Ευρωζώνη: Εξαγωγές και κατανάλωση «τράβηξαν» την οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Ευρωζώνη: Εξαγωγές και κατανάλωση «τράβηξαν» την οικονομία το πρώτο τρίμηνο
THE HAGUE - European flags hang at the Hofvijs to announce the elections for the European Parliament. ANP / Hollandse Hoogte / Sandra Uittenbogaart netherlands out - belgium out (Photo by Sandra Uittenbogaart / ANP MAG / ANP via AFP) Photo: AFP
Η αύξηση αυτή αντισταθμίζει την πτώση των επενδύσεων και των αποθεμάτων

Οι εξαγωγές και η κατανάλωση έδωσαν ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2024, οδηγώντας σε ανάπτυξη 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat. Η αύξηση αυτή αντισταθμίζει την πτώση των επενδύσεων και των αποθεμάτων, θέτοντας τέλος στη συρρίκνωση που υπέστη η περιοχή το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Το εμπόριο είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη, προσθέτοντας 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες πρόσθεσαν 0,1 ποσοστιαία μονάδα. Αντίθετα, οι επενδύσεις και τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,5% στην ΕΕ. Η Μάλτα (+1,3%) σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η Ελλάδα κατέγραψε τριμηνιαία ανάπτυξη 0,7%. Αντίθετα, μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Δανία (-1,8%), την Εσθονία (-0,5%) και την Ολλανδία (-0,1%).

Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024, μετά από +0,3% στη ζώνη του ευρώ και +0,2% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2023, δείχνοντας μια συνεχιζόμενη θετική τάση στην αγορά εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: