Ευρωζώνη: Ανάπτυξη μόλις 0,3% το β’ τρίμηνο, με βαρίδι το γερμανικό ΑΕΠ
- 30/07/2024, 12:32
- SHARE
Μόλις 0,3% επεκτάθηκε το ΑΕΠ στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο 2024, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% στην ευρωζώνη και κατά 0,7% στην ΕΕ.
Βαρίδι στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη αποτέλεσε η απροσδόκητη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% το τρίμηνο έως τον Ιούνιο, αποτέλεσμα που προέβλεψε μόνο ένας από τους 35 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg. Αντίθετα, τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία αναπτύχθηκαν περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν, ενώ η Ιταλία επιβράδυνε μόνο ελαφρώς και παρουσίασε ανάπτυξη 0,2%.
Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε λόγω της μείωσης των επενδύσεων σε εξοπλισμό και κτίρια, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. «Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει στην κρίση», δήλωσε ο Κλάους Βόλραμπε, επικεφαλής ερευνών στο ινστιτούτο Ifo στο Μόναχο. «Το τρίτο τρίμηνο προσφέρει ελάχιστες ελπίδες για βελτίωση».
Ο δείκτης εμπιστοσύνης του Ifo για τον Ιούλιο υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ξεκίνησε το τρίμηνο σε ακόμη πιο αδύναμη βάση, συγκρατούμενη από τη συνεχιζόμενη αδυναμία της μεταποιητικής βάσης που προηγουμένως στήριξε την ανάπτυξη με επίκεντρο τις εξαγωγές για μεγάλο μέρος αυτού του αιώνα.
Με ρυθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου αναπτύχθηκε η οικονομία της Γαλλίας το δεύτερο τρίμηνο 2024, ήτοι +0,3%, καθώς η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε ελαφρώς και η παραγωγή ανέκαμψε, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INSEE.
Μια ξεχωριστή έκθεση στην Ισπανία έδειξε ότι ο πληθωρισμός εκεί εξασθένησε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στο 2,9% τον Ιούλιο, λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Τα άνισα αποτελέσματα της ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιφέρεια αναδεικνύουν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς πλησιάζει η κρίση τους τον Σεπτέμβριο σχετικά με το αν η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται αρκετά εύθραυστη ώστε να δικαιολογεί μια ακόμη μείωση των επιτοκίων.