Ευρωζώνη: Άνοδος στην επιχειρηματική δραστηριότητα με ώθηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 

Ευρωζώνη: Άνοδος στην επιχειρηματική δραστηριότητα με ώθηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 
A euro currency sign is pictured inside the headquarters building of the European Central Bank (ECB) ahead of a press conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on June 6, 2024. The European Central Bank is expected to start cutting interest rates from record highs, its first reduction in nearly five years, but volatile inflation means the path ahead is uncertain. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, ο τομέας της μεταποιητική δραστηριότητας παρέμεινε βυθισμένος σε περιοχή συρρίκνωσης και τον Αύγουστο, με τον τελικό δείκτη PMI να διαμορφώνεται στο 45,8

Σε τροχιά επέκτασης διατηρήθηκε τον Αύγουστο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, λαμβάνοντας ώθηση από το άλμα του κλάδου των υπηρεσιών στη Γαλλία λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Ο ρυθμός ανάπτυξης ωστόσο αναμένεται να επιβραδυνθεί μετά το πέρας και των Παραολυμπιακών Αγώνων, καθώς η ζήτηση παραμένει αδύναμη, σύμφωνα με έρευνα.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI (Purchasing Managers’ Index) της S&P Global σκαρφάλωσε τον Αύγουστο στο 51 από το 50,2 του προηγούμενου μήνα, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν να ενισχυθεί ελαφρώς περισσότερο και συγκεκριμένα στο 51,2.

Σημειώνεται ότι το 50 διαχωρίζει τις περιοχές ανάπτυξης και ύφεσης, με τη μέτρηση του Αυγούστου να συνιστά τον έκτο διαδοχικό μήνα που η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης παρουσιάζει αυξητικούς ρυθμούς. 

“Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι έφεραν πολλές νίκες, και ο γαλλικός τομέας των υπηρεσιών ήταν σίγουρα μεταξύ των νικητών. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτή η ώθηση είναι βιώσιμη”, δήλωσε ο Cyrus de la Rubia της Hamburg Commercial Bank.

Η συνολική ζήτηση στην 20μελή νομισματική ένωση μειώθηκε για τρίτο μήνα, γεγονός που υποδηλώνει αδυναμία εν όψει των του επόμενου διαστήματος. Επιπλέον, ο σύνθετος δείκτης των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ήταν κάτω από το όριο του 50 και συγκεκριμένα στο 49,1, αν και ελαφρώς υψηλότερα από το 49,0 του Ιουλίου.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο τελικός δείκτης PMI για τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών εκτινάχθηκε στο 52,9 από 51,9, αντισταθμίζοντας τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση στον τομέα της μεταποίησης.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, ο τομέας της μεταποιητική δραστηριότητας παρέμεινε βυθισμένος σε περιοχή συρρίκνωσης και τον Αύγουστο, με τον τελικό δείκτη PMI να διαμορφώνεται στο 45,8.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: