Ευρώπη: Οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία ξεπέρασαν τις ΗΠΑ – Πρώτη φορά εδώ και 2 χρόνια
- 17/06/2024, 19:00
- SHARE
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία ξεπέρασαν τον Μάιο τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκή Ένωσης να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά από τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.
Οι FT σημειώνουν πως αν και η εξέλιξη αναδεικνύει τη δυσκολία περαιτέρω μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να εξακολουθούν να βασίζονται στις εισαγωγές από τη Μόσχα.
«Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε το μερίδιο αγοράς του ρωσικού φυσικού αερίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να αυξάνεται στην Ευρώπη μετά από όλα όσα έχουμε περάσει και όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την αποσύνδεση και την αποδέσμευση του ενεργειακού εφοδιασμού» δήλωσε ο Τομ Μάρζεκ-Μάνσερ, επικεφαλής της αναλυτικής ανάλυσης φυσικού αερίου στην εταιρεία συμβούλων ICIS.
Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα περιέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη και η περιοχή αύξησε τις εισαγωγές LNG, το οποίο μεταφέρεται με εξειδικευμένα πλοία με κύριους προμηθευτές τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τη Ρωσία ως LNG στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 2022 και από το 2023 αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του εφοδιασμού της περιοχής.
Ωστόσο, τον Μάιο οι μεταφορές ρωσικού φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου αντιπροσώπευαν το 15% της συνολικής προμήθειας προς την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με στοιχεία της ICIS.
Έδειξαν επίσης ότι το LNG από τις ΗΠΑ αποτελούσε το 14% της προμήθειας προς την περιοχή, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022.
Η αντιστροφή έρχεται εν μέσω μιας γενικής αύξησης των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού LNG, παρά το γεγονός ότι αρκετές χώρες της ΕΕ πιέζουν για την επιβολή κυρώσεων εναντίον τους.
Η Ρωσία στα μέσα του 2022 σταμάτησε να στέλνει φυσικό αέριο μέσω αγωγών που τη συνδέουν με τη βορειοδυτική Ευρώπη, αλλά συνεχίζει να παρέχει προμήθειες μέσω αγωγών μέσω της Ουκρανίας και της Τουρκίας.
Οι ροές τον Μάιο επηρεάστηκαν από εφάπαξ παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης μιας διακοπής λειτουργίας σε μια σημαντική αμερικανική εγκατάσταση εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ η Ρωσία έστειλε περισσότερο αέριο μέσω της Τουρκίας ενόψει της προγραμματισμένης συντήρησης τον Ιούνιο.
Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένει επίσης σχετικά αδύναμη, με τα επίπεδα αποθήκευσης να βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ για αυτή την εποχή του έτους.
Η αντιστροφή αυτή «δεν ήταν πιθανό να διαρκέσει» είπε ο Μαρζέκ-Μάνσερ της ICIS, καθώς η Ρωσία το καλοκαίρι θα είναι σε θέση να στέλνει LNG στην Ασία μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού της.
Αυτό ήταν πιθανό να μειώσει την ποσότητα που αποστέλλεται στην Ευρώπη, ενώ η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είχε ανακάμψει και πάλι, είπε.
«Η Ρωσία έχει περιορισμένη ευελιξία για να διατηρήσει αυτό το μερίδιο στην Ευρώπη καθώς η ζήτηση [για φυσικό αέριο] αυξάνεται τον επόμενο χειμώνα, ενώ η συνολική παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ αυξάνεται μόνο με ακόμη περισσότερη νέα δυναμικότητα που θα έρθει στην παγκόσμια αγορά μέχρι το τέλος του έτους» πρόσθεσε ο Μαρζέκ-Μάνσερ.
Η συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας λήγει επίσης φέτος, θέτοντας σε κίνδυνο τις ροές μέσω της διαδρομής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες για την κατάρτιση επενδυτικού σχεδίου για την επέκταση της χωρητικότητας των αγωγών στο νότιο διάδρομο φυσικού αερίου μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν.
Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι οι προμήθειες μέσω της οδού δεν επαρκούν επί του παρόντος για να αντικαταστήσουν τα 14 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου που ρέουν σήμερα μέσω της Ουκρανίας προς την ΕΕ κάθε χρόνο.
Η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον δήλωσε ότι σε ταξίδι της στην Ιαπωνία αυτόν τον μήνα εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την εκτροπή υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ευρώπη για την κάλυψη της ζήτησης στην Ασία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Τα αντίποινα του… χοιρινού: Η Κίνα αρχίζει αντιντάμπινγκ έρευνα για τις εισαγωγές από την ΕΕ
- Επιτόκια: Οι κεντρικές τράπεζες σε σταυροδρόμι – Η εβδομάδα των μεγάλων αποφάσεων
Πηγή: Financial Times