Ευρωβαρόμετρο: Ποιες είναι οι γλώσσες που γνωρίζουν οι Έλληνες; – Τα αγγλικά και η χρήση του Internet

Ευρωβαρόμετρο: Ποιες είναι οι γλώσσες που γνωρίζουν οι Έλληνες; – Τα αγγλικά και η χρήση του Internet
Τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στο Φυλάκιο 1 στις Καστανιές, την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020. Ημέρα εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 και με την ταυτόχρονη διέλευση ενός ζεύγους μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, πραγματοποιήθηκε η έπαρση της ελληνικής σημαίας, στο Φυλάκιο 1 στις Καστανιές του Νομού Έβρου. Μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, απήυθυνε, μετά το πέρας της απόδοσης τιμών από τη Φρουρά στη Σημαία, ο πιλότος αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F16 Ζευς, της Πολεμικής Αεροπορίας. «Όλοι μαζί ενωμένοι, να συνεχίσουμε να δίνουμε νόημα στις θυσίες των προγόνων μας. Στα 199 χρόνια από την επανάσταση του 1821 που τιμούμε σήμερα, η Ελλάδα είχε πολλές ένδοξες στιγμές, αλλά αντιμετώπισε και πολλές δυσκολίες. Πάντα έβγαινε πιο δυνατή. Αυτό θα γίνει και τώρα. Χρόνια πολλά σε όλους μας. Χρόνια πολλά Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόλις το 13% των Ελλήνων βρίσκει αποδοτικά τα μαθήματα γλώσσας στο σχολείο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ φτάνει το 34%.

Ενδιαφέρονται στοιχεία για το πως αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τις ξένες γλώσσες περιλαμβάνει το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο για τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην εκμάθηση γλωσσών που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων (86%) πιστεύει ότι όλοι θα πρέπει να μιλούν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, την ώρα που στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 99%.

Τα αγγλικά είναι η γλώσσα που απαντούν οι Έλληνες ότι μιλούν αρκετά καλά ώστε να έχουν μια συζήτηση, σε ποσοστό 51% έναντι του 47% της ΕΕ.

Ακολουθούν τα γερμανικά (7% έναντι 10% στην ΕΕ) και τα γαλλικά (6% έναντι στην ΕΕ).

Στο ερώτημα για το που χρησιμοποιούν οι Έλληνες την πρώτη ξένη γλώσσα, το 68% αναφέρει πως τη χρησιμοποιεί στο internet (έναντι 44% του ευρωπαϊκού μέσου όρου) και το 53% για την παρακολούθηση ταινιών και τηλεόρασης και την ακρόαση ραδιοφώνου (έναντι 39% στην ΕΕ).

Στο ερώτημα για το ποια είναι η πιο χρήσιμη γλώσσα για την προσωπική ανάπτυξη των πολιτών, το 78% των Ελλήνων απαντά τα αγγλικά (77% στην ΕΕ) και το 23% των Ελλήνων τα γερμανικά (14% στην ΕΕ).

Στο το ποια είναι η πιο χρήσιμη γλώσσα για την προσωπική ανάπτυξη για το μέλλον των παιδιών τους, το 94% των Ελλήνων επιλέγει τα αγγλικά (85% στην ΕΕ) και το 40% των Ελλήνων τα γερμανικά (13% στην ΕΕ).

Στο θέμα της εκμάθησης ξένων γλωσσών, το 47% των Ελλήνων αναφέρει πως είναι πιο αποδοτική η εκμάθηση με δάσκαλο εκτός σχολείου (έναντι 7% στην ΕΕ).  Μόλις το 13% των Ελλήνων βρίσκει αποδοτικά τα μαθήματα γλώσσας στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο ή μέσω επαγγελματικής εκπαίδευσης κατάρτισης, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ φτάνει το 34%

Στο ερώτημα για το πως συχνά οι Έλληνες χρησιμοποιούν κάποια online μηχανής μετάφρασης, το 63% αναφέρει σπάνια ή ποτέ (60% στην ΕΕ).

Τα στοιχεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι οι πολίτες έχουν πολύ θετική στάση απέναντι στην πολυγλωσσία:

  • Τ ο86% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι όλοι θα πρέπει να μιλούν τουλάχιστον μία άλλη γλώσσα εκτός της μητρικής τους και το 69 % να δηλώνουν περισσότερες από μία γλώσσες·
  • Το 76% πιστεύει ότι η βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων θα πρέπει να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα· και
  • Το 84% πιστεύει ότι οι περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες θα πρέπει να προστατεύονται.

Η Επιτροπή προωθεί τη γλωσσική πολυμορφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω έργων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Erasmus + και το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη».

Όσον αφορά τη γνώση ξένων γλωσσών, η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει θετική, αν και μέτρια, πρόοδο από την τελευταία έρευνα του 2012.

  • Τρεις στους πέντε Ευρωπαίους μπορούν να έχουν συνομιλία σε γλώσσα διαφορετική από τη μητρική τους, σημειώνοντας αύξηση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από το 2012.
  • Το ποσοστό αυξάνεται σε τέσσερις στους πέντε νέους Ευρωπαίους (79% μεταξύ 15 και 24 ετών), με αύξηση κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες.

Αυτό φέρνει την ΕΕ πιο κοντά στον στόχο της για τη νεολαία που ορίζεται στη σύσταση του Συμβουλίου του 2019 σχετικά με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών, δηλαδή την απόκτηση επάρκειας στη γλώσσα της σχολικής εκπαίδευσης και τη γνώση δύο άλλων γλωσσών πριν από το τέλος της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από την άλλη πλευρά, η πρόοδος όσον αφορά τη δεύτερη ξένη γλώσσα είναι μικρότερη: Το 28% των Ευρωπαίων (+1 εκατοστιαίες μονάδες) και το 39% των νέων (+2 εκατοστιαίες μονάδες) μπορούν να συζητήσουν σε περισσότερες από μία ξένες γλώσσες. Μεταξύ των Ευρωπαίων που μιλούν τουλάχιστον μία άλλη γλώσσα εκτός της μητρικής τους, το 31% χρησιμοποιεί την πρώτη ξένη γλώσσα καθημερινά (+8 εκατοστιαίες μονάδες).

Τα αγγλικά ομιλούνται από σχεδόν τους μισούς Ευρωπαίους (47%) ως ξένη γλώσσα. Πρόκειται για αξιοσημείωτη αύξηση κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες από το 2012. 7 στους 10 νέους Ευρωπαίους μπορούν να συζητήσουν στα αγγλικά, δηλαδή 9 εκατοστιαίες μονάδες περισσότερο από την έρευνα του 2012.  Γίνεται αντιληπτό ως η σημαντικότερη γλώσσα για να μάθουν τα παιδιά για το μέλλον τους (από το 85% των συμμετεχόντων στην έρευνα), ακολουθούμενη από τα ισπανικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά και τα κινεζικά. Μετά τα αγγλικά, τα γαλλικά (11%), τα γερμανικά (10%) και τα ισπανικά (7%) είναι οι συχνότερα ομιλούμενες ξένες γλώσσες στην ΕΕ.

Τα πορίσματα αυτά συνάδουν με τα αποτελέσματα της έκθεσης βασικών δεδομένων Eurydice του 2023 σχετικά με τη διδασκαλία γλωσσών στο σχολείο στην Ευρώπη, η οποία έδειξε ότι το 98,3% των ευρωπαίων μαθητών στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και όλο και περισσότερο από μικρότερη ηλικία μαθαίνουν αγγλικά.

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, στα κύρια οφέλη της εκμάθησης μιας νέας γλώσσας περιλαμβάνονται οι ευκαιρίες απασχόλησης (51%), η δυνατότητα κατανόησης ατόμων από άλλους πολιτισμούς (45%), η απόκτηση καλύτερης εργασίας στη χώρα όπου ζουν (42%), η χρήση της σε διακοπές στο εξωτερικό (42%) και η χρήση της στην εργασία (συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους· 40%).

Τα αποτελέσματα συνάδουν με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), με την υποστήριξη της Επιτροπής, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι ηλικίας 15 ετών μαθαίνουν αγγλικά. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι νέοι μαθαίνουν ολοένα και περισσότερο γλώσσες εκτός της αίθουσας διδασκαλίας χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή παρακολουθώντας περιεχόμενο στην πρωτότυπη γλώσσα. Η πλειονότητα των Ευρωπαίων (53%), ιδίως οι νέοι (65%), προτιμούν πλέον τον υποτιτλισμό από το μεταγλώττιση περιεχομένου. Αυτό έχει αλλάξει σημαντικά σε σύγκριση με το 2012 (+11 εκατοστιαίες μονάδες).

Κατά μέσο όρο, το 11,5% των μαθητών στην ΕΕ μιλούν διαφορετική γλώσσα στο σπίτι από ό, τι στο σχολείο, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι πολύγλωσσες τάξεις αποτελούν πραγματικότητα στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: