριξη υποδομών μεταφοράς ενεργειακών πόρων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP, IGB (ελληνοβουλγαρικός), ABC (διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου από το Αιγαίο μέχρι τη Βαλτική), η αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, οι προτάσεις για κατασκευή πλωτών σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στο Β. Αιγαίο, αλλά και η πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στην Αζέρικη Socar.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε επίσης, ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι ένας ακόμη λόγος για να δούμε πώς μπορεί οι σχέσεις της Ευρώπης και κυρίως της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο να γίνουν ακόμη στενότερες.
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το πρόγραμμα «Ήλιος» (πώληση στην Ευρώπη ενέργειας από φωτοβολταϊκά που θα παραγόταν στην Ελλάδα) ο κ. Μανιάτης επισήμανε πως, ενώ δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η δυνατότητα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά παραμένει συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Ωστόσο, είπε, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μεταφορά της ενέργειας.
Την έλλειψη πρωτοβουλιών τόνισε ο γγ της Ένωσης Αραβικών Κρατών
Τους λόγους που εξηγούν το γεγονός ότι «οι ευρωαραβικοί δεσμοί δεν είναι σήμερα τόσο ισχυροί όσο ήσαν στο παρελθόν», εξήγησε ο γγ της Ένωσης των Αραβικών κρατών Ναμπίλ Ελαραμπί.
Ο κ. Ελαραμπί διευκρίνισε ότι η αδυναμία αυτή, δεν μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη πρωτοβουλιών. «Τα τελευταία 40 χρόνια είχαμε υπερβολικά πολλές» σημείωσε.
Κατά την άποψή του οι λόγοι ήταν οι ακόλουθοι τρεις:
1) οι στρατηγικές υπήρξαν γεωγραφικά «τμηματικές» και άρα δημιουργούσαν «αποσπασματικό» αποτέλεσμα. Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος αναγνωρίζοντας πως «η διαφορετικότητα και η ποικιλομορφία» του αραβικού κόσμου δικαιολογούσαν αυτή την προσέγγιση, επεσήμανε πως «ο διαχωρισμός του αραβικού κόσμου σε υποπεριοχές» έβγαλε από το οπτικό πεδίο «τον αραβικό κόσμο στο σύνολό του».
2) ο «εσωστρεφής» χαρακτήρας των επενδύσεων στην περιοχή, και
3) οι μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν σε πολλές αραβικές χώρες «με τη βοήθεια της ΕΕ» παρουσίαζαν ένα «παράδοξο»: υπαγόρευαν ένα συνδυασμό «οικονομικού ανοίγματος» αλλά και «πολιτικού περιορισμού σε περιφερειακό επίπεδο».
Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος παρατήρησε, επίσης, ότι λανθασμένα «δώσαμε πολύ μεγαλύτερη προσοχή στα κοινά ιδανικά και λιγότερο στην κατάλληλη υλοποίηση» και υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός δομημένου ευρω-αραβικού διαλόγου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ένα κρίσιμο πεδίο συνεργασίας στο σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και της Αποτροπής Συγκρούσεων.
Την ανησυχία του για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Μαρόκου.
Τις «ανισορροπίες» που υπάρχουν στη διακυβέρνηση του αραβικού κόσμου από την εποχή της ανεξαρτητοποίησής του έως σήμερα και οι οποίες επιτρέπουν να εξηγηθεί η διάχυτη «ανησυχία» για την εξέλιξη των «πολιτικών, οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων» ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, παρουσίασε στην ομιλία του, στο συνέδριο του Economist, ο πρωθυπουργός του Μαρόκου, Αμπντελιλάχ Μπενκιράν.
Επισημαίνοντας ότι από την εποχή της ανεξαρτησίας της αραβικής περιοχής επικράτησαν «διάφορα πρότυπα διακυβέρνησης» ο ομιλητής σημείωσε ένα φαινόμενο «ανισορροπιών» που εκδηλώθηκε στον αραβικό κόσμο.
Τέλος, ο πρωθυπουργός του Μαρόκου τόνισε την ανάγκη μίας «πιο ισχυρής εταιρικής σχέσης» με την ΕΕ. «Θέλουμε να έχουμε φίλους Ευρωπαίους, από τους οποίους περιμένουμε μία αμοιβαία μεταχείριση» παρατήρησε- γεγονός που θα είναι αμοιβαία επωφελές, καθώς μέρος της μετανάστευσης που κατευθύνεται στην ΕΕ θα στραφεί προς το Μαρόκο που «θα είναι ανεπτυγμένη χώρα».
Τις ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας ανέπτυξε ο Παναγιώτης Μίχαλος
Τις βασικές παραμέτρους που διευρύνουν τις ενεργειακές προοπτικές για την Ελλάδα και την Κεντρική και Νοτιανατολική Ευρώπη, εξέθεσε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος, καταθέτοντας μία ελληνική «ρεαλιστική και προσιτή» πρόταση για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ στο συνέδριο του Economist.
Αναφερόμενος στις συμφωνίες με επενδυτές του αραβικού κόσμου, εξήγησε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον από τις αραβικές χώρες για την Ελλάδα αυξάνεται σταθερά.
Ειδικότερα για τα ενεργειακά, ο κ. Μίχαλος τόνισε τη νέα επιτακτική ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, που επιβάλει η κατάσταση στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι, μετά τον αγωγό Transadriatic Pipeline (TAP) που σηματοδότησε την μεγάλη καμπή για τη χώρα, η Ελλάδα είναι τώρα στον προγραμματισμό για ένα ευρύτερο όραμα, την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.
Η ελληνική πρόταση -όπως εξήγησε- αφορά έναν κάθετο διάδρομο, που θα συνδέει Νότια και Βόρεια Ευρώπη με μια ροή διπλής κατεύθυνσης, από τη Ρεβυθούσα στον Πειραιά και από εκεί, βόρεια προς την Ουγγαρία και την Ουκρανία. Ένα δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο θα συνδέεται με τα εθνικά δίκτυα που θα τροφοδοτούνται από τους αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τα ανατολικά προς τα δυτικά, όπως ο TAP, καθώς, ενδεχομένως και από τερματικά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Ο συνδυασμός του κάθετου διαδρόμου με τον TAP και τους ελληνικούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα προσφέρουν ενεργειακή ασφάλεια για την Κεντρική και Νοτιανατολική Ευρώπη πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε επίσης, στις μεταφορές του διεθνούς εμπορίου αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου με πλοίο, και την επιβλητική παρουσία σε δεξαμενόπλοια των Ελλήνων πλοιοκτητών, αναφέροντας το παράδειγμα συνεργασίας της ναυτιλιακής Nakilat -που κατά 50% ανήκει στο κράτος του Κατάρ- με την ελληνική Maran Maritime και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα θα συνεχίσει να αυξάνει το μερίδιό της σε πλοία LNG.
Στην Ένωση για τη Μεσόγειο επικεντρώθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη
Την «επιτακτική ανάγκη να επανενεργοποιηθεί η Ένωση για τη Μεσόγειο» υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη, με την ιδιότητα της προέδρου της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι αυτό «το μεγάλο βήμα, που όμως έμεινε ανολοκλήρωτο» μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη στις δύο όχθες της Μεσογείου, σε μια χρονική στιγμή που η βόρεια ευρωπαϊκή όχθη γνωρίζει μεγάλη οικονομική κρίση, ενώ η νότια και ανατολική Μεσόγειος ζει τη ρευστότητα της Αραβικής Άνοιξης.
Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist, η κ. Μπακογιάννη επέκρινε τη στάση των χωρών της Β. Ευρώπης, οι οποίες -όπως είπε- καθυστέρησαν τη δημιουργία της Ένωσης για τη Μεσόγειο επιμένοντας να συμμετάσχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στον οργανισμό, καθυστέρηση που μπορεί να υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της περιοχής.
Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση προς την ΕΕ για ενίσχυση της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, ενόψει των τραγικών γεγονότων της Ουκρανίας, χωρίς να υποβαθμιστεί η Νότια Διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας.
«Ο αραβικός κόσμος και η ΕΕ έχουν στρατηγική σχέση, καθώς το 50% του αραβικού εμπορίου κατευθύνεται στην ΕΕ, ενώ υπάρχει σημαντική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα», υπογράμμισε ο πρέσβης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Τζορζ Σαλίμπα, προσθέτοντας ότι οι περαιτέρω συνέργειες είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και θα συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.
Η Ένωση για τη Μεσόγειο, που ξεκίνησε επί προεδρίας Σαρκοζί και στην ίδρυση της οποίας πρωταγωνίστησε η Ελλάδα, στηρίχθηκε στην ιδέα να προχωρήσουν κοινά πρότζεκτ, με απτά αποτελέσματα. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σ’ αυτό, ο κ. Σαλίμπα μίλησε για τη νεανική ανεργία, λέγοντας ότι χρειάζεται κοινή προσέγγιση.
«Δεν ξέρατε τις δυσκολίες;» ρώτησε ο Λιβανέζος πρέσβης την κ. Μπακογιάννη, στη συζήτηση που ακολούθησε, αναφερόμενος στην υλοποίηση του οργανισμού. «Ξεκινήσαμε στη βάση συγκεκριμένων προγραμμάτων και πιστεύαμε ότι με την οικονομία και την κοινωνία θα κάναμε και μεγαλύτερα βήματα» απάντησε εκείνη, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται πιο στενή συνεργασία. Η ΕΕ κλείνεται στον εαυτό της, ενώ έπρεπε να ανοιχτεί. Είμαι ένθερμος υποστηριτικής της Ένωσης για τη Μεσόγειο».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη:
Η Ελλάδα δίνει εγγυήσεις στα Εμιράτα για να αρχίσουν επενδύσεις